REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.9° Constanța Mar., 17 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6855
20.9° Constanța Marți, 17 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6855
 

Agricultorii care folosesc substanţe toxice vor pierde subvențiile de la stat

Agricultorii care folosesc substanţe toxice vor pierde subvențiile de la stat

Victor ROTARU 10 mai 2023 | 00:00 1173

În urma unei anchete realizate la mai mulți legumicultori din Buzău a fost scos la iveală faptul că aceștia ar fi pus în vânzare legume stropite cu substanțe toxice, având o concentrație de până la opt ori mai mare decât limita admisă. Astfel, Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a ieșit public spunând faptul că agricultorii care folosesc astfel de substanțe toxice vor rămâne fără subvenții, directorul Unității Fitosanitare Constanța declarând pentru Replica faptul că în județul Constanța nu au fost înregistrate astfel de cazuri majore.

Agricultorii care folosesc substante toxice vor pierde subventiile de la stat

Pe piețele din România au început să apară legumele „românești”, desigur, cele crescute în sere și solarii, însă, în urmă cu câteva zile, o anchetă realizată în Buzău a descoperit mai mulți legumicultori care au folosit substanțe toxice pentru tratarea legumelor. Nu rămâne decât să ne întrebăm acum ce substanțe conțin produsele de pe piețe care se pretinde că ar avea ca țară de proveniență România. 

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a transmis faptul că autorităţile îi vor monitoriza pe cei care beneficiază de susţinere financiară prin programe naţionale pentru cultivarea legumelor în sere şi solarii, astfel încât să pe piaţă să nu mai ajungă produse care nu sunt conforme din cauza conţinutului ridicat de substanţe chimice. „În primul rând, le-am spus-o foarte clar specialiştilor din Autoritatea Fitosanitară să urmărească fiecare producător care are programul acesta de legume şi sunt obligaţi prin actul acesta normativ să verifice. Ăsta e primul lucru pe care trebuie să îl facă. În al doilea rând, sfătuiesc fermierii să nu folosească aceste proceduri, întrucât ele vor fi monitorizate, iar cei care folosesc aceste mijloace nu vor mai beneficia în viitor de sprijin din partea statului. Monitorizăm şi asemenea situaţii trebuie să le scoatem din practica acelora care urmăresc, prin mod artificial, să mărească viteza de desfăşurare a proceselor biologice şi să câştige prin timpurietate, cu mijloace artificiale pe care le folosesc, cu substanţe care nu sunt permise", a declarat Petre Daea.

Agricultorii care folosesc substante toxice vor pierde subventiile de la stat

Onoriu: La Constanța nu au fost cazuri majore

Bârsu Onoriu, Directorul Unității Fitosanitare Constanța, a declarat pentru Replica faptul că în județ nu s-au înregistrat cazuri majore de folosire a substanțelor toxice de către legumicultori: „Tocmai am încheiat un control comun cu poliția, cu cei de la serviciul de arme și muniții, un control care a durat 30 de zile. Se efectuează inspecții anuale la toți cei care folosesc produse de protecție a plantelor, în vederea autorizării, avize anuale și așa mai departe. Mai există un program de prelevare, care prevede recoltarea de probe, de pesticide trimestrial, care se sigilează și merg la București în vederea verificărilor. Pe partea aceasta de infracționalitate acționează poliția mai mult, avem și noi drept de amendă și de suspendarea autorizației. La noi, la Constanța nu au fost cazuri majore.” 

În cadrul anchetei desfășurate la Buzău, în ajutorul poliției a venit și DSVSA Buzău, pentru realizarea testelor, anunțând cu ocazia aceasta faptul că se vor înmulții controale. Contactat de către reporterii de la Replica, șeful DSVSA Constanța, Gabriel Nica a declarat faptul că nu se intenționează pornirea de controale la legumicultorii din județ: „S-au făcut 8 prelevări, la nivel național, de pesticide la exploatațiile cu roșii. Noi nu avem implicații în producția primara. Referitor la ce s-a întâmplat la Buzău, cei de la DSVSA Buzău au asigurat suportul poliției, nu au participat la prelevare de probe, probele se fac tot în laboratorul fitosanitar.”   

Agricultorii care folosesc substante toxice vor pierde subventiile de la statRăzvan Filipescu 

Filipescu: Dacă periclitează sănătatea cetățenilor este normal să se facă controale

Contactat de către reporterii de la Replica, Răzvan Filipescu,  Vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea, a transmis faptul că este normal să se desfășoare controale, fiind la fel de normal ca persoanele care sunt depistate că utilizează astfel de substanțe să piardă subvențiile: „Ar trebui să se facă controale. Dacă periclitează sănătatea cetățenilor este normal să se facă controale și cei care sunt descoperiți că utilizează substanțe peste limita acceptată de lege, sau substanțe interzise, este normal să răspundă conform prevederilor legale, pentru că vorbim de sănătatea omului. Există posibilitatea tăierii subvențiilor dacă nu se respectă standardele de calitate și prevederile tehnologice.” 
 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Noul ministru al Agriculturii trebuie sa repare si aceasta anomalie! Vor trebui create laboratoare cel putin regionale care sa verifice in mod drastic prin Oficiile fitosanitare produsele atat in fazele de crestere cat si la comercializare! Chiar nu stim ce mancam si suntem la mana unor persoane iresponsabile care de zeci de ani perpetueaza acest sistem de fortare artificiala a trufandalelor. Aceiasi situatie si in zona veterinara ! Totul este fortat, fad nu se strica niciodata!
0
0
Vrăjeală de 2 bani,ia verificati voi mai bine importurile si lasati pe aia mici in pace...sa mancam numai de la supermachet ....sa nu mai miste romanul nimic...doar sa cumpere mizeriile voastre importate pe spaga si calitatea 3 pt.UE
2
2
Otravă in fructe legume și alte alimente verifică Gogu de la cizmărie Statul te vrea bolnav firmele cu medicamente și șpaga din spitale n-au voie să dispară
5
1

REPLICA


LOTO

6/49
3861614329
5/49
2842529181
joker
17411423166