REPLICA ONLINE CONSTANTA

0.4° Constanța Vin., 22 Nov. 2024
Anul XX Nr. 6921
0.4° Constanța Vineri, 22 Noiembrie 2024 Anul XX Nr. 6921
 

Pe litoral, amantele ajung la testul poligraf!

Pe litoral, amantele ajung la testul poligraf!

Replica API 27 august 2013 | 00:00 1653

Ultima "fiţă" la detectorul de minciuni

Ultima "fiţă" la detectorul de minciuni

Testul poligraf poate fi o bună probă într-un dosar penal, însă, pe lângă această latură, oare la ce mai foloseşte? Există cabinete care au înlăturat din start latura penală, cum ar fi şi expertul-poligraf Liviu Chesnoiu, fost şef al Laboratorului de Detecţie a Comportamentului Disimulat Constanţa din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa. Însă, cine ar fi crezut că astfel de "afaceri" nu au şanse de supravieţuire în Constanţa s-a înşelat amarnic. Spre exemplu, tot mai mulţi angajatori îşi duc angajaţii la testul de loialitate sau cuplurile vor să facă testul de fidelitate. Şi când spunem cupluri, nu ne referim numai la soţ şi soţie, ultima modă fiind aceea ca un bărbat să-şi testeze... amanta!

Angajare, loialitate, fidelitate, poate şi sinceritate! Acestea sunt testele la care sunt supuse persoanele ce ajung pe scaunul detectorului de minciuni al expertului-poligraf Liviu Chesnoiu. Cu o acurateţe de 99,8%, detectorul nu poate fi păcălit de nimeni şi nimic, mai ales dacă la baza interpretării rezultatului se află un om pregătit. "Eu fac teste de angajare, de loialitate şi de fidelitate. Nu mă bag în chestii penale, când se vrea să se prindă un hoţ, le recomand să meargă la Poliţie. Există acolo detector de minciuni şi nu-i costă nimic. Lucrez pe metodologia americană, care presupune nişte etape. Aparatura pe care o folosesc este de ultimă generaţie, un Lafayette LX 4000, un detector de minciuni computerizat. Acest detector are o acurateţe foarte mare, 99, 8%. Este un diagnostic automat, ca şi cum ar fi 5 experţi băgaţi în program acolo, la care adaug rezultatul meu matematic, dar şi diagnosticul meu pe clinic. Când trag linie şi vin cu concluzia, aceasta este 100%, dacă subiectul este sincer sau nesincer", a declarat, pentru "Replica", Liviu Chesnoiu. Pentru ca o persoană să poată fi testată, trebuie să îndeplinească nişte condiţii, precum să fie odihnită, să fi servit masa şi, ce este cel mai important, să fie de acord cu examenul. "Omul trebuie să fie anunţat cu 24 de ore înainte că va face testul, subiectul trebuie să vină mâncat, odihnit, să nu fi fost în tură de noapte, să nu se certe acolo ca să fie deranjat, să nu capete un complex de culpabilitate. Când văd că sunt întrunite toate condiţiile, când văd că subiectul doreşte să facă testul, mă apuc de treabă. Se semnează o declaraţie de consimţământ la examinare în care sunt trecute toate drepturile subiectului, precum: poate să refuze testul, să solicite întreruperea în orice clipă", a mai spus Chesnoiu. Mai exact, întregul proces este format din testul demonstrativ cu cartonaşe şi testul propriu-zis. Cel cu cartonaşe are rolul de a se descoperi cum se manifestă un subiect care minte. "Fiecare om minte într-un fel unic. Descopăr cum face el când minte şi după aceea pot să mă uit pe diagramele poligraf şi să văd unde îmi apare. După ce fac testul acesta demonstrativ, trec la întrebări. Un test are 10 întrebări. 3 sunt legate caz, pe când celelalte sunt neutre şi de control. Detectorul este ca o balanţă. Cântăreşte întrebările de control şi pe cele legate de caz. Un om sincer este deranjat de întrebările de control. Un om nesincer se arată deranjat de întrebările vizavi de caz. Acestea nu pot fi puse aiurea ci să vizeze o singură problematică. Nu pot alerga după trei iepuri. Aceasta este metoda de lucru americană şi eu nu mă abat de la ea", a adăugat expertul-poligraf.

