Căpăţână, săltat de procurorii DNA pentru luare de MITĂ, în formă continuată
Căpăţână, săltat de procurorii DNA pentru luare de MITĂ, în formă continuată
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestManagerul Spitalului Judeţean, acuzat că a pretins 50 de mii de euro de la un om de afaceri
Managerul Spitalului Judeţean, acuzat că a pretins 50 de mii de euro de la un om de afaceri
Dănuţ Căpăţână
Managerul Spitalului Judeţean Constanţa, Dănuţ Căpăţână, a fost săltat, de procurorii DNA din Bucureşti, într-un dosar ce vizează fapte de corupţie. Căpăţână a fost dus la DNA, cu mandat, fiind însoţit de ofiţerii din cadrul Poliţiei Judiciare a DNA. După audieri, Căpăţână a fost reţinut, urmând ca azi să fie dus la instanţă cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, pentru luare de mită în formă continuată. Între timp, la Spitalul Judeţean Constanţa se pregăteşte o nouă conducere, interimară. Dr. Cătălin Grasa s-a declarat pregătit să preia conducerea unităţii sanitare, în situaţia dată.
Potrivit procurorilor DNA, în perioada 2011 - 2015, între Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, reprezentat de inculpatul Dănuţ Căpăţână, şi o societate comercială s-au încheiat un acord cadru şi mai multe contracte pentru prestarea serviciilor IT, constând efectiv în: oferirea suportului informatic pentru managementul activităţii (licenţe de aplicaţii şi diferite programe), disponibilitate volum de calcul şi stocare date, asigurarea serviciilor de consultanţă de specialitate privind implementarea sistemelor, mentenanţă, configurarea şi adaptarea în funcţie de nevoile specifice ale spitalului şi instruirea utilizatorilor.
Valoarea totală a serviciilor ce urmau a fi prestate în cadrul acordului era de aproximativ 556.800 euro (fără TVA) - aproximativ 139.200 euro (fără TVA)/an. În acelaşi context, pentru „buna derulare” a contractelor şi pentru a nu exista întârzieri la plata facturilor pentru serviciile prestate, inculpatul a pretins şi primit, lunar, cu titlu de mită, de la reprezentanţii firmei respective (denunţători în cauză) iniţial suma 2.300 euro, majorată ulterior la 2.900 euro.
Plăţile s-au făcut, la indicaţia inculpatului Dănuţ Căpăţână, în baza unor contracte de „consultanţă” încheiate de societatea respectivă cu două companii offshore, ce aparţineau managerului unităţii medicale, deşi firma respectivă nu a beneficiat niciodată de asemenea de servicii. Astfel, în perioada 2012 - august 2015, inculpatul a primit în modalitatea de mai sus suma totală de 77.412 euro la care se mai adaugă 8.000 euro primiţi cash.
În cursul lunii aprilie 2016, în contextul în care aceeaşi societate comercială se afla în negocieri cu Spitalul Clinic de Urgenţă Constanţa în vederea încheierii unui nou contract, cu ocazia unei întâlniri, inculpatul i-a amintit unuia dintre denunţători faptul că mai are de achitat o „datorie” de 50.000 euro, mai precizează procurorii DNA. După ce au căzut de acord cu privire la suma şi modalitatea de remitere, respectiv 25.000-30.000 de euro, plătibilă cash şi în rate, inculpatul a pretins pentru derularea viitorului contract 10% din valoarea facturilor emise, respectiv suma de 1.300 euro/lună, faţă de procentul de 15% pretins anterior.
La data de 18 mai 2016, inculpatul a fost surprins în flagrant de către procurorii anticorupţie după ce a primit de la persoana denunţătoare o tranşă din „datoria” pretinsă, respectiv 10.000 euro. „Inculpatului i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. La data de 19 mai 2016, inculpatul Dănuţ Căpăţână urmează să fie prezentat Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile”, se arată într-un comunicat DNA. De menţionat că, ieri după-amiază, au fost ridicate mai multe documente de la Spitalul Judeţean Constanţa.
