REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.4° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.4° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

A fost descoperit zăcământul care poate ajuta economia globală

A fost descoperit zăcământul care poate ajuta economia globală

A.F. 13 iunie 2024 | 00:00 216

Un vulcan străvechi din Norvegia adăposteşte cel mai mare zăcământ din Europa de elemente din categoria pământurilor rare, conform companiei miniere Rare Earths Norway, relatează miercuri Live Science, potrivit Agerpres.

A fost descoperit zacamantul care poate ajuta economia globala

Compania a publicat la 6 iunie un raport referitor la acest zăcământ, care a constatat existenţa unei cantităţi estimate la 8,8 megatone de oxizi de pământuri rare disponibili în afloriment.

Potrivit estimărilor, aproximativ 1,5 megatone din această cantitate sunt magneţi de pământuri rare, care sunt utilizaţi în turbine eoliene şi vehicule electrice.

"Estimarea resurselor subliniază potenţialul zăcământului de a fi un activ cu adevărat transformator, care poate susţine un lanţ valoric sigur al pământurilor rare pentru Europa", a declarat într-un comunicat Alf Reistad, director executiv al Rare Earths Norway.

Zăcământul, cunoscut sub numele Fen Carbonatite Complex, este situat la sud-vest de Oslo, în apropierea lacului Norsjo.

În urmă cu aproximativ 580 de milioane de ani, complexul a fost conducta unui vulcan activ. Partea superioară a vulcanului, inactiv de mult timp, s-a erodat, expunând la suprafaţă această conductă plină de magmă, cu un diametru de aproximativ 2 kilometri (1,2 mile).

Magma s-a solidificat în carbonatite, roci bogate în minerale cu anumite forme de molecule de carbonat
Potrivit organizaţiei Rare Earths Norway, această magmă, cândva topită, conţine în prezent elemente de pământuri rare importante din punct de vedere economic, cum ar fi neodimul - un element metalic utilizat pentru fabricarea magneţilor - şi praseodimul, utilizat de asemenea în producţia de magneţi, precum şi în alte aplicaţii, cum ar fi motoare pentru aparate de zbor.

Estimarea companiei miniere se concentrează pe partea superioară a vechiului vulcan, până la 468 de metri sub nivelul mării. Potrivit comunicatului companiei, este probabil să existe depozite până la aproximativ 1.000 de metri sub nivelul mării.

Compania intenţionează să continue explorarea prin foraje

Compania intenţionează să continue explorarea prin foraje şi va construi, de asemenea, o uzină pilot în apropierea aflorimentului pentru prelucrarea minereului în elemente pure de pământuri rare.

Potrivit unui raport din 2023 al Institutului Oxford pentru Studii Energetice, aproximativ 70% din cantităţile mondiale de elemente de pământuri rare sunt extrase în China. Totodată, 90% dintre elementele de pământuri rare sunt procesate în această ţară.

Cu toate acestea, aceste 17 elemente, cruciale pentru tehnologii precum ecrane tactile şi baterii, sunt de fapt distribuite la scară largă. Ţările din întreaga lume urmăresc să îşi asigure propriile lanţuri de aprovizionare interne pentru aceste minerale. În SUA, spre exemplu, cercetătorii le caută în minele de cărbune, unde se desfăşoară deja activităţi miniere, pentru a afla dacă metalele de pământuri rare ar putea deveni următorul produs extras din aceste mine, citează stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016