REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.1° Constanța Mie., 18 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6856
23.1° Constanța Miercuri, 18 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6856
 

A murit Salvatore della Patria. Marele atacant Totto Schillaci s-a stins din viață la 59 de ani

A murit Salvatore della Patria. Marele atacant Totto Schillaci s-a stins din viață la 59 de ani

Mariana MURAT 18 septembrie 2024 | 12:04 1420

Salvatore ”Totto” Schillaci sau ”Salvatore della patria”, atacantul lui Juve, Inter și Squadra Azzurra, care a a intrat în sufletelor fanilor din Italia cu golurile sale în timpul Cupei Mondiale din 1990, a încetat din viață.

A murit Salvatore della Patria. Marele atacant Totto Schillaci s-a stins din viata la 59 de aniSalvatore Schillaci

Doliu în lumea fotbalului. A plecat o icoană, un simbol. Salvatore Schillaci, cunoscut de toată lumea ca Totò, a murit - a tritat astăzi Gazzetta dello sport. Fostul atacant suferea de cancer.
Schilacci a jucat, printre altele, pentru Juve, Inter și echipa națională. În Squadra Azzurra, cu golurile sale, a înnebunit Italia pentru o vară, cea a miticului Campionat Mondial din 1990.

Era bolnav de cancer la colon și fusese deja operat de două ori. Câștigase multe bătălii, pe teren și în afara lui, în a doua sa viață. De data aceasta nu a reușit. S-a născut la Palermo la 1 decembrie 1964 și a fost căsătorit de două ori, cu Rita și Barbara: lasă în urmă trei copii, Jessica, Mattia și Nicole.

De la Messina la Juventus

Totò și-a făcut un nume la Messina, mai întâi cu Scoglio și apoi cu Zeman. Antrenorul boem a fost cel care l-a lansat la clubul giallorosso în Serie B, punându-l în situația de a marca 23 de goluri. Rezultatul? Atacantul, în 1989, s-a mutat la Juve. Și la Torino, Totò-gol a marcat 15 goluri în 30 de meciuri, contribuind ca protagonist la câștigarea Coppa Italia și a Cupei UEFA. Și datorită unui sezon de top, Azeglio Vicini l-a convocat pentru Italia 90, Cupa Mondială care se va juca acasă.

Eroul național


Schillaci, în acea ediție a Cupei Mondiale, a început ca rezervă a lui Andrea Carnevale. El nu a fost titular în atac. Dar momentul de cotitură a venit  în meciul de debut cu Austria. Azzurri erau blocați la 0-0, când selecționerul l-a aruncat în teren pe bombardierul sicilian care, la patru minute de la intrarea sa, a deblocat meciul cu o lovitură de cap exploatând o centrare perfectă a lui Gianluca Vialli.

Aici, istoria a făcut loc legendei, iar Totò a devenit eroul azzurri care avea să aprindă Nopțile Magice cu imnul nemuritor cântat de duo-ul Nannini-Bennato. Schillaci, alături de Roberto Baggio, a răsplătit fanii târând Italia până în semifinale: în semifinale a marcat și împotriva Cehoslovaciei, Uruguayului, Irlandei și Argentinei. Dar Caniggia și penalty-urile blestemate au stins visul unei întregi națiuni, Italia a fost eliminată. Totò, însă, nu s-a oprit și a marcat în finala cu Anglia: cu 6 goluri, Cep născut la Palermo a fost cel mai bun marcator al turneului, un super rezultat care i-a adus locul al doilea în clasamentul France Football's Ballon d'Or, după germanul Lothar Matthäus.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Dumnezeu sa-l ierte!
2
0

REPLICA


LOTO

6/49
3861614329
5/49
2842529181
joker
17411423166