Alegerile de la Colegiul Medicilor Constanța, atacate în instanță?! Onciu: Nu este prima oară când conducerea centrală face ilegalități sau instigă la ilegalitate
Alegerile de la Colegiul Medicilor Constanța, atacate în instanță?! Onciu: Nu este prima oară când conducerea centrală face ilegalități sau instigă la ilegalitate
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestPreședintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Gheorghe Borcean, a anunțat că imediat după sărbătorile de iarnă va începe un nou ciclu electoral pentru colegiile medicilor, alegerile urmând a avea loc la sfârșitul lunii februarie - începutul lunii martie. "Imediat după sărbători va începe un nou ciclu electoral cu formarea comisiilor electorale județene, a comisiilor electorale, cu depunere de candidaturi. Sfârșitul alegerilor, în două tururi, va fi undeva la sfârșitul lui februarie, începutul lui martie", a afirmat medicul.
Colegiul Medicilor din România a invalidat alegerile pentru o nouă conducere în 35 de județe, printre care și Constanța. Până la organizarea alegerilor, interimatul la Colegiul Medicilor din Constanța este asigurat tot de dr. Gabriela Dascăl. Medicul șef al serviciului de Medicină Legală din Constanța, Mihai Onciu, spune că acest interimat a fost prelungit în mod ilegal de către Colegiul Medicilor din România. Pentru desemnarea interimatului se impunea întrunirea Adunării Generale Extraordinare, însă acest lucru nu a fost posibil, pentru că ”nu se vrea”, a explicat medicul Onciu.
”Concuderea Colegiului Național a prelungit în mod ilegal, după părerea mea, mandatele celor din teritoriu, acolo unde alegerile au fost anulate. Interimatul este o perioadă care trebuie asigurată de persoanele de conducere numai pe baza hotărârilor Adunării Generale Extraordinare. Adunarea Generală presupune întrunirea tuturor medicilor arondați colegiului respectiv și care au aviz de liberă practică. Această Adunare Generală, conform articolului 77 din statul Colegiului Medicilor, trebuia întrunită la cererea președintelui Colegiului Medicilor, Biroul Executiv, Consiliul Județean al Colegiului Medicilor sau la solicitarea unei treimi din numărul membrilor colegiului respectiv. Numai Adunarea Generală este în măsură să stabilească cine asigură interimatul. Adunarea Generală nu s-a întrunit, pentru că nu s-a vrut”, a declarat, pentru ”Replica”, dr. Mihai Onciu.
Medicii din Constanța au demarat o acțiune de strângere de sămnături în vederea întrunirii Adunării Generale. ”Este singura autoritate care poate să dea mandat de interimat. Nu Bucureștiul. Conducerea Colegiului național este în perioada de interimat și nu are mandat să rămână acolo, dar au dat mandat altor organe de conducere fără drept. Fiecare județ trebuia să întrunească Adunarea Generală pentru desemnarea conducerii interimatului. (...) O altă variantă ar fi fost organizarea alegerilor pentru asigurarea interimatului. (...) La noi problema este la Consiliul Județean al Colegiului Medicilor, formațiunea de conducere principală, cea formată din 21 de membri care dă și președintele și vicepreședinții”, a precizat medicul șef al Serviciului de Medicină Legală din Constanța. Până în prezent s-au strâns câteva sute de semnături. ”Noi continuăm. Acum este perioadă de vacanță, dar în ianuarie sperăm să reușim să strângem semnăturile necesare. Mai mulți colegi, inclusiv rectorul (Universității Ovidius -n.r.) prof.univ. Sorin Rugină, profesorul Ion Bordeianu, oameni importanți care au demonstrat și profesional și managerial, am notificat conducerii autoproclamate ca interimară de la Colegiul Medicilor că sunt în situația de a cere întrunirea Adunării Generale. Faptul că există o hotărâre a Consiliului Național al Colegiului Medicilor în Monitorul Oficial nu înseamnă că este legală. Acea hotărâre poate fi atacată în instanță și poate fi desființată. Nu este prima oară, părerea mea, când conducerea centrală a Colegiului Medicilor face ilegalități sau instigă la ilegalitate. Eu cred că acolo sunt problemele importante”, a spus medicul.
Mai mult decât atât, dr. Onciu nu exclude un demers în instanță. ”În momentul în care avem o hotărâre în Monitorul Oficial trebuie atacată în instanță și desființată. Noi probabil că asta o să facem. Studiem problema. Încercăm prin instanță să desființăm această hotărâre, să demonstrăm încă o dată că ceea ce s-a petrecut în timpul alegerilor, dar și după alegeri, a fost în afara legii. Cei care au organizat alegerile, și știm cum le-au organizat, cei care au fost surzi la toate strigătele noastre că se fac ilegalități, că se înscriu oameni fără drept, vor să organizeze și noile alegeri. Aici este problema. Noi am propus un interimat diferit de cel actual, eventual cu oameni care să nu dorească să candideze ulterior, care să asigure alegeri libere și corecte. Asta ne dorim noi. Sigur că rezultatele anulate au ridicat foarte multe semne de întrebare. Toți cei care s-au înscris ilegal au fost foarte iubiți de colegii lor. Numai că semnalele dintre colegi sunt invers. Dorim ca aceste alegri să fie libere și corecte și să fie organizate de oameni credibili. Credibilitatea actualei conduceri este la un nivel minim. Noi vrem să facem lucrurile legal și unele proceduri mai și durează. Studiem această problemă de a desființa decizia publicată în Monitorul Oficial prin care s-a prelungit ilegal mandatul. Nu se poate. Vom demonstra încă o dată că tot ceea ce a făcut Colegiul central a fost o ilegalitate. Nu există temei legal pentru această prelungire. Nu înseamnă că tot ce este în Monitorul Oficial este și legal. Nu! Are o anumită forță juridică și hotărârea poate fi desființată numai de o instanță de judecată. Nu vom accepta ilegalitățile care s-au făcut la Constanța, la conducerea centrală sau în alte județe. Aceste ilegalități au dus la anularea alegrilor”, a conchis medicul Onciu.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News