REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.4° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.4° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

500 de mil. de euro pentru conducta de gaze de la Marea Neagră merg în Turcia și Africa

500 de mil. de euro pentru conducta de gaze de la Marea Neagră merg în Turcia și Africa

Andreea POPA 19 iunie 2023 | 00:00 3580

Transgaz a atribuit contractul de jumătate de miliard de euro pentru construcția gazoductului Tuzla-Podișor unei asocieri de firme turcești, din care face parte și o companie africană. Statul a avut grijă să descalifice anterior ofertele depuse de companiile românești, cu zeci de mii de angajați în România, care ar fi putut produce fără probleme conductele de la Marea Neagră. În aceste condiții, cele 500.000.000 de euro din bani europeni de la UE nu vor rămâne în România, ci vor merge în Turcia și Algeria. 

500 de mil. de euro pentru conducta de gaze de la Marea Neagra merg in Turcia si Africa

Societatea Națională de Transport Gaze Naturale Transgaz SA a semnat vineri contractul de execuție a lucrărilor pentru gazoductul Tuzla- Podișor, în valoare de 500.000.000 de euro, cu turcii de la Kalyon Insaat Sanayi ve Ticaret Anonim Sirketi. Este vorba despre un proiect istoric, de importanță vitală pentru România, prin care se va construi o conductă de gaz de 308,3 kilometri, care va face legătura dintre gazele exploatate din perimetrul Neptun Deep al Mării Negre și coridorul BRUA.

Unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructură din istoria recentă a României a fost atribuit pe 5 februarie 2021, dar semnarea contractului a fost întârziată de numeroasele contestații depuse în instanță de companiile excluse din licitație. 

Turci și africani în contractul românesc de 500.000.000 de euro

Durata lucrărilor este de 24 de luni, iar valoarea totală a contractului este de 1.610.028.546,83 lei, fără TVA. Asta în condițiile în care valoarea estimată inițial de Transgaz era de 1.620.559.976,42 lei, ceea ce înseamnă că a fost declarată câștigătoare asocierea care s-a angajat să construiască gazoductul cu 10 milioane de lei mai ieftin. 

Este vorba despre asocierea condusă de turcii de la Kalyon Insaat Sanayi ve Ticaret Anonim Sirketi, reprezentată de Salih Levent Kacar, din care mai fac parte Electrogrup SRL Cluj (subcontractant cu 16%, reprezentat de Adrian Răzvan Florea), Toscelik Spiral Boru Uretim Sanayii AS Turcia (reprezentant Ekemen Erdem, subcontractant a 41,4% din lucrări), Regia Autonomă Asirom (compania SRI, reprezentată de Laurențiu Trocan, subcontractant cu 0,2% din lucrări), Elcas Prodimpex SRL Ploiești (subcontractant cu 0,27%, reprezentată de Niculae Dan), SPA Tosyali Iron Steel Industry Algeria (subcontractant a 4,6% din lucrări, reprezentată de Gezmen Seyda), Degal Construct SRL București (subcontractant 0,25% din proiect, reprezentată de Lucia Elena Dăncescu), Gurgenler Insaat ve Tesisat Malzemeleri Sanyii ve Ticaret AS din Turcia (subcontractant a 3% din lucrări, reprezentant Ekrem Dogan Gurgen) și Corpcontrol ING SRL Ploiești (subcontractant 0,1% din lucrări, reprezentant Maria Luiza Vladu).

500 de mil. de euro pentru conducta de gaze de la Marea Neagra merg in Turcia si Africa

Români descalificați pentru că nu au depus o banală hârtie

Conductele pentru proiectul de 500.000.000 de euro vor fi produse integral de turci, în condițiile în care România are o îndelungată tradiție în această industrie și zeci de mii de angajați în câteva fabrici care au nevoie disperată de astfel de contracte. 

Transgaz a descalificat însă toate companiile din România care au depus oferte, chiar dacă unii au considerat că din motive absurde. Astfel, directorul Bruno Ribbo de la ArcelorMittal Galați a declarat la un moment dat că uzina pe care o reprezintă a fost descalificată din licitația pentru livrarea de conducte deoarece din documentație lipsea un singur document banal, respectiv o declarație că între ArcelorMittal și directorul general al Transgaz nu exista nicio legătură. Combinatul din Galați s-a grăbit să depună hârtia, dar a fost deja descalificat. 

La fel au pierdut licitația și cei de la TMK Artrom, fabrica de conducte de la Slatina. 

Gazoductul de la Marea Neagră va alimenta cu gaze 200.000 de români

Proiectul „Conductă de transport gaze naturale Marea Neagră-Podişor” este cuprins în Planul de dezvoltare al Transgaz pe următorii 10 ani, este inclus pe lista de proiecte de interes comun ale UE şi a fost depus pentru finanţare prin Fondul de Modernizare, obţinând o finanţare de 85 de milioane de euro. Diferenţa de finanţare va fi acoperită printr-un mix financiar competitiv.

Conducta este amplasată în zona de sud-est a ţării şi traversează trei judeţe: Constanţa, Călăraşi şi Giurgiu, respectiv 42 de localități. Gazoductul va asigura gaze pentru circa 200.000 de români și peste 520 de instituții publice și va genera numeroase noi locuri de muncă.
 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Care firme romanesti ma? Esti intr o doaga????? Pai tu crezi ca o astfel de lucrare o poate realiza or8ce SRL de apartament? S au dus vremurile alea stimabile cand orice politruc venea cu un srl si gata. Doar in cta str o e fe lix ce mai ia lucrari cu raja lui si le da mai departe. Un astfel de proiect nu il faci cu de alde firme de astea. Numeste o firma romaneasca, RO MA NEAS CA, care poate duce un astfel de proiect. Ce scriw asta aici n articol e doar jurnalism de scara blocului. Asta nu stie ca numai exieta SIDEX GALATI.b8ne, defapt la replica este amatorsim si habarnism in forma pura.o adunatura de habarnisti platiti de murad prin memabit.te uiti n gura fomistei de andree a ???? Ea la ora asta e la coada la tamara la shaorma
2
2
Așa trebuie firmele r*mânești nici nu calcă in Turcia sa ia lucrări de așa anvergura Regep e deștept noi ca de obicei suntem găinile mapamondului cred ca suntem cea p*****a nație din lume dacă nici la tine in țara nu iei de lucru pentru ca firmele r*mânești da facă capital atunci ce ne mai miram ca muncitorii pleacă pe capete unde văd cu ochii
3
0
cred ca motivul adevarat este termenul si calitatea lucrarilor pentru conducta brua. conducta este fabricata in turcia(tevi si curbe). conducta de la vadu, trebuia trasa de turci, dar era in pandemie, asa au facut-o romanii. cind un constructor iti umfla c*****e, scapi cu prima ocazie de el. firmele romane sint slabe, asta este realitatea.
4
1
Ce va mai mirati? Romanii au DNA si nu pot sa dea spaga, la turci spaga este o chestie care a devenit normala de sute de ani si pot sa dea fara ca cineva sa-i intrebe.
3
1

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016