REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Mie., 2 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6870
18.4° Constanța Miercuri, 2 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6870
 

Acuzații grave la școala nr. 16. Târgul anual caritabil, „o formă de corupție mascată”

Acuzații grave la școala nr. 16. Târgul anual caritabil, „o formă de corupție mascată”

Deria ISLEAM 2 octombrie 2024 | 14:10 1662

La Școala Nr. 16 din Constanța, tensiunile cresc între părinți și conducerea unității de învățământ, pe fondul unui târg anual organizat pentru strângerea de fonduri destinate modernizării școlii. Părinții se declară indignați de faptul că sunt transformați în sponsori permanenți, în loc să se aloce fonduri publice pentru îmbunătățirea infrastructurii, așa cum se întâmplă la alte școli din oraș. Aceștia acuză lipsa de transparență în gestionarea banilor strânși și cer o intervenție fermă din partea primăriei.

Acuzatii grave la scoala nr. 16. Targul anual caritabil, „o forma de coruptie mascata”Școala Gimnazială nr. 16, Constanța

Declarația completă a părinților

„Stimate Domnule Primar,

Suntem un grup de părinți ai elevilor de la Școala Nr. 16 din Constanța și vă scriem pentru a vă aduce la cunoștință o situație care ne îngrijorează profund și care, în opinia noastră, afectează viitorul copiilor noștri și bunul mers al comunității locale. Cunoaștem că sunteți un primar al oamenilor, un om care pune transparența și binele comun pe primul loc, și tocmai de aceea vă cerem sprijinul într-o problemă care riscă să degenereze într-o adevărată criză de încredere.

De ani buni, la Școala Nr. 16 se organizează un târg anual pentru strângerea de fonduri destinate modernizării unității de învățământ. La prima vedere, poate părea o inițiativă bine intenționată, însă realitatea este că părinții sunt puși în situația de a fi atât producători, cât și cumpărători în cadrul acestor târguri, contribuind financiar, an de an, pentru lucruri care ar trebui să fie acoperite din bugetul public. Se vehiculează sume considerabile de bani, fără ca destinația acestora să fie clar definită sau verificată de către autorități, ceea ce ne ridică multe semne de întrebare. Acest model de colectare de fonduri este practicat aproape exclusiv de această școală, în timp ce alte școli din Constanța au renunțat la astfel de metode tocmai pentru a elimina orice suspiciune de corupție. Noi, părinții, începem să credem că acest târg anual nu este altceva decât o formă de corupție mascată.

Este de datoria primăriei să asigure fondurile necesare modernizării școlilor, iar acest lucru se întâmplă în majoritatea unităților de învățământ din oraș. De ce Școala Nr. 16 nu face același lucru? De ce conducerea acestei școli nu solicită fonduri publice și, în schimb, preferă să apeleze constant la părinți pentru a acoperi aceste costuri? În condițiile în care primăria a alocat în mod repetat fonduri către alte instituții de învățământ, această insistență a conducerii școlii de a se baza pe contribuțiile părinților devine tot mai suspectă. Noi, părinții, suntem convinși că fondurile nu au fost niciodată solicitate de la primărie, iar această pasivitate nu face decât să ne întărească suspiciunile. Dacă directorul școlii se teme să ceară fonduri de la autoritățile locale, oare nu este pentru că are o relație prea apropiată cu acestea, evitând să le „supere”?

Domnule primar, știm că sunteți un om drept și transparent, iar acest tip de practici nu face cinste nici orașului, nici educației pe care dorim să o oferim copiilor noștri. Cum este posibil ca părinții să fie nevoiți să cotizeze an de an pentru lucruri ce țin de infrastructura școlii, când aceasta ar trebui să fie responsabilitatea primăriei? Credem cu tărie că organizarea acestor târguri, fără o destinație clară către cauze sociale reale, este o formă de corupție subtilă. În loc să sprijinim direct copiii săraci sau bolnavi din cadrul școlii, banii se duc în proporție de 80% către modernizarea instituției, iar anul acesta, nici măcar acel procent mic de 20% nu mai este alocat unui caz social.

De asemenea, trebuie menționat că niciun audit public nu a verificat până acum modul în care acești bani sunt cheltuiți. Lipsa transparenței și faptul că o proporție semnificativă din sumele colectate sunt direcționate către îmbunătățiri pe care alte școli le acoperă din fonduri publice ne determină să ne pierdem încrederea în conducerea unității. Părinții devin astfel captivi într-un sistem în care sunt forțați să contribuie fără a avea vreo garanție că banii sunt gestionați în interesul copiilor noștri.

Școala Nr. 16 este singura din oraș care încă mai practică acest gen de colectare de fonduri de la părinți. Alte școli au renunțat la aceste metode, tocmai pentru a elimina suspiciunile de corupție și pentru a asigura că finanțarea se face într-un mod transparent, prin fonduri publice. De ce conducerea acestei școli continuă să ignore nevoile reale ale copiilor care au nevoie de ajutor și insistă să ne transforme pe noi, părinții, în sponsori permanenți pentru modernizarea școlii? Este o întrebare la care, până acum, nu am primit niciun răspuns.

Domnule primar, vă rugăm din suflet să interveniți. Școala Nr. 16 nu ar trebui să fie un loc în care părinții sunt exploatați financiar pentru nevoile de infrastructură, ci un loc în care comunitatea se adună pentru a ajuta copiii care chiar au nevoie. Este inacceptabil ca o instituție de învățământ să nu aloce niciun ban din aceste fonduri către copiii săraci sau bolnavi ai școlii, este nedrept domnule primar. Copiii sunt viitorul nostru, și nu putem accepta ca banii strânși să fie gestionați fără compasiune.

Este timpul ca primăria să preia responsabilitatea pentru modernizarea acestei școli, așa cum se întâmplă în alte unități de învățământ din oraș, și să pună capăt acestei practici dubioase care ne face să ne simțim exploatați și neîncrezători în conducerea școlii. Ne dorim ca târgurile viitoare să fie dedicate sprijinirii copiilor nevoiași din școala noastră, nu să alimenteze un sistem netransparent care nu reflectă adevăratele valori ale educației.

Cu respect și speranță,
B. S.”

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
ce parinti idioti, voi chiar considerati ca muistul de chitac este un primar bun? va meritati soarta, sa va faca la bani! rad tare de voi, executarea, slugilor!
1
0
ca învățător, nu accept așa ceva. punct
0
0
CAMEN MOGLAN, nu iese fum fara foc.
0
0
Dar aveți dovezi?
0
4
BALTES SIMONA este directoare la scoala 16 si-i plac banii la nebunie. are un apetit nebun sa organizeze targuri pt a-si dota scoala. ar trebui primarul s-o dea afara. e un baboi care ar trebui sa iasa la pensie. are mentalitate comunista.
4
2
Nu-i mai satura banii pe directorii astia. daca primarul nu ia atitudine impotriva directoarei, inseamna ca este complice.
4
1
asta este si la scola 8 . banii s donati pentru scoala
1
1
daca primarul nu ia masuri fata de conducerea scolii 16, inseamna ca este mana in mana cu ei si isi primeste partea de la merele vandute la targ
7
3
grav ce se întâmplă la scoala 16. demisia directorului.
4
2
Chitac om drept? Mars la facut cocarde și plata! Dacă voi credeti ca chitac e un om bun înseamna ca va meritati soarta! La cat mai. Multe targuri
16
2
p******e de profesori , si elevii, generatia Tefal nu se prind nimic de ei !
5
1
Ce înseamnă corpuție?
6
1

REPLICA


LOTO

6/49
4721674622
5/49
2412151840
joker
18175371515