REPLICA ONLINE CONSTANTA

13° Constanța Mar., 15 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6883
13° Constanța Marți, 15 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6883
 

ABADL a dat un contract de 180.000 de euro firmei anchetată în dosarul de corupție al fostului șef ARSVOM

ABADL a dat un contract de 180.000 de euro firmei anchetată în dosarul de corupție al fostului șef ARSVOM

Andreea VLAICU 15 octombrie 2024 | 00:00 268

Controversata  firmă Tehnorex International SRL, implicată în dosarul ARSVOM, în care fostul director al Direcţiei economice din Ministerul Transporturilor, Petre Neacşa, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru luare de mită, a prins un contract cu ABADL. Va repara o navă pentru suma de 180.000 de euro. Precizăm că în dosarul ARSVOM au fost cercetat și Daniel Manole, la acea dată directorul general ARSVOM, dar și Cristian Antohi, administratorul SC Tehnorex International SRL.

ABADL a dat un contract de 180.000 de euro firmei anchetata in dosarul de coruptie al fostului sef ARSVOMDaniel Manole

În urmă cu câțiva ani, firma Tehnorex International a fost acuzată că a livrat două remorchere pentru Delta Dunării de Jos, într-un proiect finanțat din fonduri europene, în valoare de aproximativ 7 milioane de euro. Proiectul, care trebuia să sprijine modernizarea infrastructurii navale din zonă, a fost ulterior investigat de Parchetul European. Suspiciunile s-au concentrat asupra prețului vehiculat pentru aceste remorchere, care părea să fie mai mare decât valoarea de piață, ceea ce a ridicat semne de întrebare cu privire la modul în care au fost utilizate fondurile europene.

ABADL a dat un contract de 180.000 de euro firmei anchetata in dosarul de coruptie al fostului sef ARSVOMsediu Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral

Firmă implicată în dosarul ARSVOM

DNA a anunțat, în anul 2021, că în perioada noiembrie 2020 – mai 2021, în contextul în care Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (A.R.S.V.O.M.) şi Regia Autonomă Administratia Fluviala a Dunării de Jos au achiziţionat, cu fraudarea legislaţiei primare în materie şi la preţuri supraevaluate un număr de patru nave (trei de salvare şi una de depoluare) în valoare de aproximativ 85.000.000 lei (fără TVA) şi două drage fluviale, „inculpatul Neacşa Petre, în calitatea menţionată mai sus, ar fi primit de la un om de afaceri, beneficiar al contractelor de achiziţie publică, suma de 460.000 lei”.

„Concret, inculpatul ar fi primit banii respectivi în scopul de a favoriza interesele omului de afaceri: de a asigura, prin intermediul Direcţiei pe care o conducea, fondurile necesare achiziţionării ambarcaţiunilor respective precum şi de a oferi acestuia diverse informaţii legate de proiectele de achiziţii”, a mai transmis DNA.

ABADL a dat un contract de 180.000 de euro firmei anchetata in dosarul de coruptie al fostului sef ARSVOMPetre Neacșa

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză. În iulie, Petre Neacşa fusese reţinut de către procurorii DNA Constanța. În raportul de achiziţii publice pe 2020 al ARSVOM figurează achiziţia a patru nave, de la SC Suszi SRL care a furnizat şi în 2017 două nave agenţiei. Suszi SRL este cunoscută pentru numeroasele sale contracte cu statul, în valoare de circa 60 de milioane de euro.

În dosarul ARSVOM sunt cercetaţi, de altfel, Daniel Manole, la acea dată directorul general ARSVOM, și Petru Ogrinji (administratorul firmei SC Suszi SRL, care a livrat navele Ministerului Transporturilor), Cristian Antohi (administratorul SC Tehnorex International SRL, una dintre firmele acuzate de spălare de bani), Valeriu Iorga (administratorul SC Blue Line SRL, o altă firmă acuzată de spălare de bani) şi Ion Macovei (SC Concif Baza de Aprovizionare SRL, a treia firmă de apartament, la rândul ei intermediară a tranzacţiilor).

Societatea a „pescuit“ un contract de 180.000 de la ABADL

Acum, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral i-a atribuit firmei contractul pentru „Servicii de reparații cu andocarea navei Marina 1”, din patrimoniul societății.

ABADL a dat un contract de 180.000 de euro firmei anchetata in dosarul de coruptie al fostului sef ARSVOMfișa de date a contractului

Pentru serviciile oferite, firma, acuzată în trecut de spălare de bani, va primi 867.100 de lei, echivalentul a aproape 180.000 de euro. Scopul aplicării procedurii de achiziție publică este în vederea avizării și atestării de către Autoritatea Navală Română și eliberarea de acte și certificate pentru navigare.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
13182230110
5/49
3919223336
joker
6271712445