REPLICA ONLINE CONSTANTA

28.5° Constanța Dum., 28 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6804
28.5° Constanța Duminică, 28 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6804
 

A doua seară de proteste violente în Georgia

A doua seară de proteste violente în Georgia

Victor ROTARU 10 martie 2023 | 00:00 902

Mii de oameni participă miercuri la a doua zi consecutivă de proteste în capitala georgiană Tbilisi, adunându-se în fața parlamentului să-și exprime opoziția față de proiectul de lege al „agenților străini” despre care criticii spun că este un semnal al unei tranziții către autoritarisma.

A doua seara de proteste violente in Georgia

La lăsarea serii, poliția a folosit tunuri cu apă și grenade paralizante pentru a respinge câteva zeci de oameni după ce au rupt o baricadă metalică ridicată în zona parlamentului.

Legiuitorii au aprobat marți legislația în primă lectură, care obligă orice organizație care primește mai mult de 20% din finanțare din afara țării să se înregistreze drept „agenți străini”, în caz contrar urmând să primească amenzi substanțiale.

Partidul de la guvernare „Visul Georgian” spune că a luat drept model legislația americană din anii 1930. Criticii, printre care președintele Salome Zurabișvili, spun că este o reminiscență a unei legi rusești pe care Kremlinul a folosit-o extins pentru a suprima disidența iar aceasta ar putea dăuna șanselor Georgiei de a deveni membru UE.

În confruntările violente de marți seară, protestarii au aruncat cocktailuri Molotov și pietre înspre poliție, care a folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a dispersa mulțimea. Ministerul de interne spune că 77 de persoane au fost reținute.

Protestatarii au reînceput miercuri după-amiaza cu un marș spre Bulevardul Rustaveli din centrul pentru a marca Ziua Internațională a Femeii, o sărbătoare legală în acest stat.

„Acum este (o) vreme când sunt sub atacul direct al guvernului”, a spus jurnalistul Mikheil Gvadzabia, în vârstă de 24 de ani. „Este foarte clar că din ce în ce mai mulți oameni realizează că acest lucru este înfricoșător și că ar trebui să lupte pentru viitorul lor”.

Mii de oameni s-au adunat în fața parlamentului odată cu lăsarea serii, purtând steaguri ale Georgiei și UE, strigând „Nu, legii rusești”.

Reporterii Reuters au auzit imnurile Georgiei, Ucrainei și UE pe măsură ce mulțimea s-a revărsat pe strada din fața parlamentului, blocând traficul.

„Nu putem lăsa țara noastră să devină pro-rusă sau stat rusesc, sau nedemocratică. Nu avem altă opțiune: Georgia fie este democratică fie nu există Georgia. Vom învinge”, a spus inginerul de software Vakhtang Berikashvili, în vârstă de 33 de ani, potrivit Reuters.

Imagini cu proteste mai reduse din orașul-stațiune de la Marea Neagră Batumi, al doilea cel mai mare oraș din Georgia, au fost de asemenea distribuite pe internet, potrivit digi24.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
sunt finantate din strainatate in proportie de peste 80 procente. Este normal ca sa faca jocurile celor care le platesc. Ce nu este normal e sa nu spuna cine ii finanteaza. Cand aflam de unde vin banii aflam si incotro se duc serviciile. Si presa face la fel.
1
0
Pe cand si-n Romania
2
0

REPLICA



LOTO

6/49
4219716334
5/49
91935222527
joker
51729436