REPLICA ONLINE CONSTANTA

32° Constanța Dum., 28 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6804
32° Constanța Duminică, 28 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6804
 

A fost lansat proiectul „Khetanes - Împreună” dedicat culturii romilor din județul Constanța. Video

A fost lansat proiectul „Khetanes - Împreună” dedicat culturii romilor din județul Constanța. Video

Valentina CAMARA 12 ianuarie 2023 | 00:00 1344

Miercuri, 11 ianuarie a.c., a avut loc lansarea proiectului „Khetanes - Împreună”, proiect dedicat promovării culturii romilor din județul Constanța. Acesta presupune o investiție de 200. 000 de euro și este organizat de Asociația Culturală Georgiana Rusu, în parteneriat cu Asociația Concordia Oslo din Norvegia și cu Asociația ”Centrului de Incluziune Socială Regiunea Sud-Est”.

Se vor implementa 7 activități de creație contemporană care îi va implica în mod direct pe etnicii romi ai județului Constanța. „Incluziunea romilor reprezintă o prioritate publică la nivel european, național și local, nevoia promovării culturii rome și necesitatea conservării patrimoniului cultural imaterial al romilor fiind deziderat asumate prin documente strategice și programatice. În acest context, obiectivul proiectului „Khetanes - Împreună” vizează dezvoltarea unui concept de antreprenoriat cultural destinat promovării culturii rome prin intermediul a 7 activități de creație contemporană în care vor fi implicați în mod activ etnici romi din județul Constanța. Proiectul urmărește totodată să contribuie la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la Consolidarea relațiilor bilaterale dintre Statele Donatoare - Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Statele Beneficiare”, a declarat Georgiana Rusu, manager de proiect.

„Khetanes - Împreună” este un proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 -2021 în cadrul programului Ro-Cultura.

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, principatului Liechtenstein și Regatul Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în spațiul economic European și la consolidarea relațiilor bilateral cu cele  15 state beneficiare din Est-ul și Sud-Estul Europei și Statele Balcanice. Programul RO-Cultura este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul programului este de aproximativ 34 de milioane de euro.

Promotorul de proiect este Asociația Culturală Georgiana Rusu, parteneri ai proiectului sunt: din România, Asociația Centrul pentru Incluziune Socială regiunea Sud-Est și din Norvegia, Asociația Concordia Oslo.

Colaboratori la una dintre activitățile ai proiectului nostru și anume ai Spectacolului de Teatru Muzical este Teatrul de stat Constanța care va pune la dispoziție în mod gratuit sala studio a statului, dar și facilitățile acestuia pentru repetiții și pentru cele 10 reprezentații ai spectacolului de teatru muzical produs în cadrul proiectului.

Valoarea totală a proiectului este de 980.000 de lei, adică 198.216,06 euro. 85% din această valoare provine din Grand SEE și 15% din bugetul național. Proiectul se va desfășura pe 12 luni în perioada 1 ianuarie- 31 decembrie 2023, iar ca și locație de implementare este județul Constanța.

Prin intermediul acestui proiect va fi facilitat accesul la cultură pentru 2000 de romi din zone defavorizate ale județului Constanța prin asigurarea participării acestora ca spectatori la cele 10 reprezentații ale spectacolului  de teatru muzical și la cele 30 de reprezentații ale spectacolului de teatru de păpuși  precum și la expozițiile de pictură și fotografie.

Persoane de etnie romă, mai exact 10,  își vor dezvolta competențe specific artei dramatice și artei muzicale prin participare la un curs de instruire nonformală urmând să facă parte din distribuția spectacolului de teatru muzical. Îmbunătățirea accesului la cultură va fi realizată și prin crearea a 18 locuri de muncă în cadrul proiectului iar în plus 2000 de persoane de etnie romă vor fi vizate de măsuri de capacitate la activitățile cultural artistice online și offline urmând să participe în total peste 5000 de spectatori .

Cine se va ocupa de acest proiect

Luiza Martinescu implicată în proiectul în echipa de management, și reprezentanții partenerului român, reprezentații comunității rome, Petrică Dumitru, Anita Dumitru care face parte din echipa de management, Cati Condurache, Președinte a Asociației ”Centrul pentru Incluziune Socială regiunea Sud-Est” și managerul de proiect Georgiana Rusu. 

Video:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA



LOTO

6/49
4219716334
5/49
91935222527
joker
51729436