REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 18 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6886
11.6° Constanța Vineri, 18 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6886
 

A fost emisă OUG privind procedura de închiriere a plajelor

A fost emisă OUG privind procedura de închiriere a plajelor

Ana Maria LIPAN 27 februarie 2023 | 00:00 4537

Guvernul a emis Ordonanța de Urgență privind procedura de închiriere a suprafețelor de plajă turistică pentru sezoanele 2023-2014. După ce acest subiect a cauzat nesiguranță în rândul operatorilor de plajă de pe litoral, dar și a autorităților, se pare că procedurile pentru pregătirile de primire a turiștilor intră în linie dreaptă. Anul acesta au fost puse la bătaie, de ABADL, 129 de parcele de plajă ce urmează să fie scoase la licitație.

A fost emisa OUG privind procedura de inchiriere a plajelor

Anul acesta, se încheie contractele de închiriere a 129 de parcele de plajă, ce urmează să fie scoase la licitație. În acest scop a fost emisă Ordonanța de Urgență privind procedura de închiriere a suprafețelor de plajă turistică pentru sezoanele 2023-2014, document ce a provocat neliniștea operatorilor de plajă de pe litoral și a autorităților, ce se temeau că întârzierile ar putea afecta succesul sezonului estival.  

A fost emisa OUG privind procedura de inchiriere a plajelor

Este, însă, un proces îngreunat. De ce? Pentru că anterior tranzacțiilor cu operatorii, construcțiile existente pe plajă trebuie desființate, acțiune imposibil de efectuat în lipsa unui document de urbanism. Perioada îndelungată de timp necesară desfășurării tuturor acestor demersuri poate întârzia pregătirile pentru întâmpinarea turiștilor.

A fost emisa OUG privind procedura de inchiriere a plajelor

Operatorii comerciali doresc, de asemenea, o prelungire a perioadei de închiriere, susținând că cea actuală afectează investitorii din zonă, cărora le este dificil să formuleze un plan de durată. Precizăm că, în acest moment, 200 de contracte au încetat, acestea ajungând la termen, iar în același timp, o serie de lucrări privind combaterea eroziunii costiere au fost finalizate sau se află în curs de finalizare, drept urmare loturile au suferit modificări, prin cuprinderea acestor suprafețe noi.

Prețurile, stabilite de Guvern

Conform OUG, un metru pătrat de plajă va fi închiriat cu un preț care pleacă de la 1,22 lei/lunar. Tarif plajă categoria I cu funcția recreere/divertisment - 1,22 lei mp pe lună; tarif plajă categoria I cu funcția sportivă - 0,24 lei mp/lună; tarif plajă categoria a II –a cu funcția recreere/divertisment - 0,91 lei mp/lună; tarif plajă categoria a-II-a cu funcția sportivă - 0,18 lei mp/lună. Tariful de plajă pentru categoria a III-a cu funcția recreere/divertisment este de 0,61 lei mp lună; pentru categoria a-III-a cu funcția sportivă - 0,12 lei mp/lună; pentru agrement nautic fără motor categoria I - 13,96 lei mp/lună; agrement nautic cu motor categoria I - 33,38 le /mp/lună; tarif agrement nautic fără motor categoria a II-a - 8,50 lei mp/lună.

Ministerul Mediului vrea ca procedura de închiriere să fie finalizată cât mai curând, iar plajele predate operatorilor privați până la 1 mai 2023. Dacă se va întâmpla acest lucru sau noul sezon estival îi va prinde, din nou, nepregătiți, rămâne de văzut!

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Dacă și acum nu aveți unde să puneți cearceaful înseamnă că sunteți cârcotași. La Cazino în Mamaia sunt vreo 5 ha de plajă liberă.
0
0
de ce trebuie inchiriate plajele daca sunt publice , ale poporului ? de ce trebuie sa platim ptr parcari in acest oras? care este deja distrus,de aceste primar. .. mai ceva decat ..Herson?
4
0
Mai grav e ca si daca se atribuie primariei, va fi un haos si o coruptie mai mare decat acum. Am vazut d ece e in stare Primaria constanta, asa ca decat sa cadem din lac in put, mai bine, pentru moment, raman in subordinea cui sunt acum. Problema grava e ca nici astia care le administreaza acum si nici primaria nu au oameni competeneti si cinstiti, asa ca oricum ar fi nu se intrevede nimic bun pt cetateni. Singura sansa pt un concediu decent ramane la vecinii bulgari si nu numai. Daca unii angajati corupti ar fi dati afara si anchetati si unii samsari care inchiriaza plaje ar da faliment, poate se mai regleza situatia...
5
1
Constituțional plajele ar trebui atribuite exclusiv primăriilor,nu unor particulari care nu respecta legislația.Exemplu: Unde sunt toaletele ecologice prevazute în contract sau zonele de plaja pentru cearceaf nu exista
8
0
Logic,normal,moral ar fi ca plajele,de fapt singurele atractii reale ale litoralului,sa fie administrate direct de primarii,asa incat sa poate beneficia de ele inclusiv locuitorii de pe litoral. Sa mergi printre teritorii jalonate,unde esti silit sa platesti pentru stat pe sezlonguri,sa fii dat ,,afara'' ca vrei sa faci plaja sanatos,pe cearceaf,e o scarbosenie si nedreptate crasa. Apoi,e bine ca voluntarii sa faca curatenie dupa maltenii care arunca gunoaie toata vara,nu-i asa? Ei bine,sunt nascut aici,insa de multi ani nu mai simt ca orasul natal ar fi ,,al meu'',ci mai degraba al unor clanuri dubioase.
13
0
Vreau și eu sa închiriez 2 mp sa stau cu cearceaful , dau 100 lei pe luna nu 1 leu
8
0
De ce închiriați ce nu i al vostru.Vreau sa mi prosopul pe plaja,ca nainte,vreau sa ma plimb prin pădure ca nainte,etc.As avea și eu ceva drepturi,ca cetățean,de nu,modificati Constitutia.Astfel,mi oi cauta vre un loc al meu cât mai departe de legile voastre.
13
0
Plajele libere cu ce drept se închiriază un bun al tuturor Tară de hoți Avocatul poporului curtea constituțională ar trebui să verifice ordonanța guvernului
23
0

REPLICA


LOTO

6/49
18411739468
5/49
739244635
joker
630232677