REPLICA ONLINE CONSTANTA

31.2° ConstanÈ›a Lun., 22 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6798
31.2° ConstanÈ›a Luni, 22 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6798
 

Abuzuri sexuale: Premierul belgian cere Bisericii Catolice "să-şi recunoască vinovăţia"

Abuzuri sexuale: Premierul belgian cere Bisericii Catolice "să-şi recunoască vinovăţia"

A.F. 29 septembrie 2023 | 00:00 268

Premierul belgian Alexander De Croo a cerut joi Bisericii Catolice "să-ÅŸi recunoască vinovăţia" pentru numeroasele cazuri de abuzuri sexuale comise de clerici, care au fost negate de instituÅ£ie ÅŸi nu au găsit o rezolvare în justiÅ£ie, relatează AFP.

Abuzuri sexuale: Premierul belgian cere Bisericii Catolice 'sa-si recunoasca vinovatia'Alexander De Croo

Liderul liberal flamand a fost chestionat în faÅ£a Camerei DeputaÅ£ilor cu privire la unda de ÅŸoc provocată în Flandra, nordul Belgiei, după difuzarea unui documentar de către VRT (canalul public flamand) în care apar mai multe victime ale abuzurilor sexuale ce mărturisesc că s-au lovit de omerta Bisericii.

Aceste victime, care au fost de acord să depună mărturie uneori după zeci de ani de la producerea evenimentelor, se află ÅŸi ele în impas din punct de vedere legal, deoarece aceste violuri sau agresiuni sexuale sunt adesea prescrise sau agresorii au decedat.

Însă, dacă justiÅ£ia nu le mai poate răspunde victimelor, există ÅŸi "răspunsul moral corect ce poate fi dat", a declarat premierul Alexander De Croo, cerând Bisericii "să-ÅŸi asume responsabilitatea".

"Cine este responsabil pentru această nedreptate trebuie să-ÅŸi asume responsabilitatea. Avem nevoie de o recunoaÅŸtere a vinovăţiei pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple niciodată", a declarat el după o serie de întrebări ale deputaÅ£ilor.

"Există o responsabilitate morală de a acţiona", a mai spus el.

Premierul De Croo, care s-a întâlnit joi cu episcopul de Anvers, Johan Bonny - reprezentantul episcopiei belgiene în ceea ce priveÅŸte abuzurile -, a dat asigurări că acesta din urma i-a promis "deplina sa colaborare".

În presa belgiană, Johan Bonny a recunoscut că episcopii belgieni, în trecut, "nu au acordat victimelor atenÅ£ia necesară".

El l-a menÅ£ionat în special pe cardinalul Godfried Danneels, fost primat al Belgiei (1979-2010), decedat în 2019, care nu avea "nici atitudinea potrivită, nici intuiÅ£ia potrivită pentru a asculta" cuvintele victimelor.

Alexander De Croo a insistat joi asupra sentimentului de "ruÅŸine" ÅŸi "neputinţă" al victimelor, adesea abuzate în copilărie sau în adolescenţă, pentru că "deseori Biserica, la toate nivelurile, a făcut totul pentru a nu (le) asculta".

Parlamentul belgian ar putea înfiinÅ£a o comisie de anchetă pentru a analiza modalităţile de a le face dreptate victimelor după ani de la producerea evenimentelor. "Acesta ar fi un semnal puternic", a mai spus premierul, scrie Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
26274422417
5/49
28142710620
joker
1241143699