REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.4° Constanța Sâm., 7 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6845
20.4° Constanța Sâmbătă, 7 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6845
 

Alarmant! Cresc cazurile de violenţă domestică în Constanța

Alarmant! Cresc cazurile de violenţă domestică în Constanța

Ana Maria STOINA 7 septembrie 2024 | 00:00 245

Numărul victimelor violenței domestice din anul 2023 a crescut la un nivel îngrijorător în Constanța - 2.045 de victime! Cifrele colectate de ANES arată situația alarmantă, numărul victimelor din Constanța reprezintă 16% din totalul victimelor din țară! Conform datelor Poliției Române, primele 6 luni ale anului 2024 arată amploarea fenomenului de violență domestică la nivel național! Din totalul victimelor infracțiunilor de violență domestică, 5.228 sunt bărbați, 20.042 sunt femei, iar 4.350 sunt minori.

Alarmant! Cresc cazurile de violenta domestica in Constanta

Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES) funcționează ca instituție de specialitate a administrației publice centrale, în subordinea Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de șanse, cu personalitate juridică, având atribuții în elaborarea, coordonarea și aplicarea strategiilor și politicilor Guvernului, în domeniul egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați, în domeniul prevenirii și combaterii violenței domestice. 

Violența la nivelul județului Constanța  

În ceea ce privește numărul victimelor ale violenței domestice, care au beneficiat de servicii sociale, la nivelul județului Constanța, conform datelor colectate de ANES: 

Anul 2022 - 1.913 de victime ale violenței domestice;
Anul 2023 - 2.045 de victime ale violenței domestice.

Violența la nivel național  

În ceea ce privește numărul victimelor ale violenței domestice care au beneficiat de servicii sociale, la nivel național, conform datelor colectate de ANES:

Anul 2022 - 12.940 de victime ale violenței domestice;
Anul 2023 - 12.784 de victime ale violenței domestice.

Situația statistică a persoanelor și a infracțiunilor furnizate de către Inspectoratul General al Poliției Române
În ceea ce privește situația statistică a persoanelor și a infracțiunilor pentru prevenirea și combaterea violenței domestice, furnizate de către Inspectoratul General al Poliției Române, observăm:

Anul 2022 - 55.206 infracțiuni și 57.783 de victime;
Anul 2023 - 57.851 infracțiuni și 60.515 de victime;
Primele 6 luni ale anului 2024 au fost 34.329 infracțiuni.

Se observă o creștere constantă, culminând cu primele 6 luni din anul 2024, în care numărul infracțiunilor pe jumătate de an este comparativ cu numărul total din țară pe anul 2018.

Alarmant! Cresc cazurile de violenta domestica in Constanta

Primele 6 luni ale anului 2024 arată amploarea fenomenului de violență domestică la nivel național

În primele 6 luni ale acestui an, polițiștii au intervenit la 60.396 de cazuri de violență domestică, dintre care 29.995 în mediul urban și 30.401 în mediul rural.

Un număr mai mare de infracțiuni din sfera celor de violență domestică arată amploarea fenomenului și necesitatea de a interveni cu toate mijloacele legale pentru diminuarea lui. 

Cea mai mare pondere în cadrul infracțiunilor o au „lovirea sau alte violențe” –  60,7 %  (17.067 de fapte) și ,,amenințarea” – 12,7% (3.574 de fapte), acestea împreună reprezentând peste 73% din total.
După locul comiterii, 15.465 de infracțiuni au fost comise în mediul urban, 12.640 în mediul rural, 22.597 la domiciliu și 5.520 în spațiul public.

În primele 6 luni ale anului 2024, s-a înregistrat o creștere atât a numărului autorilor (28.590) care comit astfel de fapte, cât și a victimelor acestora (29.620). 

Din totalul victimelor infracțiunilor de violență domestică, 5.228 sunt bărbați, 20.042 sunt femei, iar 4.350 sunt minori.

Planul aplicat după ce se anunță abuzul și acesta se validează

Cu privire la planul aplicat după ce se anunță abuzul și acesta se validează, precizăm faptul că, în cazul primirii de sesizări cu privire la cazuri de violență domestică, se dispun măsuri concrete de intervenție.

La nivelul DGASPC-urilor sunt prevăzute compartimente de violență domestică. Astfel, victimele violenței domestice pot beneficia de găzduire pe perioada determinată în centre de primire în regim de urgență, centre de recuperare sau locuințe protejate, acestea din urmă fiind înființate, în fiecare județ, prin proiectul ,,VENUS - împreună pentru o viață în siguranță!". De asemenea, pot beneficia de servicii sociale, în regim de zi, în centre de prevenire și combatere a violenței domestice. Mai mult decât atât, există posibilitatea de a accesa servicii de informare și consiliere de tip linie telefonică de urgență și servicii integrate de urgență în cazul victimelor violenței sexuale. Serviciile sociale specializate pentru prevenirea și combaterea violenței domestice sunt oferite, în mod gratuit, victimelor.

În cazul în care există un risc ca viața, integritatea fizică sau libertatea persoanei să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică se poate emite un ordin de protecție prin care să se dispună, cu caracter provizoriu, una ori mai multe măsuri - obligații sau interdicții.

Alarmant! Cresc cazurile de violenta domestica in Constanta

Pentru cazurile de maximă urgență este prevăzută și posibilitatea emiterii unui ordin de protecție provizoriu, care se realizează de către organele de poliție, fiind supus confirmării procurorului. Având un caracter provizoriu - până la emiterea unui ordin de protecție în procedura normală, obligațiile ce pot fi impuse constau în: evacuarea temporară a agresorului din locuința comună, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate; reintegrarea victimei și, după caz, a copiilor în locuința comună; obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, ori față de reședință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate; obligarea agresorului de a purta permanent un sistem electronic de supraveghere, precum și obligarea agresorului de a preda poliției armele deținute. 

De asemenea, victimele violenței domestice pot accesa mecanismul de acordare a voucherelor pentru victimele infracțiunilor, care acoperă hrană, cazare, medicamente, reprezentând un ajutor financiar rapid, 5 salarii minime brute, prin depunerea unei plângeri penale pentru astfel de cazuri. Se poate solicita compensare financiară sau un avans sub formă de voucher pentru acoperirea nevoilor urgente, voucherul putând fi acordat într-un termen de cel mult 72 de ore de la aprobarea cererii depuse.

O altă posibilitate legală este sesizarea organelor de urmărire penală (secțiile de poliție sau unitățile de parchet competente) prin plângere penală, plângere penală prealabilă sau denunț cu privire la faptele săvârșite împotriva unei persoane.

De asemenea, victimele violenței domestice pot apela la linia telefonică națională 0800500333, dedicată victimelor violenței domestice, discriminării pe criteriul de sex și traficului de persoane, gestionată de ANES. Acesta este un serviciu gratuit, disponibil 24/7.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
3417262547
5/49
153224403139
joker
22178279