REPLICA ONLINE CONSTANTA

29.2° Constanța Sâm., 27 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6803
29.2° Constanța Sâmbătă, 27 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6803
 

Afacerea „Licenţa“, la mare căutare pe internet

Afacerea „Licenţa“, la mare căutare pe internet

Valentina CAMARA 29 decembrie 2022 | 00:00 2776

Lipsa timpului sau lenea îi împinge pe unii studenți, aflați în an terminal, să apeleze la cele mai ușoare variante pentru a-și ”scrie” lucrarea de licență, chiar dacă încalcă legea. Aceștia ajung să își ”comande” lucrarea online, de pe site-uri sau chiar de la diverse persoane preocupate să facă un ban în plus, fără prea multă trudă.

 Pentru a nu risca să fie prinşi cu texte "copy-paste" din munca altora, unii studenți preferă să comande lucrările de licențe la anumiți autori care speculează această oportunitate de business... pe bani serioși. Un tânăr din Constanța își caută clienți pentru a redacta lucrările de licență. Din curiozitate, dar și pentru a afla mai multe detalii, am încercat să ”comandăm” și noi o lucrare de licență pentru facultatea de Drept și Științe Administrative cu specializarea, Administrație Publică.  Întrebat de prețurile unei licențe, acesta a cerut detalii cu privire la timpul în care trebuie predată licența, numărul paginilor și titlul lucrării. ”Bună ziua! Pentru a vă putea spune prețul lucrării, aș dori să știu: titlul, dimensiunile minime (număr de pagini), precum și termenul de predare. În funcție de aceste elemente vă pot estima prețul.”, ne-a transmis acesta. În continuare, a cerut mai multe detalii legate structură și libertatea scrierii acestei lucrări. Profesorul coordonator v-a sugerat o anumită structură sau aceasta este la latitudinea dumneavoastră? De asemenea, există anumite puncte obligatorii ce trebuie atinse în studiul de caz sau aveți libertatea de a-l elabora în orice manieră?

În final, cu toate detaliile la punct, tânărul ne-a cerut 1.200 de lei pentru proiect, cu promisiunea că va fi gata la timp. Am înțeles. Da, vă pot ajuta cu elaborarea acestei lucrări. Prețul total este de 1.200 lei.

De precizat că nu este singurul care realizează astfel de lucrări. În general, prețurile lucrărilor variază, începând cu 1.000 de lei ajungând până la 2.500 de lei, în funcție de numărul de pagini și complexitatea proiectului. Cine nu are banii strânși poate plăti și în două tranșe. Sunt foarte mulți tineri care au terminat studiile și care, pentru un ban în plus, apelează la aceste fapte frauduloase.

Totodată precizăm că sunt și site-uri unde studenții își pot comanda lucrarea de licență sau de disertație la prețuri pentru toate buzunarele. Aceste site-uri vând licențe, deși este ilegal.

Ce prevede legea și ce sancțiuni se aplică

”Este interzisă comercializarea de lucrări științifice în vederea facilitării falsificării de către cumpărător a calității de autor al unei lucrări de licență, de diplomă, de disertație sau de doctorat.”

Nerespectarea acestor prevederi atrage după sine sancțiuni începând cu 5.000 de lei, ajungând până la 50.000 de lei.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Romania EDUCATA la hotie - bine zis fani - formulare pe cat de inspirata si de adevarata pe atat de trista iar problema este ca efectele negative vor fi pe termen foarte lung de multe decenii si nu se doreste sa se faca nimic pentru a atenua fenomenul - ceea ce arata ca cei care ne conduc sunt la fel de corupti iar asta este mult mai grav; asa ca nu are nici un rost sa-i condamnam pe cei care-si cumpara licentele, ei doar s-au adaptat la mocirla din tara asta
0
0
OVIDIUS SPAGARUS RUPTUS are dreptate; coruptia din universitati a atins cote inspaimantatoare, dureaza de decenii, influenteaza puternic societatea si multi oameni ca E***E DEKANU si CAPITANU au ajuns sa considere asta normal; se mai poate trage o concluzie de aici si anume ca justitia care ar fi trebuit sa lupte cu fenomenul asta inca de acum vreo 32 de ani este cel putin la fel de corupta daca nu mult mai corupta si mai are si salarii si pensii nesimtite pentru asta; nici invatamantul preuniversitar nu sta mai bine, de fapt cred ca sta mult mai rau si este una din cauzele care a dus la asta
0
1
Mare kkt! Eu mi-am cumparat si lucrarea de licenta si pe cea de disertatie. Asta nu te face idiot. De ce sa iti bati capul luni de zile pentru un nimic, cand poti decarta ceva maruntis cuiva sa ti le faca?
3
1
intrebati-i pe ponta, ciuca, bode si alti analfabeti
3
0
La Ovidius exista de mii de ani reteaua de spagari examene/licente. In fiecare facultate sunt profesori care asta fac, incaseaza spagi. De la Sport la Litere si la Drept se fac lucrari pe banda. Stie tot universul cine sunt si cat costa. Cu 500 de euro rezolvi tot. Fiecare profesor are intre 15 sau 30 de lucrari de plagiat. Se incaseaza 10k sau chiar 20k in vara la licenta de fiecare profesor. Toate facultatile au reteaua condusa de la decanat. Toti stiu.
4
3
Romania EDUCATA la hotie! Care-i lista cu nemernicii ,tradatori de tara ,care au programat distrugerea educatiei acestui popor ?Ce sa caute in Schengen aceste hoarde de purtatori de diplome si doctorate cumparate la tejghea ...Chiar nu s-a inteles ca acestia sunt mai periculosi decat emigrantii
8
3
Bine ma, dar pe aia care au primit sporuri pentru tutlu de doctorand, de ce nu-i deranjati? Doar le retrageti cateodata titlul si gata, nu a mancat usturoi. Lasati oamenii sa mananca si gura lor, doar nu dau in cap la lume. Sau nu le mai merge treqbq la decani si prof univ ?
7
2

REPLICA



LOTO

6/49
4219716334
5/49
91935222527
joker
51729436