REPLICA ONLINE CONSTANTA

26.5° Constanța Mar., 6 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6813
26.5° Constanța Marți, 6 August 2024 Anul XX Nr. 6813
 

ADRIAN BÎLBĂ explică de ce FUG CÂINII în noaptea de REVELION!

ADRIAN BÎLBĂ explică de ce FUG CÂINII în noaptea de REVELION!

Replica API 4 ianuarie 2022 | 10:11 3867

Ca în fiecare an, din cauza focurilor de artificii și a petardelor o mulțime de animale se pierd de stăpânii lor. Sute de animale au fugit de-acasă din cauza zgomotului produs de petarde, iar acum stăpânii îi caută fie prin anunțuri online, pe străzi sau chiar la adăposturile de animale. Directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, Adrian Bîlbă, a explicat de ce se sperie animalele la auzul petardelor dar și dacă acestea pot suferi anumite traume din cauza acestora.

Adrian Bîlbă

După ‘bombardamentul’ din noaptea dintre ani, pe reţelele sociale sunt postate sute de anunţuri şi fotografii ale câinilor sau pisicilor căutate. Asociaţiile de protecţia animalelor trag un semnal de alarmă cu privire la efectele petardelor şi artificiilor folosite în noaptea de Revelion, arătând că sute de oameni şi-au pierdut animalele de companie, care au fugit traumatizate de zgomote, iar acum încearcă să le găsească prin anunţuri postate în mediul online. Cei mai mulți câini pierduți au fost din cartierele de case din municipiul Constanța, însă, nici județul nu a dus lipsă se astfel de evenimente.

Bîlbă: ‘Aud mai bine și nu înțeleg motivul zgomotului’

Medicii veterinari spun că animalele percep mult mai puternic decât oamenii zgomotele provocate de petarde, astfel că cea mai potrivită metodă de a le proteja este să fie ţinute în casă în preajma Anului Nou. „Câinii se sperie pentru că aud mult mai bine decât noi. Un alt motiv este că ei nu înțeleg motivul pentru care simțim nevoia să îi speriem. Ei ne consideră inteligenți și înțelepți dar noi câteodată simțim nevoia să fim prostuți, să facem gălăgie aiurea. Zgomotele acestea foarte puternice îi sperie pentru că nu le înțeleg. În momentele în care se sperie ei încearcă să se ascundă și își pierd reperele.

Câinii trăiesc după niște repere spațiale destul de restrânse, nu se orientează pe suprafețe prea mari. Pe cale de consecință se pierd foarte ușor. Dacă își pierd arealul cunoscut, cu siguranță nu mai reușesc să se și întoarcă. Poveștile cu câini care se întorc de la zeci de km sunt excepții sau chiar povești. Este puțin probabil ca un câine pierdut să se întoarcă și să-și mai găsească casa”, a declarat pentru Replica, Adrian Bîlbă, medic veterinar dar și director al Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța.

„Bombardament sonor”

„Pe de altă parte, mai sunt câinii străzii, cei care țin de anumite zone, se pierd când apar zgomotele din noaptea de Anul Nou și ajung să nu se mai adapteze în locurile în care aterizează prin fuga asta printre petarde, prin acest bombardament sonor. Aud mai bine și nu înțeleg motivul zgomotului, motivul pentru care simțim nevoia să îi speriem.”, a mai spus Adrian Bîlbă.

Animalele pot fi afectate pe termen lung

„Da, pot fi afectate pe termen lung. De exemplu, și câinele meu care este destul de sociabil a fost puțin speriat în noaptea de Revelion și iată că și la două-trei zile după încă tremură și este un pic speriat. Și unui câine foarte sociabil i se poate întâmpla să rămână cu o sperietură pe o perioadă mai lungă de timp. Să nu mai vorbim de câinii care au diferite afecțiuni nervoase și pot rămâne speriate pe o perioadă mai lungă de timp, nu neapărat pe viață însă nu este exclus nici așa”, a completat medicul veterinar.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Doctor Pacalici, un poponar care umbla cu una de seama cu fiisa, labagiu frustrat din gasca ratatilor lui Mazarica, Martin etc
0
0
Ce aere de golan obosit...ba pisatule ai uitat cand chinuiai cainii sau ti se rupea cand mureau?acum te dai stiutor si iubitor mm de golan
6
0
Bine ca ne explica el ca altfel noi nu ne dadeam seama la fel cum nu ne dam seama de unde gasiti asa jurnalisti inteligenti. De pe olx???
5
0
Doctorasule, fosta ta nevasta ce mai face? Intreb pt un prieten !!!
6
0
isi arata coltii pe sub mustati cu labele in buzunare ca orice cocalar care se respecta
8
0
ce bine era daca nu purtai barba...asa n-ai figura de director...acum toti....au barbi...de ce??? ca sa-i iubeasca femeile...
7
1
Iti dai seama ce descoperire ! Dle doctor ,unde sunt mustele iarna?
12
1
Iar eu care credeam ca fug din cauza mirosului de racitura. Multumesc ca m-ai luminat.
12
3
Cretinii folosesc efecte pirotehnice asurzitoare pentru a compensa lipsa de marime a pluei..
17
0
Trebuia sa ne explice doctorul de ce fug cainii , ca noi nu stiam , mai e putin si zbori si tu si fitu de la delfinariu , sa vedem de unde mai furi
19
3
Ai uitat cum ii omorai tu personal?
25
0

REPLICA



LOTO

6/49
9322182036
5/49
169403822
joker
3542312303