REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Actrița Lily Gladstone acuză: „Genocidul“ popoarelor indigene „continuă“ în Statele Unite

Actrița Lily Gladstone acuză: „Genocidul“ popoarelor indigene „continuă“ în Statele Unite

A.F. 24 iunie 2024 | 00:00 85

"Genocidul" popoarelor indigene "continuă" în Statele Unite, acuză noua vedetă amerindiană Lily Gladstone, într-un film de ficţiune-documentar despre dispariţia unei femei dintr-un trib din Oklahoma, relatează AFP, citat de news.ro.

Actrita Lily Gladstone acuza: „Genocidul“ popoarelor indigene „continua“ in Statele UniteLily Gladstone

Devenită celebră în 2023 pentru rolul ei nominalizat la Oscar în filmul lui Martin Scorsese "Killers of the Flower Moon", Lily Gladstone este vedeta filmului "Fancy Dance", care a avut premiera anul trecut la Festivalul de film independent Sundance, dar a fost lansat vineri doar în câteva cinematografe din SUA.

Pentru Lily Gladstone, punctul forte al acestei drame de tip documentar - scrisă, regizată, produsă şi jucată aproape exclusiv de femei native americane - este că "vorbeşte despre nevoile noastre ca femei indigene, în special în faţa valului de dispariţii şi asasinate ale populaţiei indigene".
Pentru actriţa în vârstă de 37 de ani, originară din rezervaţia Blackfeet din Montana (nord-vest), aceste dispariţii şi crime nerezolvate nu sunt altceva decât "genocidul" popoarelor indigene care "are loc" în Statele Unite de la sosirea primilor colonişti europeni în secolele XVI şi XVII.

În "Fancy Dance", pe care l-a şi produs, Lily Gladstone o interpretează pe Jax, o femeie săracă şi singură din naţiunea Seneca-Cayuga din Oklahoma (sud) - unul dintre triburile descendente ale popoarelor irocheze - a cărei soră a dispărut.

Confruntată cu indiferenţa poliţiei federale (FBI) şi cu lipsa de resurse de investigare a fratelui său, ofiţer de poliţie în rezervaţie (interpretat de Ryan Begay), Jax porneşte în căutarea surorii sale, ajutată de nepoata sa tânără (Isabel Deroy-Olson), care speră să îşi găsească mama pentru un mare pow-wow, o adunare tradiţională a naţiunilor şi triburilor nativilor americani.

În nord-vestul statului Oregon, aceste cazuri de femei aborigene dispărute au fost ridicate la statutul de "urgenţă" într-un raport oficial în 2019.

Dar patru ani mai târziu, progresele în anchete rămân "limitate", a denunţat săptămâna trecută revista americană de investigaţii InvestigateWest.

În ultimii zece ani, autorităţile federale şi regionale americane au devenit conştiente de numărul disproporţionat de dispariţii şi asasinate ale populaţiilor indigene, în special femei", subliniază publicaţia de investigaţie cu sediul la Seattle, în statul Washington (nord-vest).

Pe baza estimărilor oficiale, InvestigateWest susţine că, la nivel naţional, "mii" de cazuri de dispariţii sau de asasinate ale persoanelor aborigene rămân nerezolvate.

Iar pentru femeile cu vârste cuprinse între 1 şi 45 de ani, omuciderea este una dintre principalele cauze de deces.

Regizoarea Erica Tremblay, 44 de ani, membră a naţiunii Seneca-Cayuga, al cărei prim film de ficţiune este "Fancy Dance", este, de asemenea, alarmată de faptul că "Statele Unite se confruntă în prezent cu o epidemie de dispariţii şi asasinate ale populaţiei indigene".

"Un genocid se opreşte doar dacă îşi atinge obiectivul sau dacă îi punem capăt", analizează ea.

Erica Tremblay denunţă, de asemenea, un "genocid care are loc şi astăzi în America (dar despre care) nu vorbim", în special din cauza incapacităţii "jurisdicţionale" a triburilor şi naţiunilor amerindiene de a "urmări în justiţie aceste crime".

Şi, proclamă Lily Gladstone, "situaţia nu se va îmbunătăţi până când aceste lacune jurisdicţionale nu vor fi rezolvate, suveranitatea nu va fi restabilită, iar băştinaşii nu vor fi în măsură (...) să îşi reia pământurile (lor)".

Tânăra actriţă Isabel Deroy-Olson este încântată de "ceea ce Fantasy Dance face atât de bine: spune o poveste atât de reală".

"Este o operă de ficţiune, dar este atât de adevărată pentru comunităţile noastre de aici din America de Nord", a spus ea.

Lily Gladstone a câştigat Globul de Aur şi a fost nominalizată la Oscar pentru interpretarea personajului real Mollie Kyle, soţia indigena a veteranului din Primul Război Mondial Ernest Burkhart (Leonardo DiCaprio), în "Killers of the Flower Moon". Epopeea lui Martin Scorsese spune povestea adevărată a domniei terorii din Oklahoma anilor 1920, în timpul căreia membrii naţiunii Osage au fost ucişi de o reţea criminală dornică să le ia petrolul şi bogăţia.

"Killers of the Flower Moon" a fost unul dintre principalii competitori la ediţia din acest an a Globurilor de Aur, obţinând şapte nominalizări la toate categoriile, inclusiv la categoriile cel mai bun film - dramă, cel mai bun regizor pentru Martin Scorsese, cel mai bun actor pentru Leonardo DiCaprio şi cel mai bun actor în rol secundar pentru Robert De Niro. Gladstone a obţinut singura victorie pentru film.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510