REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.3° Constanța Joi, 17 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6885
8.3° Constanța Joi, 17 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6885
 

Absolvenții de liceu sau de facultate își găsesc cu greu un loc de muncă în Constanța

Absolvenții de liceu sau de facultate își găsesc cu greu un loc de muncă în Constanța

Adela Cristina CARCEA 17 octombrie 2024 | 00:00 308

Pentru tinerii care finalizează studiile liceale și universitare, adaptarea la piața muncii din România poate fi o provocare copleșitoare. Dificultățile financiare, oportunitățile limitate și salariile necorespunzătoare sunt doar câteva dintre obstacolele pe care aceștia le întâmpină în drumul lor spre o carieră stabilă. Povestea Alexandrei Maria, o tânără din Constanța, este reprezentativă pentru mulți alți tineri care se află în aceeași situație.

Absolventii de liceu sau de facultate isi gasesc cu greu un loc de munca in Constanta studenți ai Universității Ovidius

Alexandra Maria a absolvit Liceul Pedagogic din Constanța în anul 2022, profil educator-învățător, și este în prezent studentă la Facultatea de Științe Economice, în anul III, la Universitatea "Ovidius". Cu toate acestea, parcursul ei profesional a fost unul plin de provocări. După ce a încercat să se angajeze la o grădiniță privată din Constanța, a descoperit că salariul de 2.300 de lei era insuficient pentru a-și acoperi cheltuielile lunare, cum ar fi chiria și utilitățile.

Când am văzut oferta salarială, am realizat că pur și simplu nu îmi ajungea pentru a trăi în mod decent. Doar chiria și utilitățile depășeau acea sumă, așa că nu aveam cum să accept acel post”, povestește Alexandra. Nu s-a lăsat descurajată și a încercat să-și pună în practică cunoștințele dobândite la facultate, aplicând pentru un post de contabilitate primară la o firmă locală. Din păcate, oferta salarială a fost și mai mică: 2.000 de lei pentru o normă întreagă. Această situație i-a lăsat un gust amar și i-a pus sub semnul întrebării viitorul profesional. „Cum este posibil să muncești opt ore pe zi și să câștigi atât de puțin? Nu poți avea un trai decent, mai ales într-un oraș mare precum Constanța. Mă întreb dacă toată educația mea va fi cu adevărat utilă pe termen lung”, spune ea.

A terminat Pedagogicul, dar lucrează ca ospătar

Astăzi, pentru a se întreține și a avea un venit decent, Alexandra lucrează ca ospătar într-un restaurant. Deși este total în afara domeniului pe care l-a studiat, salariul și bacșișurile o ajută să-și susțină cheltuielile lunare. Întrebată cum afectează salariile mici decizia tinerilor de a accepta un loc de muncă în domeniul lor de studiu, Alexandra afirmă: „Salariile mici te fac să te îndrepți către alte domenii. Îți dai seama că nu poți supraviețui cu banii care ți se oferă, așa că ajungi să lucrezi în altă parte, departe de visul tău.

De asemenea, am abordat problema celei mai mari provocări întâlnite pe piața muncii după finalizarea studiilor. Despre acest lucru, studenta susține: „Cea mai mare provocare este găsirea unui loc de muncă bine plătit și în domeniul tău. Mulți angajatori nu oferă un salariu corect, iar asta îți dă sentimentul că efortul tău de a studia a fost în zadar”. Întrebată cum și-a imaginat cariera când a terminat liceul Pedagogic, aceasta a răspuns: „Îmi imaginam că voi lucra cu copiii, poate într-o grădiniță, și că voi avea o viață echilibrată. Nu mă așteptam să ajung să muncesc ca ospătar pentru a mă întreține.

Absolventii de liceu sau de facultate isi gasesc cu greu un loc de munca in Constanta fotografie ilustrativă

Ce schimbări crede că ar trebui să existe pentru ca tinerii să nu fie forțați să părăsească domeniul de studiu? „Cred că ar trebui să fie o reglementare mai bună a salariilor, mai ales în domenii cum ar fi educația. Ar trebui să existe și programe de sprijin pentru tineri, care să îi ajute să înceapă o carieră în mod real, nu doar formal”, spune tânăra
    
Cazul Alexandrei Maria este doar un exemplu dintr-o mulțime de tineri care se confruntă cu aceleași provocări pe piața muncii din România. Salariile mici, oferta limitată de locuri de muncă și costul ridicat al vieții în orașele mari îi forțează pe mulți să renunțe la domeniul pentru care s-au pregătit. Este nevoie de o schimbare sistemică pentru ca acești tineri să aibă oportunitatea de a-și construi o carieră în domeniul în care și-au investit anii de studii.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
13182230110
5/49
3919223336
joker
6271712445