REPLICA ONLINE CONSTANTA

26.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
26.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

9000 de persoane au fost evacuate în urma incendiilor de vegetație în Canada

9000 de persoane au fost evacuate în urma incendiilor de vegetație în Canada

Georgiana BOGLEA 15 iulie 2024 | 00:00 79

Un incendiu forestier considerat ''scăpat de sub control'' şi intensificat de vânturile violente a determinat evacuarea a peste 9.000 de persoane în nord-estul Canadei începând de vineri seară.

9000 de persoane au fost evacuate in urma incendiilor de vegetatie in Canada

Rezidenţii Labrador City şi Wabush, din provincia Newfoundland şi Labrador, au primit ordin de evacuare din cauza ''comportamentului extrem al incendiului''.

În imaginile distribuite pe reţelele de socializare se văd cozi de maşini care aşteaptă să alimenteze cu combustibil pe fundalul unui cer întunecat de nori gigantici de fum.

''Când am văzut fumul, a fost un şoc'', a povestit pentru canalul public CBC Stacy Hunt, un rezident din Labrador City.

''Există un singur loc unde putem merge. Nu avem multe opţiuni'', a adăugat el.

În această regiune îndepărtată din nordul Québec, locuitorii nu au avut alternativă: au fost nevoiţi să plece la peste 500 kilometri est de locuinţele lor, pe singura rută existentă.

''Observăm un comportament extrem al focului. Avansează cu circa 50 de metri pe minut'', a explicat Jeff Motty, purtător de cuvânt al serviciului de pompieri din provincie, care a adăugat că intensitatea focului a făcut imposibilă utilizarea bombardierelor cu apă.

Belinda Adams, edilul Labrador City, a îndemnat din nou, sâmbătă dimineaţă, într-un video difuzat pe reţelele de socializare, ultimii locuitori rămaşi la faţa locului să-şi evacueze locuinţele întrucât ''incendiului este încă activ''. Ultimele autobuze vor părăsi oraşul la orele prânzului.

Vineri, autorităţile federale au explicat că vremea a fost suficient de favorabilă pentru a limita incendiile de la debutul verii, dar că acum urmează vârful de sezon.

Până acum, Canada s-a confruntat cu un sezon mai degrabă ''mediu'' - cu 1,5 milioane de hectare incendiate -, potrivit datelor oficiale.

Anul trecut, Canada s-a confruntat cu o vară apocaliptică şi a înregistrat cel mai grav sezon al incendiilor din istorie. Nu s-a mai înregistrat niciodată o suprafaţă atât de mare incendiată (15 milioane de hectare, 6.400 de incendii), atât de multe persoane evacuate (peste 200.000), atâtea provincii afectate şi megaincendii.

Potrivit experţilor, condiţiile mai secetoase şi mai caniculare în numeroase regiuni din ţară, provocate de schimbările climatice, au sporit în ultimii ani riscul unor incendii majore.

Canada se confruntă în prezent cu 575 incendii active, dintre care 400 sunt considerate scăpate de sub control. Numeroase incendii s-au declanşat în ultimele zile, în special în vestul ţării, afectat de un val de caniculă, conform agerpres.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510