REPLICA ONLINE CONSTANTA

27° Constanța Dum., 4 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6811
27° Constanța Duminică, 4 August 2024 Anul XX Nr. 6811
 

Ajutorul umanitar al hotelierilor din Constanța e pe bani. VIDEO

Ajutorul umanitar al hotelierilor din Constanța e pe bani. VIDEO

Replica API 9 martie 2022 | 01:19 10283

De zile întregi, refugiații din Ucraina continuă să ajungă în România, de frica bombelor și a militarilor ruși, după ce Putin a invadat, pe 24 februarie, Ucraina. Departe de casă și de viața pe care o știau, multe familii au nevoie atât de sprijin emoțional cât și material. Guvernul român a cerut autorităților centrale și locale să se implice, însă nici oamenii de rând nu au rămas indiferenți. În timp ce unii au dus refugiații în propriile case, gratis, alții profită de pe urma situației și își umflă conturile. Vorbim despre unii hotelieri din Constanța care practică tarife de lux pentru refugiați.

Hotelierii din Constanța, sau unii dintre ei, nu au oferit nicio concesie refugiaților ucraineni care au fugit din propria țară de teama războiului. Unele spații de cazare nu mai au locuri disponibile, iar altele au tarifele piperate, care diferă de la o zi la alta.

Reporterii Replica au luat la puricat câteva unități de cazare din Constanța pentru a vedea ce prețuri oferă în contextul războiului și a sosirii refugiaților la noi în oraș. Doar unul dintre cei contactați oferă o reducere.

La fostul hotel Ibis, pentru o săptămână refugiații ar plăti peste 2000 de lei

De exemplu, o mamă cu doi copii, pentru o săptămână de cazare, la hotelul Continental, fostul Ibis, de patru stele, ar plăti pentru cea mai ieftină cameră, pe săptămână, fără mic dejun, 1992 de lei, iar cu mic dejun inclus-2130 de lei. De precizat că tarifele diferă de la o zi la alta, astfel că pentru primele trei zile, costul este de 293 lei, și 313 lei pentru următoarele patru.

Hotel Continental, fostul Ibis

Dacă refugiații stau doar două zile, atunci plătesc prima seara 292 lei, iar a doua-313 lei.

VIDEO:

La Dacia Sud, al familiei Cușu, nu mai sunt locuri disponibile, iar cazarea s-a făcut în baza unui contract

De la Continental, ajungem la hotelul Dacia Sud, din Mamaia, unde aflăm că nu mai sunt camere disponibile. ”Nu mai avem camere disponibile. Sunt pline, avem refugiați”, a spus o angajată a hotelului Dacia Sud, deținut de familia Cușu. Cât despre costuri, aceasta nu ni le-a dezvăluit precizând că serviciul de cazare este asigurat în baza unui contract.

Hotel Dacia Sud

VIDEO:

La Nevada, cazarea pornește de la 80 de euro, iar prețul scade, dacă se prelungește perioada de cazare

O altă unitate de cazare de patru stele, hotelul Nevada, are apartamente la dispoziție cu 80 de euro pe zi/echivalentul a 222,3 lei, și 45 de euro, dacă se prelungește șederea la două săptămâni, prețul urmând să se modifice, de la 36 de euro, echivalentul a 177 lei.

hotel Nevada

VIDEO:

Și hotelul Zodiac ar caza refugiați, tot pe bani, bineînțeles, dar nu mai au locuri disponibile.

VIDEO:

Hotelurile Statului de pe litoral nu ajută refugiații

Însă, culmea este că nici hotelurile Statului nu vin în sprijinul refugiaților. Am încercat să aflăm care sunt condițiile de cazare și tarifele aplicate de hotelul Meridian din Mamaia, al Ministerului Afacerilor Interne, acolo unde, în plin sezon estival, polițiștii plătesc 11 euro camera. Însă, nici un număr de contact nu este funcțional.

Mergem mai spre sudul litoralului și ne oprim la hotelul Flamingo, din Eforie, deținut de Ministerul Justiției. Aici, angajatul care ne-a răspuns la telefon nu cunoaște ca unitatea de cazare să ofere sprijin refugiaților... cu bani sau fără bani. ”Nu știu nimic, nu s-a anunțat nimic, deocamdată”, ne-a spus angajatul.

Hotel Flamingo, Eforie

VIDEO:

Deci, este mai mult decât limpede că nu intră în categoria voluntarilor care sar în ajutorarea refugiaților.

Statul dă hotelierilor 100 de lei/refugiat

Precizăm că hotelurile, pensiunile și alte spații de cazare private și publice care găzduiesc refugiați, vor primi bani de la stat pentru aceste cheltuieli. 100 de lei pe noapte - la privat, și 50 de lei - la stat, a anunțat premierul Nicolae Ciucă. Sunt alocate deja peste 200 de milioane de lei pentru cazarea a 70 de mii de ucraineni. Și oamenii care și-au deschis ușile caselor pentru refugiați vor primi bani pentru alimente.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Statul, ei, oameii de afaceri, ca nu oricine ajunge in parlament, fura banii de la stat si ii aloca propriilor interese
1
0

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768