REPLICA ONLINE CONSTANTA

30.4° Constanța Sâm., 20 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6796
30.4° Constanța Sâmbătă, 20 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6796
 

Acord între PE şi Consiliu asupra Actului european privind libertatea presei

Acord între PE şi Consiliu asupra Actului european privind libertatea presei

A.F. 16 decembrie 2023 | 00:00 148

Eurodeputaţii şi cele 27 de state membre UE au ajuns la un acord vineri asupra unei legislaţii menite să protejeze pluralismul şi independenţa media, au anunţat Parlamentul European şi Consiliul UE, relatează AFP.

Acord intre PE si Consiliu asupra Actului european privind libertatea presei

"Pentru prima dată la nivel european, avem o legislaţie care garantează libertatea media, independenţa media şi protecţia jurnaliştilor", a declarat eurodeputata germană Sabine Verheyen (PPE), raportoare pentru textul legislativ, în cadrul unei conferinţe de presă de după încheierea negocierilor.

În timpul negocierilor, mai multe state membre, între care şi Franţa, au insistat să fie incluse posibilităţi de exceptare de la interdicţia de a-i intercepta pe jurnalişti, în numele "securităţii naţionale", provocând îngrijorarea celor din breaslă şi a apărătorilor libertăţii presei.

Textul de compromis la care s-a ajuns vineri nu conţine "referiri la securitatea naţională", a afirmat eurodeputata română Ramona Strugariu (Renew Europe), raportoare de aviz a Comisiei pentru libertăţi civile a PE.

Supravegherea, realizată prin utilizarea programelor spion în aparatele utilizate de jurnalişti, nu este posibilă decât dacă este autorizată de "o decizie judiciară" şi în cazurile de "infracţiuni grave", a subliniat Sabine Verheyen.

"Nu este un cec în alb", a declarat vicepreşedinta Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă Vera Jourova.

"Noi nu reglementăm media, reglementăm spaţiul pentru media", a precizat de asemenea comisarul ceh, citează Agerpres

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15382943810
5/49
38202113924
joker
218171712