REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Vin., 18 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6886
12.3° Constanța Vineri, 18 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6886
 

Aeroportul Mihail Kogălniceanu a dat un contract fără licitație unei firme controlate de fostul șef al PSD Vaslui

Aeroportul Mihail Kogălniceanu a dat un contract fără licitație unei firme controlate de fostul șef al PSD Vaslui

Ana Maria LIPAN 27 septembrie 2023 | 00:00 7863

În plin scandal de corupție, care îl are în centrul atenției pe Dumitru Buzatu, S.N. Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu - Constanta S.A. pune pe tavă un contract de peste 100 de mii de euro, pentru furnizarea de gaze naturale, companiei conduse de un celebru lider social democrat din Vaslui. SC Gaz Est SA, companie care are ca acționar majoritar Consiliul Local Vaslui și administrator, dar și beneficiar, pe Directorul General Tighici Adrian, nimeni altul decât fostul președinte al organizației municipale a Partidului Social Democrat Vaslui, în perioada 2008-2022. 

Aeroportul Mihail Kogalniceanu a dat un contract fara licitatie unei firme controlate de fostul sef al PSD Vaslui Bogdan Artagea - directorul Aeroportului Internațional Mihail Kogălniceanu 

Recent S.N. Aeroportul Internațional Mihail Kogalniceanu - Constanta S.A. a atribuit, prin negociere directă, fără publicare prealabilă, un contract pentru furnizarea gazelor naturale, în valoare de nu mai puțin de 516.441,64 de lei. Compania care se va ocupa de aceste servicii este SC Gaz Est SA, o societate ce are ca asociați Consiliul Local Vaslui, majoritar cu 47%, Progaz Instalatii SRL- 31% Delgaz Grid SA- 15 %, Prisma Serv Company SRL-4% , Consiliul Local Munteni De Jos- 3%. La cârma societății se află nimeni altul decât Adrian Tighici, nimeni altul decât fostul președinte al organizației municipale PSD Vaslui timp de 14 ani, din 2008, până în 2022. 

Aeroportul Mihail Kogalniceanu a dat un contract fara licitatie unei firme controlate de fostul sef al PSD Vaslui Adrian Tighici

Legături cu PSD Vaslui, organizația care îl are în frunte pe șpăgarul Dumitru Buzatu

Toate acestea în condițiile în care principalul subiect discutat în ultimele zile a fost scandalul ce îl are ca principal subiect pe social democratul Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, care a fost prins în flagrant de procurorii DNA când lua mită 1,25 milioane de lei de la un om de afaceri din Cluj, denunțător în acest caz. Baronul se află în prezent în arest. 

Aeroportul Mihail Kogalniceanu a dat un contract fara licitatie unei firme controlate de fostul sef al PSD Vaslui Dumitru Buzatu

Despre Adrian Tighici și Dumitru Buzatu se poate spune că sunt vechi colaboratori, Buzatu, conducând timp de 23 de ani filiala județeană a partidului, în timp ce Tighici se afla la cârma organizației municipale. Anumite surse spun chiar că Tighici ar fi unul dintre principalii candidați pentru preluarea funcției rămase vacante după ce oamenii legii l-au săltat pe Buzatu. 

Prieten al unui alt președinte al Consiliului Județean corupt

Presa vasluiană a vorbit în nenumărate dăți despre relația notorie dintre Tighici și un alt fost președinte al Consiliului Județean Vaslui, Vasile Mihalache, care s-a stins din viață în 2018. Social Democratul Mihalache a activat ca deputat în perioada 2000 – 30 iunie 2004. După ce și-a dat demisia, a ocupat funcția de consilier județean, până în 2008, când a devenit șef al instituției. Mihalache a deținut poziția de președinte al CJ Vaslui până în 2012, perioadă când, potrivit gurilor rele, și-a ajutat bunul amic că pună mâna pe diverse contracte.

Aeroportul Mihail Kogalniceanu a dat un contract fara licitatie unei firme controlate de fostul sef al PSD Vaslui

Ilustrativ în acest caz este cel legat de obiectivul de investiții “Centrală Termică - Muzeul Județen Ștefan cel Mare”, care a costat peste 470.050 lei, bani ajunși în firma consilierului local Adrian Tighici, Progaz-Instalații, care este și asociat în cadrul Gaz Est. Mai mulți experți în domeniu au susținut la momentul respectiv faptul că investiția a fost supraevaluată. În 2017, Vasile Mihalachi a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu.

Găsit incompatibil de ANI

În 2011, ANI a sesizat situaţia de incompatibilitate în care s-a aflat consilierul local, Adrian Tighici, din Consiliul local Vaslui, care avea în acelaşi timp şi calitatea de director general în cadrul SC Gaz-Est SA, înfiinţată de Consiliul local, şi la care această autoritate deţinea 48,5% din acţiuni – fapt ce constituia o încălcare a prevederilor art. 88 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 161/2003:

Aeroportul Mihail Kogalniceanu a dat un contract fara licitatie unei firme controlate de fostul sef al PSD Vaslui

Funcţia de consilier local sau consilier judeţean este incompatibilă cu funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, asociat, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor la regiile autonome şi societăţile comerciale de interes local înfiinţate sau aflate sub autoritatea consiliului local ori a consiliului judeţean respectiv sau la regiile autonome şi societăţile comerciale de interes naţional care îşi au sediul sau care deţin filiale în unitatea administrativ-teritorială respectivă”, spune ANI. Adrian Tighici a formulata acțiune împotriva acestei decizii, însă aceasta a fost respinsă de judecătorii de la Curtea de Apel Iași, în anul 2011. 

