REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Mar., 1 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6869
11.4° Constanța Marți, 1 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6869
 

A început sezonul estival și multe sectoare de plaje au rămas ale nimănui!

A început sezonul estival și multe sectoare de plaje au rămas ale nimănui!

Mirela PASCAL, Georgiana BOGLEA 8 iunie 2024 | 00:00 3541

Un nou sezon estival, probleme vechi ale operatorilor de plaje! Deși, până la această dată, plajele trebuiau puse la punct, licitațiile să fie făcute, iar operatorii să-și primească liniștiți turiștii, iată că și anul acesta sezonul i-a prins nepregătiți pe mai marii statului. Încă nu este gata metodologia în vederea închirierii sectoarelor de plajă și nu se știe când va începe procedura. Operatorii economici așteaptă cu nerăbdare ca documentele să fie gata și astfel să se poată apuca de treabă.

A inceput sezonul estival si multe sectoare de plaje au ramas ale nimanui!

Sezonul estival a început, cu stângul, și în acest an, pentru operatorii economici. Sau, mai degrabă, nu a  început...  Hotărârea privind modificarea și completarea anexei la HG nr. 183/2020 privind aprobarea închirierii unor bunuri imobile proprietate publică a statului, aflate în administrarea Administraţiei Naţionale „Apele Române” a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 390 din data de 25 aprilie 2024, însă licitația nu a fost stabilită nici până la această dată.

Licitațiile pentru închirierea plajelor sunt organizate de Administrația Națională a Apelor Române...

ABADL a fost scoasă din joc și anul acesta, nemaiavând dreptul să organizeze licitațiile, acestea desfășurându-se la București, sub ochii ageri ai Ministerului Mediului. Anul trecut, licitațiile au fost făcute pe genunchi, precum și caietele de sarcini. Chiriile exorbitante i-a determinat să facă un pas înapoi, mai ales că închirierea s-a făcut pe 2 ani, și nu pe 10, așa cum se obișnuia. De anul acesta, însă, altfel stă procedura. S-a revenit la închirierea pe 10 ani, după ce operatorii au amenințat că nu vor mai participa la licitații.

A inceput sezonul estival si multe sectoare de plaje au ramas ale nimanui!

...Când?! Nu se știe!

Administrația Națională a Apelor Române este instituția care se va ocupa de licitațiile pentru închirerea plajelor, dar se pare că nici aceștia nu știu exact ce și cum se va întâmpla. Contactați de către reporterii Replica în încercarea de a afla mai multe detalii și data organizării licitației, purtătorul de cuvânt al Administrației Naționale a Apelor Române, Ana-Maria Agiu, a declarat faptul că organizarea licitațiilor se va desfășura conform Hotărârii de Guvern nr. 414 din 23 aprilie a.c., iar pentru alte întrebări ne-a sugerat să o contactăm pe e-mail. Lucru pe care l-am făcut ulterior, dar până la acest moment nu ne-a răspuns.

A inceput sezonul estival si multe sectoare de plaje au ramas ale nimanui!

Procedura încă nu a început. S-a publicat Hotărârea de Guvern de organizare a licitațiilor și procedura se va desfășura conform acestei hotărâri, care a fost adoptată și promulgată. Pentru mai multe detalii, vă rog să îmi trimiteți întrebările pe e-mail și vă voi răspunde acolo”, a declarat Ana-Maria Agiu, purtător de cuvânt al Administrației Naționale a Apelor Române.

Operatorii HORECA de pe litoral își plâng și anul acesta de milă

Până când vor fi totuși demarate procedurile pentru închirierea plajelor, operatorii economici de pe litoral își plâng de milă, uitându-se la turiștii care vin pe litoral și care ar putea să aducă un venit în plus, atât pentru ei, cât și pentru bugetul local. Principalul vinovat pentru aceste proleme este șeful ABDAL, Hristu Uzun, spun operatorii.

Uzun, incompetent?!

