A câștigat licitând de unul singur: Portul Constanța își repară geamandurile prin firma unui controversat afacerist
A câștigat licitând de unul singur: Portul Constanța își repară geamandurile prin firma unui controversat afacerist
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestContracte de zeci de milioane de euro de la stat
Contracte de zeci de milioane de euro de la stat
O cunoscută firmă din Constanța, deținută de fostul director al unei companii de stat condamnat pentru corupție, a câștigat concurând de una singură la o licitație organizată de administrația porturilor maritime. Societatea a început astfel cu dreptul anul, bifând încă un contract de peste un milion de euro cu statul.
Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța a atribuit pe 31 ianuarie 2020 un contract pentru ”reparații planificate la sistemul de semnalizare maritimă”, în urma unei licitații deschise lansate pe 11 octombrie 2019. Potrivit documentației de atribuire, ”Obiectul contractului îl constituie achiziția serviciilor de reparații planificate la sistemul de semnalizare a navigației, format din geamanduri și stâlpi semnalizare, în porturile maritime Constanța, Midia, Mangalia și Portul Tomis și de asemenea livrarea unui stoc minim de piese de schimb necesar executării contractului.
Prin reparație planificată se înțelege revizia tehnică și/sau reparația capitală/curentă care se efectuează la un anumit interval de timp pentru menținerea în parametrii de funcționare a sistemului de semnalizare.
În caietul de sarcini sunt detaliate operațiunile ce se vor realiza pentru revizia tehnică (RT) sau reparații capitale de tip RK1 și reparații curente de tip RC2 și lista pieselor de schimb necesare pentru executarea reparațiilor planificate inclusiv montajul, pe coordonatele de funcționare a geamandurilor”.
Cine e câștigătoarea
Câștigătoarea contractului valabil timp de 24 de luni a fost singura firmă participantă la licitație, Utilnavorep SA. Aceasta a venit cu o ofertă de preț de 5.188.734,4 lei, fără TVA, în condițiile în care valoarea maximă estimată a contractului era de 5.248.057 lei. Utilnavorep SA a raportat pentru anul 2018 afaceri de 65 de milioane de lei și un profit net de 14,6 milioane lei, cu 214 angajați, dar și datorii de 18,5 milioane lei.
Cu patronul după gratii pentru corupție, firma a continuat să ia milioane de la stat
Utilnavorep SA, reprezentată în relațiile contractuale de Sorin Mitrea, este deținută, deopotrivă, și de fratele acestuia, Marian Mitrea. Fost membru de bază al PDL, dar susținut fără obiecții și de PSD, Marian Mitrea a fost director general al Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, calitate în care a luat mită sume impresionante de bani pentru atribuirea de contracte. Mită care l-a și costat libertatea, de altfel, Mitrea fiind condamnat definitiv în decembrie 2017 la trei ani de închisoare cu executare pentru corupție. A ieșit de după gratii în 2019, dar nu se poate plânge că privarea de libertatea i-a dăunat prea mult afacerilor. Utilnavorep a continuat să primească lucrări de la stat, firma fraților Mitrea beneficiind în ultimii ani de circa 300 de contracte publice, în valoare de aproape 50 de milioane de euro.
Andreea POPA
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News