Detalii despre firmă

Gaz Este SA a fost înființată în 2002 și a înregistrat în anul fiscal 2022 o cifră de afaceri de 124.605.422 de lei, profit în valoare de 15.019.218 de lei, dar și datorii ce se ridică la suma de 67.106.179 de lei. Asociat în cadrul companiei este și firma Progaz Istalații SRL, deținută în totalitate de Tighici Adrian și soția Tighici Doina, ambii angajați ai Gaz Est SA. Societatea celor doi a declarat în anul 202 afaceri de 817.026 de lei, profit de 482.077 de lei și datorii în valoare de 221.828 de lei.      


Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pentru unii care fac confuzii pe aici. La Baia nu prea exista m*******i. Daca vreti sa vb de m*******i sunt la Stejaru, v Alecsandri, Ceamurlia de sus,Camena etc. In Baia sunt maxim 10 familii de m**e la o populatie de 3 mii de locuitori, deci putina informare nu a omorat pe nimeni.
0
0
Toti analfabetii angajati la aeroport
0
0
Angajatii din aeroport ...toti sunt tantari de Baia si Stejaru...!
7
2
aouileu popescule ție îți veni afUt3
2
0
Sa vina DNA peste Artagea, fura banii din incasari si salarii
5
0
Artagea , mai esti inca acolo , la Aeroport ?nu ai plecat ? cara te mai repede !
6
0
ce golani, buhaiti de bautura , neingrijiti cu parul asta pe fata,cah
6
1
Sper ca nevestele si amantele lor sa devina "smochine uscate" si de cate ori isi doresc sa fie umede sa fie uscate ca prosopul in soare.Sa va cante Psalmi la copii si neamuri
6
0
De 30 de ani de la aeroport si toti procurorii se fac ca nu vad fiindca au indicatii politice.
6
0
Artagea un spagar,toti stiu dar nimeni nu face nimic.Rusine
8
0
Încă un exemplu, dacă mai era cazul, modul în care r*mânia este condusa în baza unor pretenii:Ciolacu - Grindeanu. Oare în zona Constanței nu exista o minte luminata capabila sa preia frâiele acestui aeroport? Nu este singurul caz, pe surse am aflat ca la Tulcea preainscaunatul Teodorescu, cel care a recunoscut, frumos gest de altminteri, copilul amantei, a transferat bani europeni atât de necesari deltei, prietenilor din tara. Nimic bun nu ne așteaptă, indiferent de câte cătușe vor fi puse pe mâinile unora asa ziși șefi, nu exista loc de venirea cu picioarele pe pământ și conștientizarea faptelor grave
5
0
Răspundeți bre lu Artagea ca nu știe daca mau e footai între a lu Barcaru și a lu Filiu
8
0
de pe acest aeroport de la marea neagra se zboara dor la turci si in TOMIS 3 LA AUTOGARA, RUSINEEE, CAT TIMP E MANAGER PORKUL DE ARTAGEA, mare rusine ptr cta, de la Cluj zbori in 30 de tari,pe cand si la noi asa ,,,sau trebuie aia cu microbuze sa faca curse la bukale, da altii mai nou merg cu trenul la otp, jaf pe fata, ba faceti curse macar in vreo 20 de tari dar voi cereti spaga la companiile aeriene daia nu vine nimeni la cta na mernicilor, javrelor ne spalate
10
0
Nu inteleg de unde atata mirare... absolut la toate contractele cu statul si la toate nivelurile, criteriul principal este parandaratul - uitati-va la orice ales / director de la stat sau echivalent si la alaiul lui, sclipesc de bogatie! Credeti ca se bate cineva sa fie ales ca sa faca bine la oameni si la tara, macar putin?.... nu exista asa ceva!
10
0
Aeroportul din brasov, la 2 ore de aeroporturile București cubtrenul sinla o ora de Sibiu debea deschis are o GROAZA DE ZBORURI. Noi ne futem la București ca al nostru aeroport e condus de niste mahedoni flamanzi si p****i. Care mai mult de curul oii de la Baia nu inteleg nimic.
10
0
Va rog sa compătimiti pe directorul de la aeroport. E impotent și se chinuie sa adune bani din spagi sa plătească pe unul sa l ajute.
11
0
Dar pe Artagia cand îl verificati? Nevasta sa , aia doar pe hârtie, care freaca menta, poarta posete de 2000 de euro.
11
0
daca procurorii ii verifica activitatea de peste 30 de ani a lui buzatu vor iesi la iveala mii de afaceri si magarii financiare cu implicare in toate domeniile si la toate nivelurile . aeroportul kogalniceanu este doar o vaca de muls , unde statul permite fel de fel de aranjamente si nu face nimic pentru pentru cetatenii judetului care trebuie sa ia avionul din bucuresti . partea militara e total separata de partea civila , asa ca acest motiv ca nu sunt zboruri e unul hilar
10
0
Ba o mai foate Barcaru pe Nusa ?
9
0
V ati platit impozitele? Bravo. I ati platit si pe pretiosii astia si pe 'printesele' lor.
7
0
Pai Artagea Bogdan este director la aeroport ca sa sifonezze. Te minunezi dacă auzi ce tunuri a dat și ce angajări a făcut. Numai c***e de club și obligații de partid.
16
0
Nea Zapada asta chiar are fata de manager de aeroport,sigur a fost pilot sau a detinut o companie aeriana,daca nu,in cel mai rau caz a fost la turnul de control aeroport operator.Ce mortii lui cauta unu de la Molodva in Dobrogea ? N-are aeroport la el?
15
1

REPLICA


LOTO

6/49
18411739468
5/49
739244635
joker
630232677