Ca în fiecare an așteptăm să vină jumătatea sezonului să se publice caiete de sarcini. Nu au luat nicio măsură până acum. Nicio măsură din partea autorităților ABADL incompetente, începând cu domnul Uzun. Eu am avut o plajă la 3 Papuci, mi s-a terminat contractul. Conform Legii 50 trebuia să o desființez cu autorizație de desființare. Am procedat la obținerea tuturor avizelor pentru desființare, iar domnul Uzun nu a vrut să dea acordul, fiind proprietar pe teren acord pentru autorizației de desființare și a hotărât să facă încă un abuz pentru care eu am făcut plângere la DNA și a desființat construcția fără autorizație de construire. Am înștiințat Inspectoratul de Stat în Construcții, am înștiințat Primăria și Poliția Locală să vină să constate abuzurile pe care le-a făcut. Este un dosar la DNA împotriva domnului Hristu Uzun, acest director vremelnic al ABADL care a distrus turismul românesc, pur și simplu. În acest  an nu mai am de gând să fac nimic până nu dispare această caracatiță, acești incompetenți de la ABADL și cu concurența ANAR-ului București care habar nu au, nu-i interesează pe ei de turismul românesc. Despre turism nu au nicio treabă.  Ei să își încaseze bani din chirii nejustificate, chirii foarte foarte mari. În schimb, nu fac absolut nimic, decât pun bețe în roate operatorilor de plajă. Ăsta e ABADL pe care îl știm. De asta merge lumea la bulgari. Ce să le dăm noi? Ce să facem aici? Pe plajă unde nu e curent, nu e apă. Nu mai vorbesc că până și Primăria  are ordin de la Ministerul Turismului să tragă apă, curent, dar nimic până acum. Degeaba vorbim. Uitați-vă când se fac licitațiile. E normal așa ceva? De ce nu se fac licitațiile din toamnă? Ca operatorul de plajă să fie gata și cu construcția în sine. După aia vin cei de la Protecția Consumatorului și spun că nu ai apă, curent și te închid. Este un cerc vicios”, a declarat Constantin Cîrlan, operator de plajă.

A inceput sezonul estival si multe sectoare de plaje au ramas ale nimanui! Hristu Uzun

Precizăm că am încercat să aflăm un punct de vedere de la Hristu Uzun, însă acesta nu a putut fi contactat.

Un alt operator din sudul litoralului spune că a transmis nenumărate sesizări către ABADL, dar i se spune să aștepte. Ce? Ziua de mâine, probabil!

Eu am o plajă la care a expirat contractul de închiriere. La mai mult din jumătate din litoralul românesc a expirat contratul de închiriere al plajelor. Avem o asociație «Eforie Turistică», am făcut adrese către ABADL, către Ministerul Apelor, am primit și răspunsuri, se lucrează la dosare, la metodologia de licitații. Se vor face niște licitații în perioada următoare, dar nu pe toate sectoarele de plajă, doar pe o parte din sectoare. Suntem în stand-by, avem actele pregătite. Așteptăm să vedem unde se vor ține licitațiile, la București, la Constanța. Nu știe nimeni. În perioada aceasta nu putem exploata plaja. Dacă vin turiștii stau în hotel, le dăm un șezlong de la hotel, se duc și stau pe plajă pe cont propriu. Din câte am înțeles prima licitație va fi la jumătatea lunii iunie. O licitație, dar nu vor intra toate sectoarele de plajă. Unde am întrebat, nici ei nu aveau răspunsuri”, a declarat un alt operator de plajă, din sudul litoralului.

Având în vedere toate aceste lucruri, putem considera acest sezon ratat... sigur, cu girul autorităților centrale!

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sunt ale constantenilor nu ale nimanui.
1
0
Uzun e un biet prizonier. In libertate.
4
0
In afara de Stelica si u serei lui, nu ii pasa nimanui. Mergem oricum la plaja, aia care mergem, inchiriate sau nu. Are Marea grija de ele.
4
1
ca hotii de la stat isi dau cu stangul in dreptul, nu-i intereseaza decat propriile buzunare si sa stoarca la maxim din plaje operatorii nici nu au de ales decat sa urce preturile oricum ar fi si ei hoti sau nu ar putea fi gandit ceva rational si corect in interesul oamenilor care merg la plaja dar nu se vrea banii le-au luat mintile la toti
6
0
a știut să ia șpagă de la ăla cu piscina până în apă,,,dar se făcea că nu știe,cam asta e litoralul r*mânesc și iar o luați în brațe, succes Grecia Turcia Bulgaria
12
1
ce să facă omul pe acest rahat de litoral? unde domina japca și nisipul de rahat
15
1
Degeaba s******i comentariile retar dati lor. Vine imediat si vremea voastra nulitati ieftine.
9
3
Din cauza albanejilor pripasitzi in Romania, care nu stiu decat sa dea si sa ia spagutza, nu se misca. Sectoarele de plaja se dau cui trebuie. Se fac combinatii si paracombinatii prin interpushi, sa se faca rost de caskaval. E unul papaziku, care face combinatiile, de zici ca el e director la abdl. De aia nu are ursul coada fratilor. Stam la mana oierilor aflati la a prima generatie de incaltzatzi.
19
2
daca nu ar fi sarit banul, mai era plin abadl de m*******i? raspunsurile sint simple, doar ca dna doarme, multumit de graunte.
19
0
Plajele din oras nu trebuiesc inchiriate.Nu e normal sa iesi din bloc sa mergi la plaja si sa nu ai loc de prosop...
21
1
Si care e problema ca sunt destule plaje ok in Bulgaria si Grecia . Sa vina makedonimea la plajele din Romania
29
1
Hristu cipanicus incompetentus coruptus
34
4

REPLICA


LOTO

6/49
4721674622
5/49
2412151840
joker
18175371515