10 efecte adverse mai puţin cunoscute ale unui fruct consumat frecvent
10 efecte adverse mai puţin cunoscute ale unui fruct consumat frecvent
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestMedicii recomandă frecvent consumul de fructe şi legume pentru o dietă echilibrată, care să asigure o protecţie mai mare faţă de anumite boli, inclusiv cele metabolice şi cardiovasculare.
Însă anumite alimente pot avea şi efecte dăunătoare asupra sănătăţii, în special la persoanele cu anumit patologii deja instalate.
De pildă, un fruct exotic care abundă în antioxidanţi şi care poate fi consumat indiferent de sezon poate avea riscul declanşării unor reacţii adverse serioase.
Este vorba de kiwi, care, deşi este sigur pentru consumul general, poate avea contraindicaţii şi un risc de reacţii alergice în special la nivelul tubului digestiv, avertizează specialiştii citaţi de pinkvilla.com.
Acest fruct bogat în vitaminele C, B9 și E și minerale, cum ar fi calciul, fosforul și potasiul, are un conținut scăzut de calorii (aproximativ 60 de calorii la 100 de grame) și este ideal pentru dietele stricte, ca gustare pe care o poți mânca dimineață sau după-amiază.
10 tipuri de reacţii adverse
Semințele din acest fruct pot cauza probleme în cazul persoanelor care suferă de diverticulită și, dacă este consumat în exces, poate provoca neplăceri la nivel intestinal, tocmai pentru că acest fruct are un efect laxativ.
Potrivit anumitor cercetări, un consum excesiv de kiwi poate duce la tumefacție (umflarea țesuturilor) ca rezultat al acumulării de lichide. Anafilaxia – o reacție alergică severă, care survine brusc – poate, de asemenea, să se declanșeze la persoanele care mănâncă prea mult kiwi.
Erupțiile, roșeața pe piele și urticaria sunt, de asemenea, frecvente în cazul consumului excesiv de kiwi, care poate provoca și iritații locale la nivelul gurii, potrivit doc.ro.
De asemenea, persoanele cărora li se administrează tratament cu anticoagulante ar trebui sa evite complet consumul de kiwi.
În cazuri rare, acest fruct ar putea încetini coagularea sangelui, crescând sângerarea. Dacă urmează să faceți o operație sau o intervenție chirurghicală evitați să mâncați kiwi, citează doctorulzilei.ro.
1. Complicaţii în sarcină
2. Interacţiuni cu medicamente
3. Disconfort digestiv
4. Reacţii alergice lanivelul pielii
5. Pietre la rinichi (litiază renală)
6. Scăderea tensiunii arteriale
7. Creşterea glicemiei
8. Agravarea astmului bronşic
9. Dureri de cap
10. Diaree
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.