Cum au reacţionat ieri Cristinel Dragomir şi alţi reprezentanţi ai spitalului
Preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Constanţa, instituţia care are în subordine unitatea spitalicească, spune că a aflat din presă despre reținerea managerului. „Am auzit și eu. L-am sunat pe manager, nu mi-a răspuns. Probabil că este la audieri. Asta-i viața! Fiecare răspunde pentru ceea ce face“, a spus Cristinel Dragomir. Mihnea Avram, directorul medical al SJUC, a precizat că Dănuț Căpățână a plecat, în cursul dimineții de miercuri, 18 mai, la București, la Ministerul Sănătății.
„Ei îi țin locul astăzi. Nu știu nimic. Decât că a plecat la București, la minister“, a spus Avram. Este foarte probabil ca managerul Căpățână să-și piardă funcția, în cazul în care va fia restat preventiv. Firma care gestionează managementul SCJU va trebui să-şi desemneze un reprezentant. Până atunci, Consiliul Județean va numi un interimar. Contractul lui Căpățână ar urma să expire în decembrie 2016. Dr. Cătălin Grasa a precizat că va avea discuţii pe această temă cu Cristinel Dragomir şi că este pregătit să preia, interimar, conducerea unităţii.
Nu se află pentru prima oară în vizorul DNA
Reamintim că Dănuț Căpățână nu se află la prima experiență cu DNA. Procurorii Serviciul Teritorial Constanţa i-au trimis în judecată, în 2014, în stare de libertate pe Dănuţ Căpăţână, manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța şi pe Mihai Corneliu Stănculescu, șef al Serviciului Achiziții din cadrul spitalului, pentru tentativă la infracțiunea de abuz în serviciu asimilată infracțiunilor de corupție cu consecințe deosebit de grave, alături de Micu Renato Cristea, angajat în cadrul SC „Agrodec” SRL Techirghiol și prestator de servicii de administrare în domeniul sanitar către Spitalul Județean, Violeta Androne, director financiar – contabil, Gheorghe Antohi, angajat în cadrul Spitalului Județean, Carmela Endora Gherghina, la data faptelor consilier juridic şi Marioara Furnică, economist în cadrul Serviciului Achiziții al Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța.
Salariaţii Cristea, Androne, Antohi, Gherghina şi Furnică sunt trimişi în judecată „pentru tentativă la infracțiunea de abuz în serviciu asimilată infracțiunilor de corupție cu consecințe deosebit de grave și fals intelectual”. Potrivit rechizitoriului, Dănuț Căpățână, în calitate de manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, atât în etapa prealabilă demarării procedurii de atribuire prin dialog competitiv a contractului de concesiune a serviciului de producție, distribuție și monitorizare oxigen medicinal, cât și pe parcursul derulării acestei proceduri, în perioada 20 octombrie – 30 noiembrie 2010, a încălcat în mod repetat și deliberat dispozițiile legale în materia achizițiilor publice și atribuțiile de serviciu specifice”.
În calitate de membri ai comisiei de evaluare din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, în aceleași împrejurări, inculpații Cristea Micu Renato, Androne Violeta, Stănculescu Mihai Corneliu, Antohi Gheorghe și Gherghina Carmela Endora au încălcat în mod repetat și deliberat dispozițiile legale în materia achizițiilor publice și atribuțiile de serviciu specifice care le reveneau în procesul de evaluare a ofertelor. La rândul său, inculpata Furnică Marioara, cu ocazia participării la data de 20.10.2010, în calitate de membru al comisiei de evaluare din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, la ședința de deschidere a ofertelor, în locul inculpatului Stănculescu Mihai Corneliu, a încălcat dispozițiile legale în materia achizițiilor publice și atribuțiile de serviciu specifice care îi reveneau în procesul de evaluare a ofertelor.
