Afacerea maestrului cofetar Silvian, RUINATĂ! Au fost descoperite în laborator produse expirate de 16 ani!
Afacerea maestrului cofetar Silvian, RUINATĂ! Au fost descoperite în laborator produse expirate de 16 ani!
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestINCONȘTIENȚĂ!
INCONȘTIENȚĂ!
DESCOPERIRE ȘOCANTĂ! Comisarii de la Protecția Consumatorului au verificat laboratorul celor de la cofetăria Silvian din Constanța, unde au găsit produse expirate, care conține E-uri necomunicate consumatorului, cu potențial periculos. Controlul a avut loc în cursul zilei de 29 august a.c., iar cea mai gravă descoperire a fost găsirea unor coloranți care erau expirați de 16 ani.
De asemenea, laboratorul prezenta condiții de depozitare neconforme, folosindu-se de proceduri nesigure, iar multe din produsele folosite erau cu potențial periculos.
Toate produsele au fost retrase, iar unitatea a fost oprită temporar de la prestări de servicii.
„Toate prăjiturile conțin E-uri, unele care pot distruge capacitatea de concentrare și atenție a copiilor”, au precizat comisarii OPC.
Comisarii au anunțat că opresc temporar prestarea de servicii și se va face propunerea ca să fie suspendată activitatea până la 6 luni. Toate produsele care se află în afara durabilității minimale vor fi retrase din circuitul consumului uman. Se opresc temporar produsele aflate în vitrina asistată cu prezumția că în compoziție se află ingrediente expirate.
Consumul unor produse alimentare în care se utilizează anumiți coloranți artificiali (E102, E104, E110, E122, E124 și E129) împreună cu conservantul benzoat de sodiu (E211), poate avea efecte negative (hiperactivitate) asupra comportamentului copiilor. Aceasta este concluzia unui studiu comandat în anul 2007 de agenția guvernamentală britanică pentru standarde alimentare (Food Standards Agency, FSA) și realizat de către Universitatea Southampton din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord. Ca urmare, părinții au fost sfătuiți să îndepărteze din hrana de zi cu zi a copiilor produsele ce conțin aditivii menționați anterior. În anul 2008, Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene au impus producătorilor din industria alimentară să includă pe etichetele produselor ce conțin oricare dintre cei șase coloranți informații suplimentare sub forma unui avertisment de tipul "poate afecta negativ activitatea copiilor și atenția acestora".
De precizat că maestrul cofetar Silvian Miron, cel care deţine laboratorul, a precizat că va face declaraţii oficiale abia după încheierea controlului.
Claudia CORBU
VIDEO
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News