REPLICA ONLINE CONSTANTA

31.8° Constanța Sâm., 20 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6796
31.8° Constanța Sâmbătă, 20 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6796
 

A fost semnat un contract de peste 37 de milioane de lei, pentru monitorizarea prin satelit a defrișărilor

A fost semnat un contract de peste 37 de milioane de lei, pentru monitorizarea prin satelit a defrișărilor

Ana Maria LIPAN 23 noiembrie 2023 | 00:00 568

Ministerul Mediului a anunţat că a fost desemnat câştigătorul contractului pentru dezvoltarea unui sistem de monitorizare a pădurilor prin intermediul imaginilor din satelit.

A fost semnat un contract de peste 37 de milioane de lei, pentru monitorizarea prin satelit a defrisarilorfoto cu rol ilustrativ

„Ieri, a fost publicat în SICAP raportul procedurii de atribuire a contractului de achiziţie publică pentru realizarea sistemului ce va utiliza imagini satelitare pentru monitorizarea tăierilor din pădurile României. Din acest moment începe termenul legal de 10 zile pentru depunerea contestaţiilor”, a anunţat miercuri Ministerul Mediului, potrivit News.ro. Potrivit instituţiei, Comisia de evaluare a desemnat oferta prezentată de asocierea RARTEL S.A. (Leader), ESSENSYS SOFTWARE, TERRASIGNA SRL, e-GEOS S.p.A ca ofertă câştigătoare după aplicarea criteriului de atribuire „cel mai bun raport calitate preţ” şi verificarea documentelor suport aferente.

„Acest contract presupune dezvoltarea unui sistem care va analiza imagini satelitare succesive pentru a identifica zonele din care a dispărut pădurea. Acestea vor fi comparate cu baza de date SUMAL pentru a stabili legalitatea tăierilor efectuate în perimetrele respective. În suprafeţele tăiate pentru care nu se găsesc date în SUMAL, vor fi generate alerte ce presupun verificări suplimentare cu ajutorul unui set secundar de imagini satelitare de înaltă rezoluţie sau a personalului de teren. Echipele de teren vor fi dotate cu 4 autovehicule de teren şi 4 drone echipate cu camere optice, termice şi senzor LiDAR”, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Proiect de peste 37 de milioane de lei

Potrivit acestuia, capacitatea tehnică a ministerului şi a gărzilor forestiere va fi întărită prin dotarea cu 15 staţii de lucru performante, cu răcire pe apă, şi 15 laptopuri ce vor permite efectuarea de analize avansate în teren, la locul faptei. „Toate aceste investiţii vor duce România alături de ţările ce utilizează cele mai moderne tehnologii pentru monitorizarea stării pădurilor”, a explicat ninistrul Mircea Fechet. Potrivit ministerului, contractul, cu o valoarea totală de 31.590.677,18 lei fără TVA, respectiv 37.592.905,84 lei cu TVA, este parte a proiectului „Capacitatea sporită de supraveghere, control şi monitorizarea pădurilor prin intermediul unui sistem informatic integrat”, din cadrul PNRR.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
S-a ales solutia cea mai p*****a si mai ales cea mai s***a din punct de vedere al tehnologiilor aplicate. Cred ca s-a solicitat de Ministerul Mediului prin caietul de sarcini o solutie care sa protejeze taierile ilegale de padure acolo unde se doreste. In ziua de astazi exista tehnologii satelitare combinate cu inteligenta artificiala care pot indica intr-un interval de timp stabilit, o saptamana, 10 zile, o luna ce taieri s-au facut, suprafete exacte cu localizare si coordonate GPS, unde a plecat masa lemnoasa inclusiv destinatorul final, totul cu o acuratete pana la nivel de 1 metru si chiar mai putin. In aceste conditii de ce s-a ales o solutie combinata cu verificari de teren si drone? Licitatia a inceput si caietul de sarcini s-a intocmit pe vremea cand ministru era ungurul Tatos Barna. Stie toata lumea ca mafia taierilor ilegale si legale a fost a ungurilor din ardeal si atunci de ce sa ne miram ca aruncam banii pe solutii ineficiente?
1
0
Cam tarziu,dar tot este bine si asa ,decat niciodata!Speram sa fie si eficient.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
15382943810
5/49
38202113924
joker
218171712