PERCHEZIŢII la Constanţa: poliţiştii au descoperit monede antice şi medievale dar şi piese romane
PERCHEZIŢII la Constanţa: poliţiştii au descoperit monede antice şi medievale dar şi piese romane
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestPoliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Române, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică, au efectuat, în perioada 9 - 11 decembrie 2015, 9 percheziţii domiciliare în judeţele Timiş, Arad, Bihor, Suceava, Constanţa, Sălaj şi în municipiul Bucureşti.
La activităţi au participat şi poliţişti ai Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiş - Serviciul de Investigaţii Criminale.
În urma efectuării percheziţiilor au fost recuperate 720 de monede antice şi medievale, 35 de piese de ceramică romană şi un sigiliu medieval. Conform art. 17 din Legea 182/2000, republicată, astfel de bunuri arheologice beneficiază de regimul de protecţie pentru bunurile clasate în categoria tezaur.
De asemenea, au fost descoperite şi confiscate două detectoare de metal pentru care nu exista autorizare, aplicându-se şi două sancţiuni contravenţionale pentru deţinerea de detectoare de metale fără autorizaţia prevăzută de O.G. 43/200 republicată.
Acţiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al S.R.I..
În cauză, sunt continuate cercetările, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de acces cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic fără autorizarea prealabilă, însuşirea bunului găsit, nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri (prevăzute de OG 43/2000), furt calificat constând în sustragerea de bunuri din site-uri arheologice sau zone cu potenţial arheologic, constituire de grup infracţional organizat şi spălare de bani constând în deţinerea, transferul şi valorificarea acestor bunuri, cunoscând că provin din săvârşirea de infracţiuni, în scopul ascunderii sau disimulării originii ilicite a acestor bunuri (fapte prevăzute şi pedepsite de noul Cod Penal raportat la art. 3 alin. 2 din Legea 149/1997 - Legea privind ratificarea Convenţiei UNIDROIT privind bunurile culturale furate sau exportate ilegal adoptată la Roma la data de 25.06.1995 şi de Legea 656/2002) şi tăinuire (faptă prevăzută şi pedepsită noul Cod Penal).
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News