REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.8° Constanța Dum., 11 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6818
23.8° Constanța Duminică, 11 August 2024 Anul XX Nr. 6818
 

70.000 de EURO, FINANȚĂRI pentru tinerii FERMIERI

70.000 de EURO, FINANȚĂRI pentru tinerii FERMIERI

Replica API 16 august 2021 | 00:33 3503

Directorul general adjunct al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), Dorin Opreanu, a declarat pentru Replica de Constanța că tinerii constănțeni sunt interesați și chiar aplică pentru finanțări pentru a-și mări productivitatea fermelor pe care le dețin. Ei bine, vestea bună este că din acest an, plafonul finanțării nerambursabile a crescut iar tinerii fermieri din Constanța pot accesa fonduri de până la 70.000 euro.

Probabil unele dintre cele mai accesate linii de finanțare din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 sunt submăsurile 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri și 6.3 – Sprijin pentru fermele mici. Acest interes deosebit arătat de miile de beneficiari cu care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a semnat deciziile de finanțare se datorează în primul rând dificultății reduse în alcătuirea documentației, dar și a faptului că sunt oferite sume forfetare care nu necesită cofinanțarea privată. Cu alte cuvinte, beneficiarul nu trebuie să asigure un anumit procent din valoarea proiectului. Conform ultimului calendar aprobat de Comitetul de Monitorizare al PNDR în cursul lunii septembrie aceste două submăsuri vor fi din nou disponibile pentru accesare.

Plafonul finanțării nerambursabile a crescut

Submăsura 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri este cu siguranță una dintre cele mai cunoscute la nivelul PNDR 2020. Sprijinirea instalării pentru prima dată a unui tânăr ca și conducător de exploatație agricolă este o componentă de bază a strategiei de reziliență a spațiului rural românesc.

Anul acesta aduce și o noutate notabilă în cadrul Sm 6.1, plafonul finanțării nerambursabile a crescut. Valoarea sprijinului public este de: 70.000 de euro pentru exploatațiile ce includ condiționare-procesare sau agricultură ecologică, între 30.000 SO (valoare producție standard) și 50.000 SO; 60.000 de euro pentru exploatațiile ce includ condiționare-procesare sau agricultură ecologică, între 12.000 SO și 29.999 SO; 50.000 de euro pentru exploatațiile între 30.000 SO și 50.000 SO; 40.000 de euro pentru exploatațiile între 12.000 SO și 29.999 SO.

Tinerii constănțeni au beneficiat de astfel de finanțări

„În județul Constanța avem din sesiunile precedente mulți beneficiari ai acestei submăsuri, iar ca și exemple am putea da: o fermă legumicolă din localitatea Nicolae Bălcescu, SC Happy Green Organic SRL, ce a primit 50.000 de euro și SC Bio-Veg Vital SRL – 40.000 de euro pentru instalarea unui tânăr fermier în comuna Lumina”, ne-a declarat Dorin Opreanu, directorul general adjunct al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

Cine poate beneficia de acești bani?

Beneficiarii eligibili sunt: tinerii fermieri, cu vârste până la 40 de ani inclusiv (până cel mult cu o zi înainte de a împlini 41 de ani) și calificări adecvate, care se instalează pentru prima dată ca șefi unici ai exploatației agricole; persoanele juridice cu mai mulți acționari unde un tânăr fermier se instalează și exercită un control efectiv pe termen lung în ceea ce privește deciziile referitoare la gestionare, la beneficii și la riscurile financiare legate de exploatație.

Iată condițiile pentru primirea sprijinului financiar

Dintre condițiile minime pe care un tânăr trebuie să le îndeplinească pentru a primi sprijinul financiar amintim: solicitantul trebuie să se încadreze în categoria microîntreprinderilor şi întreprinderilor mici și să dețină o exploatație agricolă cu dimensiunea economică cuprinsă între 12.000 şi 50.000 S.O. (valoare producție standard); solicitantul trebuie să prezinte un Plan de afaceri (PA) și să dețină competențe și aptitudini profesionale, îndeplinind cel puțin una dintre condițiile care vor fi dezvoltate în secţiunea dedicată formării profesionale din Ghidul Solicitantului; implementarea Planului de Afaceri trebuie să înceapă în termen de cel mult șase luni de la data deciziei de acordare a sprijinului; solicitantul se angajează să devină fermier activ în termen de maximum 18 luni de la data instalării; în cazul proiectelor din aria de aplicabilitate a ITI Delta-Dunării, solicitantul va prezenta avizul de conformitate cu obiectivele SIDD-DD.

Criterii de selecție a proiectelor

Proiectele vor fi departajate între ele pe baza unor criterii de selecție: comasarea exploatațiilor, având în vedere numărul exploatațiilor preluate integral; nivelul de calificare în domeniul agricol/ veterinar/ economie agrară; potențialul agricol (vizează zonele cu potențial determinate în baza studiilor de specialitate); integrarea în cadrul PA a activităților de protecție a mediului, ca gestionarea gunoiului de grajd, agricultură de precizie etc; integrarea în cadrul PA a construirii și modernizării clădirilor cu destinație agro-alimentară și a achiziției de echipamente în vederea creșterii performanței economice a fermei; apartenența la o formă asociativă.

Ce investiții pot fi făcute cu acești bani

Tinerii pot realiza cu aceste finanțări multe investiții care să asigure un bun start exploatației agricole. De exemplu: retehnologizarea fermelor, achiziția de utilaje, echipamente, irigații etc.; operațiuni de condiționare-procesare; agricultură ecologică; integrarea într-o formă asociativă; dezvoltarea unei ferme de subzistență; preluarea integrală a exploatațiilor cu o valoare economică mică; plantarea soiurilor autohtone/ creșterea raselor de origine; creșterea nivelului de calificare în domeniul agricol; adaptarea fermelor la standarde de calitate și protecție a mediului.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ale cui "e firmele" ?
2
0
Parca era fifti-fifti cu cei care se ocupau de proiect!
3
1
Vai de fituica voastra
3
1

REPLICA



LOTO

6/49
35128162337
5/49
22135243618
joker
36111623118