REPLICA ONLINE CONSTANTA

26.5° Constanța Dum., 4 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6811
26.5° Constanța Duminică, 4 August 2024 Anul XX Nr. 6811
 

A doua rundă de negocieri între Rusia și Ucraina s-a încheiat. Care sunt rezultatele

A doua rundă de negocieri între Rusia și Ucraina s-a încheiat. Care sunt rezultatele

Replica API 3 martie 2022 | 20:53 4237

Noua rundă de discuţii între Ucraina şi Rusia a început joi în regiunea Brest, la graniţa dintre Belarus şi Polonia, în a opta zi a invaziei ruse, a anunţat joi Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui ucrainean, citat de France Presse, citate de Agerpres.

Sursa foto: Михайло Подоляк / Twitter

"Începem discuţiile cu reprezentanţii ruşi. Punctele-cheie de pe agendă vizează o încetare imediată a focului, convenirea unui armistiţiu şi organizarea de coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din oraşele şi satele distruse sau bombardate constant", a scris Podoliak pe Twitter, postând o fotografie cu membrii ambelor delegaţii la masa de negocieri.

Foto: (c) Maxim Guchek/BelTA/Handout via REUTERS

Televiziunea rusă a difuzat de asemenea imagini de la aceste convorbiri, arâtându-i pe membrii ambelor delegaţii în timp ce îşi dădeau mâna, ruşii în ţinută oficială, iar ucrainenii în îmbrăcăminte militară kaki.

În acest timp, în multe oraşe ucrainene, vizate de bombele ruseşti sau încercuite, situaţia umanitară s-a deteriorat considerabil.

În sud, oraşul-port strategic Mariupol este aproape complet rupt de lume şi este supus unor bombardamente intense. Oraşul Harkov, al doilea ca mărime din Ucraina, este şi el bombardat de mai multe zile.

Locul ales pentru negocieri este situat în regiunea belarusă Brest, în Belovejskaia Puşcia, o localitate în apropierea graniţei cu Polonia, potrivit Minskului şi Moscovei.

Potrivit negociatorului rus Vladimir Medinski, acest loc este convenabil delegaţiei ucrainene, în special pentru că vine acolo prin Polonia.

Partea rusă are pe masă trei dosare privind "aspectele tehnico-militar, umanitar şi internaţional, precum şi politic", a indicat trimisul Kremlinului, fără a face mai multe precizări.

Miercuri, el afirmase că discuţiile se vor concentra pe aspectele necesare unei "încetări a focului".

O primă întâlnire s-a încheiat luni fără rezultate concrete, dar cele două părţi au convenit, în principiu, asupra unei a doua întâlniri.

Update:

Ucraina şi Rusia au convenit crearea de coridoare umanitare şi o încetare temporară a focului

A doua rundă de negocieri ruso-ucrainene desfăşurată joi, la o săptămână de la începerea invaziei ruse în Ucraina, s-a încheiat cu un acord pentru o încetare temporară a focului pentru raţiuni umanitare, a anunţat negociatorul ucrainean, Mihailo Podoliak, potrivit Reuters şi EFE, citate de Agerpres.

Pe contul său de Twitter, Mihailo Podoliak, consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a scris următorul mesaj:

''Spre marele nostru regret, nu am obţinut rezultatele pe care mizam'', a scris el pe Telegram despre negocierile desfăşurate în zona frontierei ruso-poloneze.

Totuşi, a adăugat el, ''părţile au ajuns la o înţelegere asupra creării în comun de coridoare umanitare, cu o încetare temporară a focului'', dar ''nu peste tot, ci numai în acele locuri unde coridoarele umanitare pot fi stabilite va fi posibilă o încetare a focului pe perioada evacuării''.

Cele două părţi s-au înţeles de asemenea asupra livrării de alimente şi medicamente în zonele unde se desfăşoară cele mai grele lupte.

''Tot ce pot spune este că am discutat aspectul umanitar suficient de detaliat, pentru că foarte multe oraşe sunt acum încercuite. Este o situaţie dramatică cu medicamentele, alimentele şi evacuarea'', a deplâns Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski.

El a mai spus că va urma o nouă rundă de negocieri cu Rusia, a treia, despre care nu a dat detalii.

La rândul său, negociatorul rus Vladimir Medinski a transmis că Rusia sprijină ideea creării unor coridoare umanitare pentru civili şi o posibilă încetare a focului în apropierea acestora, el descriind discuţiile desfăşurate joi drept un ''progres substanţial''.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768