Firmele îşi duc angajaţii la detectorul de minciuni

Pentru cine se gândeşte la costuri, tariful unui astfel de test este de 300 de lei, la cabinetul lui Liviu Chesnoiu, iar de clienţi nu duce lipsă. Printre aceştia se află cam 50 de firme, atât din Constanţa, cât şi din Bucureşti, care sunt deja considerate clienţi fideli. "Mai mult de patru persoane pe zi nici nu am cum să am. Pentru că vine omul ,vorbesc cu el, îi prezint aparatul, etc.. Le dau chitanţă, factură, contract de confidenţialitate, după care le dau expertiza. Îmi trebuie cam jumătate de oră să scriu după ce se încheie testarea. Repet, nu mă bag în dosare penale. Spre exemplu am teste de angajare. Vin patroni la mine şi eu le spun aşa: vrei să angajezi pe cineva, dai anunţ, faci un interviu, după care le spui dacă se încumetă să facă un test la poligraf. Testul ţi-l plăteşti tu şi dacă iese bine, îţi dau banii. Astfel, din 10 oameni, doar unul va îndrăzni să facă testul de angajare şi în felul acesta patronul scapă de anumiţi angajaţi problemă. Mai sunt, apoi, testele de loialitate. Acesta se face anual la noi, ca patronul să stea linştit", a mai spus Liviu Chesnoiu. Potrivit acestuia, întrebările în ceea ce priveşte testul de angajare, se leagă de faptul dacă a furat vreodată la vreun alt loc de muncă. La testul de loialitate se întreabă dacă se fură de la locul actual de muncă. În acest sens există firme care vin periodic la expertul - poligraf Liviu Chesnoiu, pentru testul de loialitate, printre care se află şi una din Mangalia. De asemenea, mai există şi testele de sinceritate, la care apelează, de cele mai multe ori, familiile. Aici, părinţii îşi aduc copiii majori pentru a-i supune unor întrebări întrucât le-a lipsit ceva din casă, dar nu vor să meargă la Poliţie pentru a nu se face de râs.

Navigatorii îşi testează nevestele, iar unii bărbaţi... amantele

Ar mai fi, dar nu în ultimul rând, testul de fidelitate. Acesta se referă la cupluri, dacă îl înşală nevasta sau chiar... amanta. "Acestea sunt cele mai delicate şi este necesar să-l facă amândoi, pentru că, dacă îl face doar unul, celălalt s-ar simţi jignit. Sunt foarte mulţi navigatori care vin din voiaj şi vor să ştie dacă soţia a fost cuminte şi aşa mai departe. Eu, de obicei, când îi văd pe oameni foarte agitaţi, le spun să se calmeze, să apeleze la consiliere de profil, şi după aceea să vină la mine. Am punct de lucru şi în Bucureşti şi nu fac faţă, muncesc mai mult acum decât când eram la Poliţie", a adăugat expertul - poligraf. Însă, clienţi sunt şi din ţară, mai ales pe timp de vară, când îmbină utilul cu plăcutul cum s-ar spune. Aici vorbim despre cei care vin la mare, dar aleg să facă şi o programare la detectorul de minciuni. Şi cine ar fi crezut că este vorba doar despre soţi sau soţii suspicioşi, se înşală! În ultima perioadă, tot mai mulţi bărbaţi aleg să-şi testeze amantele. "Da, am avut şi astfel de cazuri, mai ales pe timp de vară, când bărbaţii îşi testează amantele, să nu care cumva să-i înşele când vin pe litoral", a conchis Chesnoiu.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

PSD Eduard Martin
AUR Ovidiu Cupsa Mohammad Murad
PSD Cristina Dumitrache
PNL Bogdan Hutuca Silviu Cosa
USR Stelian Ion Remus Negoi
PSD Brailoiu

COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
26821204022
5/49
112932312136
joker
11431339216