Astfel, la data de 20.10.2010, cu ocazia derulării primei etape a procedurii de atribuire prin dialog competitiv a contractului de concesiune a serviciului de producție, distribuție și monitorizare oxigen medical, inculpații Cristea Micu Renato, Androne Violeta, Antohi Gheorghe, Gherghina Carmela Endora și Furnică Marioara, în calitate de președinte și, respectiv, membri ai comisiei de evaluare a ofertelor din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, au întocmit și au atestat, prin semnătură, conținutul procesului-verbal al ședinței de deschidere a ofertelor din aceeași dată, în cuprinsul căruia au fost inserate date nereale din care reieșea faptul că ofertantul SC „R.m.b. Inter Med Solutions” SRL București ar fi depus toate documentele necesare pentru calificarea în etapa următoare a procedurii (inclusiv certificatul constatator emis de O.R.C. privind posibilitatea de a efectua activități din codul CAEN 2011, lista principalelor servicii similare prestate în ultimii 3 ani și autorizația de funcționare specifică pentru activitatea de producție, distribuție și monitorizare oxigen medicinal), deși aceste înscrisuri nu existau la dosarul prezentat de către ofertantul mai sus menționat.
Ce spune comunicatul DNA de ieri:
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 18.05.2016, a inculpatului Dănuţ Căpăţînă, manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt: În perioada 2011 – 2015, între Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, reprezentat de inculpatul Căpățînă Dănuț, și o societate comercială s-au încheiat un acord cadru și mai multe contracte pentru prestarea serviciilor IT, constând efectiv în: oferirea suportului informatic pentru managementul activității (licențe de aplicații și diferite programe), disponibilitate volum de calcul și stocare date, asigurarea serviciilor de consultanță de specialitate privind implementarea sistemelor, mentenanță, configurarea și adaptarea în funcție de nevoile specifice ale spitalului și instruirea utilizatorilor.
Valoarea totală a serviciilor ce urmau a fi prestate în cadrul acordului era de aproximativ 556.800 euro (fără TVA) - aproximativ 139.200 euro (fără TVA)/an. În același context, pentru „buna derulare” a contractelor și pentru a nu exista întârzieri la plata facturilor pentru serviciile prestate, inculpatul Căpățînă Dănuț a pretins și primit, lunar, cu titlu de mită, de la reprezentanții firmei respective (denunțători în cauză) inițial suma 2.300 euro, majorată ulterior la 2.900 euro. Plățile s-au făcut, la indicația inculpatului Căpățînă Dănuț, în baza unor contracte de „consultanță” încheiate de societatea respectivă cu două companii offshore, ce aparțineau managerului unității medicale, deși firma respectivă nu a beneficiat niciodată de asemenea de servicii.
Astfel, în perioada 2012 - august 2015, inculpatul Căpățînă Dănuț a primit în modalitatea de mai sus suma totală de 77.412 euro la care se mai adaugă 8.000 euro primiți cash. În cursul lunii aprilie 2016, în contextul în care aceeași societate comercială se afla în negocieri cu Spitalul Clinic de Urgență Constanța în vederea încheierii unui nou contract, cu ocazia unei întâlniri, inculpatul Căpățînă Dănuț i-a amintit unuia dintre denunțători faptul că mai are de achitat o “datorie” de 50.000 euro.
După ce au căzut de acord cu privire la suma și modalitatea de remitere, respectiv 25.000-30.000 de euro, plătibilă cash și în rate, inculpatul a pretins pentru derularea viitorului contract 10% din valoarea facturilor emise, respectiv suma de 1.300 euro/lună, față de procentul de 15% pretins anterior. La data de 18 mai 2016, inculpatul Căpățînă Dănuț a fost surprins în flagrant de către procurorii anticorupție după ce a primit de la persoana denunțătoare o tranșă din „datoria” pretinsă, respectiv 10.000 euro.
Inculpatului Căpățînă Dănuț i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. La data de 19 mai 2016, inculpatul Căpățînă Dănuț urmează să fie prezentat Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Menționăm că, la data de 4 noiembrie 2014, Căpățînă Dănuț, în aceeași calitate de manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, în sarcina sa reținându-se săvârșirea unei infracțiuni de tentativă la abuz în serviciu, în legătură cu atribuirea unui contract de concesiune a serviciului de producție, distribuție și monitorizare oxigen medicinal.
"Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție", se arată în comunicatul DNA.
Rocsana CRISTEA, Mirela Sorina PASCAL
vezi şi:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News