REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 18 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6886
11.6° Constanța Vineri, 18 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6886
 

A murit Dan Matei Agathon, fost ministru al Turismului

A murit Dan Matei Agathon, fost ministru al Turismului

Victor ROTARU 20 iulie 2023 | 11:29 5370

Dan Matei Agathon, fost ministru al Turismului în Guvernul Năstase, a murit, la vârsta de 74 de ani. Anunțul a fost făcut de Alin Burcea, prim-vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România (ANAT).

A murit Dan Matei Agathon, fost ministru al Turismului

Membru fondator al FSN, Dan Matei Agathon a ajuns director în Guvernul României imediat după 1989, iar din 1992 a fost ministru al Turismului, deținând acest post și în perioada 2000-2004. A fost deputat în perioada 1992 și 2004.

Fostul ministru al Turismului în Guvernul Năstase și-a legat numele de controversatul și eșuatul proiect Dracula Park, pe care l-a inițiat alături de Adrian Năstase.

Dan Matei Agathon a fost secretar general și purtător de cuvânt al Confederației Patronale din Industria României (CONPIROM). În aprilie 2010, Agathon a fost numit purtător de cuvânt al Alianței Confederațiilor Patronale din România (ACPR).

În iunie 2013, Agathon era președintele Federației Patronatelor din Turism și Servicii (FPTS). Legăturile sale în sfera patronală însă au început încă de la începutul anilor 1990, când a fost subsecretar de stat și împuternicit special al Guvernului în relațiile cu sindicatele și patronatul, potrivit antena3.ro.

"Astăzi s-a stins din viață Dan Matei Agathon, cel pe care noi îl considerăm cel mai bun ministru al Turismului din ultimii 33 de ani. Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) regretă dispariția unui om care s-a dovedit a fi, în timp, un vizionar care a pus interesul industriei turismului din România pe primul loc, dedicându-și eforturile pentru a rezolva problemele sectorului și a-l promova la nivel internațional.

Dan Matei Agathon a ocupat funcția de ministru al Turismului de două ori, în perioada 1992 – 1996 și apoi din 2000 până în 2003, fiind și cel mai longeviv ministru al Turismului din țara noastră (7 ani). Cu pasiunea sa pentru turism, Dan Matei Agathon a reușit să obțină o realizare deosebită în cariera sa - a fost numit vicepreședinte al Organizației Mondiale a Turismului (OMT), o distincție în premieră pentru o țară a Europei Răsăritene la acea vreme. Acest lucru a demonstrat viziunea și expertiza sa în domeniul turismului, care au fost recunoscute și apreciate pe plan internațional.

