REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.2° Constanța Mar., 17 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6855
22.2° Constanța Marți, 17 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6855
 

Ai fost anunțat că ai moștenit o avere din străinătate? Atenție la escroci!

Ai fost anunțat că ai moștenit o avere din străinătate? Atenție la escroci!

Ana Maria LIPAN, M.P. 9 octombrie 2023 | 00:00 5507

Escrocii din mediul online nu ratează nicio ocazie de a-și rotunji conturile, profitând chiar și de tragedii precum cea provocată de pandemia de Covid pentru a găsi victime. Ultima metodă utilizată de aceștia poate face subiectul unui film de duzină, fiind la fel de lipsit de originalitate și credibilitate. Mai multe persoane au primit recent mesaje pe Facebook Messenger, prin intermediul cărora sunt înștiințate că o bancă din Istanbul este în căutarea moștenitorului unui milionar în dolari, ce s-a stins din viață în urma contractării virusului Covid-19. Persoanelor contactate li se propune o ofertă de neratat, și anume jumătate din bani contra unui preț neînsemnat, reprezentat chiar de datele personale ale acestora! Țeapa este dată în numele Füsun Tümsavaş care, la o scurtă căutare pe internet, apare ca având calitatea de vicepreședinte al Consiliului de Administrație al băncii din Turcia.

Ai fost anuntat ca ai mostenit o avere din strainatate? Atentie la escroci!

Escrocii din mediul online se folosesc de metoda „Moștenirea“

Într-o eră în care internetul a devenit indispensabil vieții cotidiene și fluxul rapid de informații ne ajută atât să rămânem la curent cu mai multe noutăți decât orice alt tip de media, cât și să păstrăm legătura cu persoane aflate la mii de kilometri distanță, șarlatanii s-au adaptat circumstanțelor actuale și au profitat de avantajele comunicării virtuale pentru a-și rotunji conturile. Fie că este vorba despre crearea unor postări false pe rețelele de socializare sau fraudarea parolelor pentru conturi financiare, infractorii nu se limitează la o singură metodă pentru a ajunge la banii victimelor. Chiar și o tragedie, precum cea provocată de pandemia de Covid-19, este văzută drept o simplă oportunitate de aceștia.

Țeapă în numele băncii Türkiye İş Bankası din Turcia

Unul dintre cele mai ilustrative exemple ale acestei lipse de corectitudine morală este reprezentată de ultimul sistem abordat de aceștia. Recent, mai multe persoane au primit mesaje pe Facebook Mesenger prin intermediul cărora sunt înștiințați de către un așa-zis ofițer bancar din Turcia, Türkiye İş Bankası, că se caută o rudă a unui milionar misterios, ce a încetat recent din viață.

Ai fost anuntat ca ai mostenit o avere din strainatate? Atentie la escroci!

Celor contactați, respectiv moștenitorii averii ce se ridică la ordinul milioanelor de dolari, li se propune o ofertă greu de refuzat. Urmează să primească jumătate din suma lăsată în urmă de afacerist, în schimbul cooperării. Tot ce trebuie aceștia să facă este să transmită un răspuns către o adresă de e-mail pusă la dispoziție de șarlatani. Mesajele sunt generate automat, fiind însă personalizate altfel încât să conțină numele potențialei victime și sunt trimise în numele unei așa-zise Füsun Tümsavaş.

Care este mesajul pe care escrocii îl transmit

Cum sună mesajul transmis de șarlatani? „Am fost în căutarea pe cineva cu acest nume, (numele pontențialei victime) așa că, când am văzut profilul tău pe Facebook, am decis să te adaug și să-ți scriu acest mesaj pentru a vedea cum ne putem ajuta cel mai bine. Sunt doamna Füsun Tümsavaş, ofiţer bancar aici în Türkiye İş Bankası. Cred că este dorința lui Dumnezeu să te întâlnesc acum. Am o discuție de afaceri importantă pe care doresc să o împărtășesc cu tine și care cred că te va interesa, deoarece este în legătură cu numele/naționalitatea ta și vei beneficia de pe urma ei. Un regretat domn Adrian F...., cetățean al țării dumneavoastră, care lucra în afaceri cu aur aici în Istanbul, a avut un depozit fix la banca mea în 2007 pentru 108 luni calendaristice, în valoare de 9.500.000,00 USD (nouă milioane cinci sute de mii de dolari SUA). Data scadentă pentru acest depozit a fost anul trecut. Adrian F..., s-a numărat printre victimele morții în pandemia de Covid19 din 2020 din provincia Ankara din Turcia.

