REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.4° Constanța Vin., 18 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6886
5.4° Constanța Vineri, 18 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6886
 

Afacerea cu lemne de foc pentru iarnă se prăbușește la Constanța, din lipsă de clienți: O să dispărem! Video

Afacerea cu lemne de foc pentru iarnă se prăbușește la Constanța, din lipsă de clienți: O să dispărem! Video

Adela Cristina CARCEA 18 octombrie 2024 | 00:00 409

Se știe foarte clar că în România anului 2024 încă mai sunt persoane care folosesc încălzirea cu sobă pe lemne. Dar oare își permite toată lumea să se încălzească în această iarnă? Afacerea cu lemne de foc pentru iarnă nu mai funcționează ca în anii trecuți, cel puțin la Constanța. Motivul: lipsa de clienți, dar și pentru că toți mai mulți români renunță la vechile sobe, în favoarea centralelor pe gaz.

Afacerea cu lemne de foc pentru iarna se prabuseste la Constanta, din lipsa de clienti: O sa disparem! Video Depozit de cherestea, Constanța

Prețul lemnelor de sobă, o povară pentru gospodării în prag de iarnă

Odată cu venirea sezonului rece, prețul lemnelor de sobă a devenit un subiect de interes pentru multe gospodării din România, în special în mediul rural, unde încălzirea cu lemne rămâne o soluție frecventă. Față de anul trecut, prețul lemnelor a cunoscut o mică creștere, greu pentru cei care se bazează pe acest combustibil pentru a-și încălzi locuințele.

Specialiștii din industrie atribuie creșterea atât de mică mai multor factori. În primul rând, cererea pentru lemne de foc a scăzut odată cu introducerea gazului și energiei electrice, ceea ce a determinat mai multe gospodării să caute alternative mai simple pentru încălzire. Este mult mai ușor, pentru oricine, să apese pe butonul centralei, decât să facă focul și să-l întrețină toată noaptea. În acest sens, George Cumitu, administrator al unui depozit de lemne și cherestea din Constanța, cel de lângă Arabesque, a declarat pentru Replica: „Oamenii se pregătesc cu greu de iarnă. E cam același preț, având în vedere că multă lume a pus gaze, treaba e pe cale de dispariție. Eu sunt pe piață de 20 de ani, iar totul merge din ce în ce mai prost. Sigur treaba asta o să dispară. Înainte, mai luau bătrânii. Dar bătrânii au pierit iar tineretul își pune centrale pe gaze. Cel puțin, aici, în oraș, nu mai are nimeni sobă. A crescut prețul la lemne anul acesta doar foarte puțin”, ne-a declarat George Cumitu.

Afacerea cu lemne de foc pentru iarna se prabuseste la Constanta, din lipsa de clienti: O sa disparem! Video Depozitul pe care îl administrează bărbatul

Video:

Supărați că n-au clienți, angajații unui depozit de pe Aurel Vlaicu au devenit agresivi

Un alt depozit de cherestea de pe Aurel Vlaicu, situat între Jumbo și magazinul Arabesque, așteaptă să-și primească clienții. Cu ochii spre porți, reprezentanții depozitului au refuzat să vorbească cu presa și chiar au devenit agresivi. „Plecați, vă rog, e proprietate privată!“ De ce atâta secretomanie? Ce e de ascuns?

Un metru cub de lemne este 600 lei

În momentul actual, un metru cub de lemne este 600 lei, un pic mai mare decât anul trecut. Dacă e mult sau puțin, se poate estima doar în funcție de nevoile fiecărei locuințe, în funcție de sistemul de încălzire și de cât de mare este casa.

Afacerea cu lemne de foc pentru iarna se prabuseste la Constanta, din lipsa de clienti: O sa disparem! Video Depozitul unde se află cei care au refuzat reporterii

Pentru a atenua aceste probleme, autoritățile locale și guvernul s-ar putea implica mai mult, cu soluții mai efeciente pentru populația care încă se încălzește cu lemne. De asemenea, este necesară o monitorizare mai strictă a pieței, pentru a preveni speculațiile și abuzurile comercianților. O altă soluție pe termen lung ar putea fi promovarea și susținerea surselor alternative de încălzire.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
La ce preturi au, poate sa dispara, si te mai si fura cand masoara. Ee karma e karma
0
0

REPLICA


LOTO

6/49
18411739468
5/49
739244635
joker
630232677