În nici 3 ani de de mandat (2000 – 2003) s-a finalizat privatizarea în turism, prin metoda ”licitației cu strigare”, s-a relansat brandul turistic România iar participările la târgurile internaționale au fost gratuite. Au fost lansate programe de dezvoltare turistică precum ”Superschi în Carpați” - cu Domeniul Schiabil Predeal Azuga, din care s-au realizat extinderea pârtiei din Predeal și instalația de zăpadă artificială, ”Croaziere pe Dunăre”, ”Bucovina de Aur” sau ”România, Țara Vinurilor”. De asemenea, a fost lansat programul de promovare ”Litoralul pentru toți”, care funcționează și astăzi. Toate aceste programe, care continuă și în prezent, sub o formă sau alta, au ridicat vizibil potențialul regiunilor și produselor promovate.", au transmis reprezentanții ANAT. 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
A furat, dar a și murit !
2
0
Groparul litoralului romanesc.
3
0
Si-a imbogatit rudele si amantele, traiesc toti pe picior mare din furtul avutiei tarii. Sa va stea in gat banii furati din taxe. Va ajung blestemele, banii furati din taxe si pensiile speciale produc cancer
3
0
Ce mooie v am dat de v am luat mintile
2
2
Dumnezeu sa il ierte si multa, multa mwie postacilor de mai jos si familiilor lor, cei care aduc jigniri.
1
6
Vinul trebuie sa fie alb, sec, rece, muuult si mai ales gratis! Mentalitate de spagar.
4
2
a murit un gunoi care a distrus tot litoralul romanesc in frunte cu Gheorghiu de la mamaia sa,continund cu Filip la sc neptun olimp...o zdreanta de om spagar cuplat cu nora (actuala marelui arbitru de fotbal Craciunescu) si madam Zisan ...el la facut mare pe Marius Tuca caruia i a dat moca o vila in Neptun ....cate mari gainarii a facut zdreanta asta de om pe litoralul RO
13
2
S a mai dus dracu un bandit nenorocit. Il asteptam sI pe poponel...CA iliescu, ne ingroapa pe toti
13
2
Hotelul Majestic din Olimp a fost cumparat si renovat de arabul Mohammad Murad pe la mijlocul anilor '90. Agathon era ministru al turismului si a fost invitat la inaugurarea post renovare. Cu masa mare, cu spectacol, cu artificii. Ministrul statea la masa cu Murad, normal. Langa masa lor, cineva atent a surprins urmatoarea afirmatie a ministrului: "Foarte frumos a iesit hotelul. Pacat ca are doar 3 stele. Ar merita 4. Ce ar fi sa-i acordam 4?" Deci cam asa se punea problema stelelor primite de hoteluri. Erau la discretia unui efemer ministru. Nu se capatau pe merit, ci pe impresii personale si simpatii. Hotelul a ramas la 3 stele, din fericire. Ilustrul ministru nu a mers mai departe cu intentiile sale nefondate. Il plangeti? Sa-l planga familia, apropiatii. Eventual, sa-l planga Murad. Voi, oameni obisnuiti si afectati permanent de comportamentul acestor angajati ai statului, ar trebui sa scuipati si sa intoarceti capul in alta parte...
21
2
Langa Ovidiu Musetescu alta somnitate a politice din cercul lui Bombonel care a distrus ARO si Rocar. Poate il cheama pe Iliescu si pe Nastase pe lumea cealalta.Niste hoti notorii care au pus pe chituri industria nationala.
18
1
Iliescu cand???
12
2
La mulți ani !
7
0
A murit marele pianist al lumii, Valentin Gheorghiu, o somitate universala, o stea a muzicii culte internaționale, un roman de platina și de crez natioal. Pe acesta sa îl plangem, pentru ca un asemenea artist apare la 100 de ani o data! Agatoni găsiți câți vreți pa gunoi! Abrupți, inculti, mitocani și golani.
29
0
O zdreanta de on. Un min-cinos patologic. Un der-bedeu politic. Fost plutonier de militie comunista. S-a ridicat ca sageata de militieni care au furat in anii 1990-2000 prin privatizari. El este unul din cei ce au distrus Romania. El cu Bombonel Nastase ce trebuie sa-l urmeze urgent. A murit asa cum a trait plin de kkt.
22
0
Are circumstante atenuante; jaful, coruptia, dezastrul si mizeria anilor 90 si guvernarea nastase au avut dimensiuni catastrofale imposibil de inteles de cei mai tineri de azi; pe de alta parte a fost unul din reprezentantii celor alesi de popor atunci; si cei de atunci ca si cei de azi fac afaceri murdare si fura sub pretextul asta pe care ni-l arunca cu obraznicie in fata
19
1
a murit şpagaton, și a murit fără să dea socoteala pt mizeriile care le-a făcut, cei care-l moștenesc sunt bine mersi, statul nu mai are pe cine da în judecată
28
1
Sper sa dea socoteala pt furaciuni si dezastrul pe care l a facut in turism .Sper ca si ceilalti HOTI sa l urmeze .D zeu sa NUl L odihneasca
18
6
Wow.. Dzeu sa îl odihneasca… a vândut tot litoralul ca la toneta!!! Cine a avut câțiva lei și i au făcut pantofii au fost privilegiați! S a dus draq turismul, după el, furtuna!
30
1
a dat tunuri cu mazare de nu a mai stiut de el prin mamaia... a dat teapa la oameni cu dracula park.... acum il astept la rotisor.
29
3
Bun sau rau,a fost oglinda celor ce l-au ales pe vremuri. Ne place sa nu fim de acord cu propriile optiuni,de parca niste unii de pe alt continent ne-ar alege conducatorii,nu noi prin vot. Dumnezeu sa-l ierte si pe el,si pe noi cei care facem numai gura fara nimic concret.
16
12
Sa se odihneasca cand o spune unde s au dus banii multi luati de la mine pt hotel parc !!!
27
1
foarte bine, i-au intrat palmierii in gaoaza, l-a luat dracu', ca tot el a furat banii pentru dracula park
21
2
Acum sa urmeze si chitac dar in chinuri
17
3
A mai crapat un drac din gashca lui bombonel,tot inainte tovarashi si la mai multzi.
24
4
Lui Agathon i se spunea Dracula de Bacau. Fura cu 3 maini, curvasareala, amantlacuri, printre primii mafioti politici care au dat tonul talhariilor taxelor… A vandut hoteluri cat orasul Miami, sute de mii de camere ca ministrul al turismului 10 ani… Se pare ca nu a luat Hotelurile cu el in mormant
35
1
acum ciolacu trebuie sa gaseasca alta unitate de masura pentru spaga.Traiasca moartea
20
3

REPLICA


LOTO

6/49
18411739468
5/49
739244635
joker
630232677