REPLICA ONLINE CONSTANTA

27.4° Constanța Mie., 17 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6793
27.4° Constanța Miercuri, 17 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6793
 

70.000 de euro costă eroarea medicală de la Spitalul din Medgidia!

70.000 de euro costă eroarea medicală de la Spitalul din Medgidia!

Mirela PASCAL 17 iulie 2024 | 00:00 482

Șeful secției chirurgie generală a Spitalului din Medgidia, Nicolae Caraiane, a fost acuzat, în urmă cu mai bine de 13 ani, de malpraxis. O fostă pacientă, Elena L., care a fost supusă unei intervenţii de colecistectomie, susţine că viaţa sa a fost pusă în pericol, pentru că medicul chirurg nu ar fi tratat-o în mod corespunzător. Invoca faptul ca medicul chirurg care a operat-o a comis "mai multe erori în exercitarea actului medical", respectiv i-a efectuat o intervenție chirurgicală de colecistectomie, act medical în urma căruia aceasta a suferit pierderea lobului ficatului. După ani de zile de la intervenție, timp în care s-a pus pe picioare, pacienta s-a decis să-l facă pe medicul care i-a distrus sănătatea să plătească... i-a cerut 500.000 de euro. Instanța i-a dat doar 70.000... însă medicul speră să scape, grație poliței de asigurare.

70.000 de euro costa eroarea medicala de la Spitalul din Medgidia!

Pacienta a fost internată în perioada 31 iulie-3 august 2011 la Spitalul Municipal Medgidia - Chirurgie, unde, la data de 1 august i s-a efectuat o intervenție chirurgicală (colecistectomie laparoscopică) de către medicul chirurg Caraiane. Postoperator, în cursul aceleiași zile, la circa 5 ore şi 30 min. de la încheierea intervenției chirurgicale, a prezentat icter sclerotegumentar, cu valori crescute ale bilirubinemiei și ale transaminazelor, motiv pentru care pacienta a fost transferată la Spitalul Constanța-Chirurgie. La 4 zile de la internare, în noaptea de a prezentat lipotimie, semne anemie și alterarea stării generale, motiv pentru care s-a intervenit operator în dimineața zilei 8.08.2011.În data de 12.08.2011, pacienta a fost transferată la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, unde s-a stabilit diagnosticul de "necroză lob drept hepaticabces interhepatodiafragmatic, periviscerită postoperatorie, pediculită hepatică status post laparoscopie și laparotomie”. Au urmat alte intervenții în scopul realizării unei anastomoze bilio-digestive între canalul hepatic stâng și o ansa jejunală. Considerând că spitalizarea prelungită - 94 zile (cu incapacitate temporară de muncă) datorată complicațiilor survenite este consecința intervenției chirurgicale efectuată necorespunzător de către medicul chirurg Caraiane la Spitalul Municipal, a formulat la data de 14.11.2011 plângere la Colegiul Medicilor Constanta, plângere ce a format obiectul cercetării medicului. Însă, acțiunea disciplinara exercitata împotriva sa a fost stinsă, soluție rămasă definitivă, dat fiind ca partea vătămată nu a exercitat calea de atac.

Plângere penală pe numele medicului, clasată ca urmare a prescripției

În aprilie 2012, a formulat o plângere penală, împotriva medicului, prin care a solicitat efectuarea de cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală gravă, întrucât i-a efectuat o intervenție chirurgicală de colecistectomie, act medical în urma căruia aceasta a suferit pierderea lobului ficatului, încă trei operații chirurgicale la Spitalul Constanța; la Spitalul de Urgență Floreasca; și la Spitalul de Urgență Floreasca), peste 90 de zile de spitalizare. Procurorul a dispus clasarea cauzei prin ordonanța de clasare nr.24.09.2018, pentru ca fapta s-a prescris, soluție menținută și în urma exercitării căilor de atac împotriva acesteia.

În continuare, pacienta a mers în instanță,  solicitând instanței ca, prin hotărârea ce o va pronunța, să dispună obligarea pârâților Nicolae Caraiane și Spitalul Medgidia, la plata sumei de 500.000 euro reprezentând daune morale și a cheltuielilor procesuale. Magistrații din cadrul Judecătoriei Medgidia au decis, în 2021, admiterea în parte a chemării în judecată și obligarea, în solidar, a celor doi pârâți la plata sumei de 70.000 euro echivalent în lei la cursul BNR la data plății, reprezentând daune morale. Însă, nu a însemnat final de proces. Medicul, dar și asiguratorul au formulat apel, la Tribunalul Constanța. Pe 23 mai a.c., judecătorul de caz admite apelul formulat de apelanta-chemată în garanție Omniasig, a schimbat în parte sentința apelată, în sensul că a obligat asiguratorul să achite medicului Nicolae Caraiane, în baza Poliței de răspundere civilă profesională a cabinetelor medicale, suma de 15.500 euro, din cei 70.000 de euro, echivalent în lei la data plății, reprezentând daune morale parțiale pe care pârâtele trebuie să le achite în solidar reclamantei.

Din nou, decizia nu a fost definitivă, fiind formulat, apel, pe 9 iulie a.c.

Ce a spus medicul

Nicolae Caraiane a depus întâmpinare, prin care a solicitat respingerea acțiunii ca prescrisă și, în subsidiar, ca nefondată, deoarece actele de malpraxis în cadrul activității medicale de prevenție, diagnostic și tratament se prescriu în termen de 3 ani de la producerea prejudiciului.

70.000 de euro costa eroarea medicala de la Spitalul din Medgidia!spital Medgidia

De precizat faptul că, pe lângă prejudiciul moral suferit în raport cu propria persoana, medicul i-a cauzat și prejudicii morale în raport cu membrii familiei pacientei. Raportat la fiul său, acesta a fost infectat cu HIV/SIDA în sistemul public de sănătate la sfârșitul anilor ‘80 și începutul anilor ‘90, prin banale transfuzii, vaccinuri sau antibiotice injectabile. La momentul traumei, acesta avea 23 ani, era student cu bursa în cadrul Universității Maritime din Constanta. Veniturile familiei erau din pensia de invaliditate pentru persoanele seropozitive și venitul femeii, astfel că, din cauza situației traumatice în care se aflau aceștia, fiul ei a fost depășit de aceasta situație neașteptata și a ales să renunțe la studii ceea ce a însemnat o mare durere pentru reclamantă ca și mama.

Toate aceste evenimente și acțiuni succesive de tergiversare în rezolvarea cazului a fost resimțit de copiii săi ca un efect psihologic intens ceea ce a afectat-o în mod direct și grav având în vedere ca era o mamă singură ce trebuia să aibă grijă de familie ca și unica susținătoare. Nici cu fiica ei nu i-a fost mai ușor. Avea 19 ani când s-a îmbolnăvit mama ei, era studentă anul I la UMC și, din cauza situației financiare precare în care se aflau fiica sa a fost nevoită să-și găsească un loc de muncă să le asigure suport financiar, timp în care-și continua și facultatea.

Din păcate, astfel de situați, de „erori” medicale  sunt din ce în ce mai multe, și deseori duc la decesul pacientului. Rareori medicii vinovați plătesc pentru faptele lor, cei mai mulți scapă basma curată. De ce? Pentru că legea e mult prea blândă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Îl doare la salam...
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510