Ai fost anuntat ca ai mostenit o avere din strainatate? Atentie la escroci!

Conducerea băncii mele încă nu știe despre moartea lui, știam despre asta pentru că eram ofițerul lui de cont. El nu a menționat nicio rudă apropiat/moștenitor când a fost deschis contul și nu era căsătorit și nu a fost găsită nicio rudă. Săptămâna trecută, conducerea băncii mele a avut o întâlnire pentru un exercițiu de verificare bancară pentru a nota conturile de depozit latente și abandonate. Știu că acest lucru se va întâmpla și de aceea am căutat o modalitate de a gestiona situația, deoarece, dacă directorul meu de bancă își va descoperi moartea, banca va deturna fondurile pentru ca directorii lor șefi să le împartă. Deci nu vreau să se întâmple așa ceva. De aceea, când am văzut detaliile tale, m-am bucurat.

Acum caut cooperarea dvs. pentru a vă prezenta ca rudă apropiată/Moștenitor al contului, deoarece aveți același nume și aceeași naționalitate ca el, iar sediul meu bancar vă va elibera contul prin ajutorul meu. Nu există niciun risc implicat; tranzacția va fi executată conform unui aranjament legitim care vă va proteja de orice încălcare a legii. Este mai bine să pretindem banii decât să le permitem directorilor băncii să-i deturneze și să le împartă între ei. Nu sunt o persoană lacomă, așa că sugerez să împărțim fondurile, 50/50% pentru tine și, respectiv, pentru mine.

Spuneți-mi părerea dvs. și vă rog să tratați aceste informații în mod confidențial. Vă voi oferi mai multe detalii după ce voi primi răspunsul dumneavoastră urgent prin adresa mea personală de e-mail de mai jos. Vă voi oferi mai multe detalii după ce voi primi răspunsul dumneavoastră urgent prin adresa mea personală de e-mail de mai jos. fusun4880@gmail.com”

Țeapă în numele vicepreședintelui Consiliului de Administrație

La o scurtă căutare pe internet, Füsun Tümsavaş apare ca fiind asociată cu banca din Istanbul, având calitatea de vicepreședinte al Consiliului de Administrație al băncii, însă sunt slabe șanse, spre deloc, ca aceasta să fi trimis mesajul.

Ai fost anuntat ca ai mostenit o avere din strainatate? Atentie la escroci!Füsun Tümsavaş

Nu accesați astfel de link-uri!

Chiar dacă întregul scenariu pare a fi rupt dintr-o comedie plină de clișee, greu de luat în serios, atenționăm publicul să nu acceseze astfel de link-uri, întrucât ele pot fi folosite pentru a fura datele personale ale utilizatorului. Cu siguranță aceasta este una dintre cele mai puțin inspirate tehnici utilizate de șarlatanii din mediul online, având ca principal mod de operare preconcepția că oamenii, din dorința de a se îmbogăți, vor ignora orice urmă de raționament și le vor cădea în plasă.

Această metodă ar putea totuși avea priză la publicul american, unde termenul “laughing heir” (trad. moștenitor care râde) este unul comun, utilizat pentru a descrie o persoană ce primește o moștenire semnificativă, de la o rudă îndepărtate, de multe ori necunoscută, a cărei moarte nu provoacă tristețe.  

Trecând peste aceste aspecte, este de condamnat faptul că asemenea oameni se folosesc de evenimente ce au cauzat suferința a zeci de mii de oameni, pentru a obține un profit, prin modalități ilegale.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
povestea este buna de amuzament si desigur ca virtual poti sa ajungi milionar pe minus
0
0
Sunt mai multe sanse sa fie adevarat decat sa castigi la Loto. Dar amandoua tind catre 0
2
2
si daca e adevarat?
3
3
Cine nu are discernamant ,si este lacom ''devine mostenitor'', sunt sigur ca au gasit destui....
7
1
Cat de p***t sa fi sa pui botul la asa ceva
12
2
Mai cum mai sa pacalesti oamenii asa cu fasungul? Daca vindeai ceva contrafacut in parcare la Auchan era altceva. Dar asa sa minti oamenii mai, cu milioanele mai. Sa nu se mai intample. Multumesc
10
0

REPLICA


LOTO

6/49
3861614329
5/49
2842529181
joker
17411423166