REPLICA ONLINE CONSTANTA

32.7° ConstanÈ›a Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
32.7° ConstanÈ›a MarÈ›i, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Alăptarea și antibioticele: tot ce trebuie să știi

Alăptarea și antibioticele: tot ce trebuie să știi

Replica API 13 martie 2021 | 00:00 1176

În majoritatea cazurilor, antibioticele sunt sigure pentru consum în perioada alăptării, atât pentru mamă, cât și pentru sugar. Potrivit Academiei Americane de Pediatrie, antibioticele se numără printre medicamentele cele mai frecvent prescrise către proaspetele mămici și, într-adevăr, o parte din substanță ajunge în laptele matern, scrie doc.ro.

Sursă foto: Shutterstock

Cu toate acestea, antibiotice sunt prescrise în anumite situații și bebelușilor, cu administrare directă, deci urmele de antibiotic ce se transferă în laptele matern nu ar trebui să impună probleme sau riscuri pentru sănătate. Află, în cele ce urmează, care este impactul consumului de antibiotice pe durata alăptării.

Impactul antibioticelor asupra laptelui matern și sănătății sugarului

Potrivit experților, majoritatea medicamentelor pe care le consumi în timpul alăptării, și care ajung în circulația sangvină, vor fi prezente și în laptele matern. Cu toate acestea, cantitatea regăsită în lapte este, de obicei, mai mică față de cea din sânge, așa încât cea mai mare parte din medicamente nu prezintă riscuri pentru sănătatea copilului. Cu toate acestea, există și excepții, așadar orice medicament consumat pe perioada sarcinii și alăptării trebuie validat de medicul curant sau de medicul pediatru.

Pe lângă consumul propriu-zis de medicamente, există și alți factori de luat în considerare, cum ar fi vârsta bebelușului. Astfel, expunerea la antibiotice poate fi mai riscantă pentru copiii născuți prematur și pentru noi-născuți. În orice caz, medicul curant nu îți va prescrie un tratament care să îi pună în pericol viața micuțului, deci este foarte important să urmezi sfatul acestuia.

Care antibiotice sunt sigure pentru consum în perioada alăptării?

Din păcate, nu există un răspuns universal valabil la această întrebare. Tratamentul adecvat ține de vârsta, greutatea și starea generală de sănătate a bebelușului și este întotdeauna prescris de medicul pediatru. Cu toate acestea, experții în sănătate sunt de acord că există o listă de antibiotice considerate sigure pentru consum pe perioada alăptării, în care intră penicilina (inclusiv amoxicilina și ampicilina), fluconazolul și cefalexina.

Sfatul rămâne, însă, același: nu consuma antibiotice fără recomandarea medicului!

Ce consecințe poate avea consumul de antibiotice pe durata alăptării?

Există mai multe consecințe ce trebuie luate în considerare atunci când iei antibiotice în timpul alăptării. Antibioticele funcționează prin uciderea bacteriilor din corp, atât cele nocive, cât și cele benefice, care fac parte din microbiomul intestinal. Prin urmare, antibioticele pot cauza anumite neplăceri, atât la mame, cât și la bebeluși, cum ar fi:

1. Deranjamente stomacale și iritabilitate la bebeluși

Uneori, bebelușii manifestă deranjamente la stomac după consumul de antibiotice, efect cauzat de anihilarea bacteriilor benefice din tractul intestinal. Este important de reținut că acest efect este de scurtă durată și nu apare la toți bebelușii. De asemenea, laptele matern va compensa rapid pentru dezechilibrul intestinal, deci nu te opri din alăptat. Dacă îți recomandă medicul, îi poți administra micuțului un supliment cu probiotice sau poți lua un supliment galactogog tonic pentru tine, așa încât laptele matern să fie cât mai bogat în nutrienți.

2. Candidoză (atât mama, cât și copilul)

Tot din cauza faptului că antibioticele scad numărul de culturi bacteriene benefice din organism, poți dezvolta, dar și bebelușul, o infecție fungică numită Candida albicans. Simptomele candidozei pot fi destul de incomode, atât pentru tine, cât și pentru cel mic. Copilașul poate manifesta dureri de burtă, iritație de scutec și peliculă albă pe limbă în interiorul gurii. În ceea ce te privește, candidoza îți poate da simptome precum dureri la nivelul sfârcurilor și stare generală de disconfort.

Tratamentul pentru candidoză presupune, de regulă, un medicament antifungic, atât pentru mamă, cât și pentru copil. Cu toate, prevenția este esențială, așa încât, dacă urmezi un tratament cu antibiotice, se recomandă să iei și un probiotic, pentru a menține echilibrul florei bacteriene din tractul intestinal.

Ce ar trebui să știi când ți se prescriu antibiotice la alăptare?

Dacă ți s-a prescris un tratament cu antibiotice, este important să te consulți și cu medicul pediatru. Acesta îți poate spune dacă antibioticul prescris este fără riscuri pentru bebeluș și îți poate da mai multe detalii despre posibilele reacții adverse. De asemenea, medicul pediatru te poate sfătui dacă e necesar să îi dai micuțului probiotice sau dacă e nevoie de alte măsuri de luat. Nu în ultimul rând, asigură-te că medicul curant știe că alăptezi și cunoaște istoricul de boală al copilașului, dacă e cazul.

Cum procedezi dacă ți se prescrie un antibiotic riscant pentru cel mic?

Dacă un antibiotic ce nu face parte din lista celor sigure pentru consum îți este prescris și fără acesta nu te poți vindeca eficient, este important să nu intri în panică. În unele cazuri, este important să prioritizezi propria sănătate, pentru a evita consecințe mai grave. Dacă e necesar să întrerupi alăptarea ca să te faci bine, gândește-te că este un pas important pentru bunăstarea ta și a celui mic pe termen lung. Copilul are nevoie de o mamă sănătoasă, înainte de orice.

Dacă nu poți alăpta pe durata tratamentului cu antibiotic, pompează lapte în continuare, chiar dacă nu îl vei hrăni pe cel mic, pentru a întreține resursele de lapte matern. Medicul îți va spune când poți relua procesul alăptatului în siguranță. Dacă simți că nu ai toate informațiile necesare, poți merge oricând la un alt medic, pentru o a doua părere. Asigură-te că alegi un specialist care cunoaște foarte bine și aspectul lactației, pentru a primi un tratament corespunzător.

Nu în ultimul rând, poți apela la un consultant în lactație, adică la un specialist pe probleme de alăptare. Aceștia sunt la curent și cu formele de tratament ce pot impune probleme pe durata alăptării și îți poate da mai multe sfaturi, precum și alternative pentru o dietă sănătoasă a micuțului, pe durata în care nu poți alăpta.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510