REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.4° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.4° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

223 misiuni executate de pompierii militari constănțeni în weekendul 22-23 iulie 2023

223 misiuni executate de pompierii militari constănțeni în weekendul 22-23 iulie 2023

Virgil STOIAN 24 iulie 2023 | 09:14 614

În perioada 22-23 iulie 2023, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ al județului Constanța au executat 223 misiuni, cele mai multe din ele – 173, fiind pentru acordarea primului ajutor medical.

223 misiuni executate de pompierii militari constanteni in weekendul 22-23 iulie 2023
Pompierii militari constănțeni au fost solicitați să intervină pentru localizarea și lichidarea a 14 incendii în urma cărora nu s-au înregistrat victime, ci pagube materiale. Din numărul total al incendiilor, 7 au fost de vegetație uscată, cultură de grâu, miriște, fiind afectată o suprafață totală de peste 4 hectare.
     În weekendul 22-23 iulie 2023, pompierii militari au intervenit și în cazul a 7 accidente rutiere soldate cu 17 victime care au primit îngrijiri medicale la fața locului de la echipajele SMURD și de la cele ale Serviciului Județean de Ambulanță, 4 dintre acestea fiind ulterior transportate la spital. Din păcate, un eveniment rutier a fost soldat cu decesul unei persoane în vârstă de 39 ani.
     Echipajele ISU Dobrogea au intervenit și în cazul a 7 persoane scoase din mare de salvamari ori de cetățeni. Dintre acestea, 4 au fost transportate la spital. Din păcate, manevrele de resuscitare nu au avut rezultat pentru un bărbat în vârstă de 70 ani care s-a înecat în stațiunea Mamaia, medicul de pe ambulanța SMURD C declarând decesul acestuia.
De asemenea, echipajele ISU „Dobrogea“ au intervenit și în 22 alte situații precum deblocări de ușă, asigurări măsuri PSI la decolare/aterizare elicopter SMURD ori salvare animale captive în medii ostile vieții.

Măsuri pentru prevenirea cazurilor de înec:
În scopul preîntâmpinării unor evenimente ce se pot solda cu pierderi de vieţi omeneşti, I.S.U. Constanţa adresează cetăţenilor rugămintea de a respecta măsurile de prevenire a situaţiilor de urgenţă pe timpul desfăşurării unor activităţi recreative, specifice acestei perioade, astfel:
-    nu vă aventuraţi la scăldat dacă nu înotaţi bine;
-    scăldaţi-vă doar în locuri special amenajate pentru înot şi respectaţi avertizările privind interzicerea scăldatului;
-    respectaţi întotdeauna recomandările administratorului locului de agrement referitoare la măsurile de prevenire a înecului şi, în cazul în care nu ştiţi să înotaţi, folosiţi întotdeauna echipament de protecţie – fără vesta de salvare, o simplă plimbare cu barca pe lac se poate transforma într-o tragedie!
-    evitaţi scăldatul în râuri, lacuri, canale de irigaţii sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase sau pline de plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci;
-    nu vă aventuraţi în apă când sunteţi sub influenţa alcoolului, seara târziu sau pe timp de noapte;
-    evitaţi scăldatul în zone în care, anterior, s-au produs incidente;
-    nu intraţi în apa rece după ce aţi stat mult la soare;
-    nu săriţi de pe platforme, poduri sau alte construcţii – aceste acte de teribilism pot avea consecinţe foarte grave;
-    nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi sau în locuri unde există posibilitatea căderii lor în apă!
Măsuri pentru prevenirea incendiilor:

Arderea miriştilor şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantina fitosanitară(aprobată de cei în drept), pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.
  În situaţia în care  se impune ca o măsură de carantina fitosanitară, arderea miriştii se face cu respectarea următoarelor prevederi generale:
a) condiţii meteorologice fără vânt;
b) parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate;
c) izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;
d) desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
e) asigurarea, până la finalizarea, arderii a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;
f) asigurarea pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare;
g) asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne de apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire.
  Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:
a) condiţii meteorologice fără vânt;
b) colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
c) executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
d) curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
e) desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
f) asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
g) supravegherea permanentă a arderii;
h) stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
i) interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016