Absolvenții claselor a XII-a din Constanța au trecut cu brio de proba competențelor de comunicare lingvistice de la BAC. Video
Absolvenții claselor a XII-a din Constanța au trecut cu brio de proba competențelor de comunicare lingvistice de la BAC. Video
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestElevii de clasele a XII-a și a XIII-a susțin evaluarea competențelor de comunicare lingvistice în perioada 17-19 iunie 2024. Peste 134.000 de absolvenți de liceu, dintre care 119.000 din promoția curentă și 15.000 din serii anterioare, sunt candidați la probele de evaluare a competențelor din cadrul sesiunii de vară a examenului de Bacalaureat 2024, conform unui comunicat al Ministerului Educației (ME). Am luat și noi pulsul în cea de-a doua zi a competențelor lingvistice, iar absolvenții constănțeni par destul de încrezători.
Nu o să învețe chiar toate operele, că sunt cam multe, dar speră că intuiția nu-l va înșela
Deși mulți tineri sunt nemulțumiți de sistemul de învățământ, sunt printre ei și elevi care își apreciază profesorii și au încredere că ceea ce au învățat la clasă le va fi îndeajuns cât să treacă examenele cu brio: „Mi-a picat un text despre curiozitățile Chinei, despre Lacul Baikal, dacă nu mă înșel. A fost destul de ușor, la oral nu-i foarte dificil. Mai avem la informatică mâine și la engleză săptămâna viitoare. Din ce am înțeles, sunt experimentat, deci e bine. Aș vrea să dau la Drept, la București. Eu consider că sunt pregătit pentru proba scrisă. N-o să învăț toate operele acum... o să recunosc, am ceva intuiții legat de ce ar putea să pice, dar o să fiu pregătit 100% la ora probei. Mai dau Bac-ul la istorie și la logică. La istorie, clar sunt pregătit, mulțumită domnului diriginte. La logică, la fel, avem niște profesori super buni în liceu care te pot ajuta să iei bacul și fără meditații“, ne spune un absolvent al Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Constanța.
Publicist...ic!
O altă absolventă de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Constanța se visează la Facultatea de Psihologie a Universității „Ovidius”. I-a picat stilul „publicist”, mică greșeală de exprimare pe care poate nu a făcut-o și în timpul probei orale: „Astăzi, la proba de Limba și Literatura Română, la oral, mi-a picat un text publicist, un interviu între două persoane. A fost totul în regulă, eu zic că m-am descurcat, acum... cu Dumnezeu înainte! Aș dori să rămân în Constanța, la Universitatea „Ovidius”, pe Psihologie.”
Vor să zboare spre necunoscut!
Mulți tineri aleg să plece spre Capitală, alții chiar să treacă granițele către un viitor cât mai luminos: „Cred că a fost surprinzător de ușoară, adică n-am învățat absolut nimic acasă și a fost perfect, nu știu. Mi-a picat ceva, jurnal de Baconschi, stil jurnalistic, poveste despre daci, geto-daci, traci, nu știu... a fost un paragraf destul de ușor, comparativ cu celelalte. Am scris o pagină. Cred că e destul, băiatul din spate a scris vreo șapte rânduri, a fost destul de OK. Adică, nu mi-a spus nimic la final, deci cred că a fost calificativul maxim dacă nu mi-a spus nimic, dacă nu mi-a reproșat nimic... sper! Vreau la Universitatea București, la Facultatea de Drept și după aceea văd dacă fac un master sau ceva la Edinburgh, în Scoția cred că era. M-a sfătuit cineva recent, un mentor.”
Video 1:
Cum s-au descurcat „mirciștii” la proba orală
Elevii de la Mircea duc mai departe tradiția colegiului pe care îl reprezintă, având aspirații mari pentru viitor și părând destul de siguri pe sine și pe rezultatele lor: „Eu am avut un text memorialistic, era un jurnal de călătorie. Se descria zona din jurul fluviului Marița din Bulgaria, ce popoare au trecut prin Antichitate pe acolo, se descria peisajul. La primele trei întrebări trebuia să spun ce tip de text este, care pot să fie receptorii, iar la II am avut de spus opinia mea despre importanța cunoașterii istoriei unui loc înainte de-al vizita. Eu zic că o să-mi scrie acolo la bac, la rezultate „experimentat”, sper! Am încercat să mă exprim cât mai liber și să nu citesc foarte mult, până la urmă de asta e oral. Mi-am mai aruncat privirea pe foaia cu notițele pe care le-am scris și zic că am spus destul de frumos. Acum... vom vedea! Eu vreau să merg la Arhitectură în București, la „Ion Mincu”, pe arhitectură clasică”, ne spune o elevă de la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“ din Constanța.
Au toate speranțele că vor fi experimentați!
Un alt viitor absolvent al liceului de top din Constanța crede că s-a descurcat bine și speră la calificativul „experimentat”: „Eu am avut un fragment dintr-un interviu cu scriitorul Camil Petrescu, un text informativ, în care autorul ne povestește despre perioada în care a scris opera „Patul lui Procust” și cum a avut inspirația de a realiza personajele, despre acțiunea în sine și despre toată perioada respectivă, când scria această operă. În percepția mea, eu zic că m-am descurcat ok. Acum, vom vedea ce au considerat profesorii examinatori. Vom vedea la afișarea rezultatelor, eu sper că «experimentat»! Eu vreau să merg la Medicină Generală!”
Video 2:
Și la Liceul Tehnologic „Tomis” așteptările sunt mari
„Astăzi, la Limba și Literatura Română, a fost un subiect oarecum ușor pentru că a fost un text argumentativ. Adică, n-am avut prea multe greșeli. A fost subiectul 1 doar de răspuns la niște întrebări și subiectul 2 să-mi dau opinia despre text. Adică a fost simplu, nu mi s-a părut o împiedicare ca să nu-l fac. Poate nu „experimentat”, dar „avansat” posibil. Nu m-am gândit, am doar o variantă să plec la Facultatea de Poliție, să plec la Câmpina. Mai dau Bac-ul la matematică și la biologie. Sunt oarecum pregătit, în proporție de 80%”, ne spune un absolvent al Liceului Tehnologic „Tomis” din Constanța.
Video 3:
Și elevii de la Virgil Madgearu s-au descurcat
Răspuns scurt și la obiect din partea unui absolvent al Liceului Economic „Virgil Madgearu”: „Stilul publicistic a fost. M-am descurcat bine, am picat pe subiect, am avut exprimare, a fost totul bine. Vreau la „Ovidius” pe Inginerie, Construcții sau Finanțe, Economie...”
Video 4:
Când se afișează rezultatele?
Vă reamintim că urmează probele orale la limba maternă (19-20 iunie), competențele digitale (19-21 iunie) și evaluarea competențelor la o limbă de circulație internațională (25-27 iunie). Pe 1 iulie se va desfășura proba scrisă la Limba și Literatura Română, pe 2 iunie proba obligatorie a profilului, iar pe 4 iulie urmează proba la alegere. Proba la Limba și Literatura Maternă se va desfășura pe 5 iulie 2024. Cât despre rezultate, se vor afișa pe 8 iulie, dată în care absolvenții nemulțumiți își pot depune contestațiile, urmând ca pe 12 iulie 2024 să se afișeze rezultatele finale.
Așadar, prima probă orală a examenului de Bacalaureat sună promițător din gurile tinerilor proaspăt examinați.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News