REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Vin., 18 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6886
12.3° Constanța Vineri, 18 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6886
 

Agenția Județeană pentru Plăți si Inspecție Socială Constanța, prezintă raportul de actitate

Agenția Județeană pentru Plăți si Inspecție Socială Constanța, prezintă raportul de actitate

Ana Maria LIPAN 1 septembrie 2023 | 12:13 758

Agenția Județeană pentru Plăți si Inspecție Socială Constanța (A.J.P.I.S.) s-a înfiinţat în anul 2008 ca organ de specialitate cu personalitate juridică, cu scopul implementării unui sistem unitar privind administrarea procesului de acordare a beneficiilor și prestaţiilor sociale în urma angajamentelor asumate în vederea integrării României în Uniunea Europeană (Legea nr. 47/2006 privind sistemul naţional de asistenţă socială) în cadrul strategiei Uniunii Europene, definită la Lisabona și la recomandarea Băncii Mondiale, în subordinea Agenției.

Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala Constanta, prezinta raportul de actitate

Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială și a Ministerului Muncii și Solidarității Sociale. Astfel, Legea prevedea realizarea unei noi construcţii instituţionale, în scopul stabilirii unui mecanism unic de organizare a sistemului de asistenţă socială, a modalităţilor de finanţare, a tipurilor de prestaţii și beneficii sociale, a beneficiarilor şi a nevoilor concrete ale acestora.

De-a lungul timpului și mai ales din perioada pandemiei COVID, A.J.P.I.S. Constanța și-a perfecționat modul de gestionare și plată al tuturor beneficiilor și prestațiilor sociale, printr-o activitate dinamică continuă, inventivă și cu adaptare rapidă la evoluția tehnologiei și a digitalizării, activitate ce reprezintă peste 90% din totalul activităților actuale.

Toate acestea în condiții de modificări legislative continue a tuturor celor peste 100 de acte normative în baza cărora își desfășoară activitatea și cu satisfacerea nevoilor a peste 200.000 de beneficiari existenți la nivelul județului Constanța (adaptabilitate și viteză de reacție care se regăsesc în puține instituții ale statului). A.J.P.I.S. Constanța asigură lunar plata a cca 73 milioane lei pentru următoarele beneficii sociale: indemnizaţie pentru creşterea copilului, stimulent de inserţie, alocaţia de stat, alocaţia pentru susţinerea familiei, ajutor social, indemnizaţie de hrană pentru persoanele infectate HIV-SIDA, alocaţia de plasament, indemnizația de sprijin pentru tinerii aflați în plasament, indemnizația pentru tinerii care au ieșit din sistemul de protecție socială, indemnizaţia de acomodare și de sprijin, ajutorul nerambursabil pentru refugiaţi, prestaţii sociale pentru persoanele încadrate în grad de handicap, indemnizaţie lunară de hrană – persoane diagnosticate cu tuberculoză, ajutoare de urgență decontarea serviciilor de intervenție psihologică și psihoterapeutică prin programul “Din grijă pentru copii”.

În perioada sezonului rece (noiembrie-martie) asigurăm plata ajutoarelor pentru toate tipurile de încălzire a locuinţei și pe toată perioada anului, a suplimentului pentru energie. În ultimii 5 ani A.J.P.I.S. Constanța a cunoscut o triplare a activității de gestionare a beneficiilor sociale și a activității de inspecție socială, astfel o echipă mică de 31 de funcţionari a asigurat stabilitate la nivelul județului pe domeniul asistenței sociale. Astfel, cu o echipă mică de oameni instituția a reușit de-a lungul activității sale să efectueze la timp toate plățile beneficiilor sociale, prestațiilor sociale, ajutoarelor și serviciilor de intervenție psihologică și psihoterapeutică, astfel încât niciun beneficiar nu a avut de suferit.

A.J.P.I.S. Constanța a ajuns la performanța de a avea un grad de prevenție a erorii și fraudei sub 0.5% și cu costuri efective (buget propriu) sub 0,30 % din bugetul total gestionat, fapt pentru care atât Banca Mondială, cât și Curtea de Conturi a României neau declarat ca fiind printre cele mai eficiente și performante agenții de plăți din România. A.J.P.I.S. Constanța a fost printre primele instituții din țară care în anul 2020, odată cu pandemia COVID, a trecut la digitalizare completă, (fără dosar cu șină și fără documente pe suport de hârtie transmise pentru plată), aplicare semnătură exclusiv electronică, transmitere documente on-line, utilizare platforme online - ROBOȚI (UiPath România, aici.gov.ro, PCUe) de transmitere documente atât de către beneficiari cât și de către UAT-uri, arhivare electronică.

Instituția a fost tot timpul deschisă la noi oportunități de dezvoltare și în acest sens în perioada 2018-2019 a derulat un proiect cu fonduri europene, în parteneriat cu instituția similară din Bulgaria, prin care s-au elaborat un studiu comparativ România-Bulgaria privind cadrul de reglementare, metodologii și proceduri de lucru în domeniul beneficiilor sociale și inspecției sociale, precum și o propunere de politică publică „Reformarea sistemului de asistenţă socială în domeniul beneficiilor şi serviciilor sociale”

În prezent AJPIS Constanța este parte a proiectului „Politici sociale performante – strategie pentru implementarea performantă a politicilor familiale, implementat de MMSS și ANPIS, în cadrul căruia funcționează un call center cu acoperire națională care asigură o comunicare eficientă și unitară cu cei peste 6 milioane de beneficiari, privind plata beneficiilor de asistență. Dezvoltarea acestui sistem operativ de comunicare rapidă, vizează îmbunătăţirea calităţii serviciilor oferite direct cetăţenilor, prin preluarea sesizărilor/solicitărilor telefonice de către operatorii call-center.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
18411739468
5/49
739244635
joker
630232677