REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Alcoolismul, boală grea! Interviu cutremurător cu un dependent de alcool! Video

Alcoolismul, boală grea! Interviu cutremurător cu un dependent de alcool! Video

Marieta ȘTEFAN 18 iulie 2023 | 00:00 6184

Consumul de alcool este un viciu acceptat de societate. Dar, în timp, poate duce la o dependență gravă. Consumatorul vrea să bea din ce în ce mai mult, până ajunge să nu mai poată trăi fără alcool. La fel a pățit și Tiberiu, Tibi pentru prieteni, care a făcut cunoștință cu alcoolul de foarte timpuriu și care recunoaște că și-ar fi pierdut familia și prietenii dacă nu ar fi renunțat. El a fost și este încă ajutat să depășească nevoia de a bea de Mariana State, psihologul centrului Equitas, care se ocupă de dependenți. Tiberiu a făcut declarații, în exclusivitate, pentru Replica, despre dependența de alcool, despre cum a fost la un pas să-și piardă familia, prietenii, munca, din pricina alcoolului.

Alcoolismul, boala grea! Interviu cutremurator cu un dependent de alcool! VideoTiberiu

Începea să bea de dimineață

Tiberiu era angajat în Port și încă de tânăr a început să facă cunoștință cu alcoolul. La 19 ani, era deja dependent ”Lucram în port, în Mangalia, când aveam vreo 19 ani. Începeam de dimineață cu 50 de grame de alcool, iar seara două – trei beri. Am dus-o așa câțiva ani. Apoi am venit în Constanța cu serviciul și nu mai consumam dimineața, dar beam patru – cinci beri seara sau un bidon. La început consumam mai mult bere. M-am însurat la 19 ani și jumătate. Soția nu știa de dependența mea. Nici eu nu știam. Probabil soției i se părea ceva suspect, pentru că socrul meu nu bea cât mine. Știți cum e la țară, socrul meu avea tot timpul butoaie cu vin și țuică, dar, nu bea zilnic. Cred că la 26, 27 de ani am realizat că am o dependență, că deja nu mai consum de plăcere, ci de nevoie. Trecusem și pe tărie și simțeam nevoia să consum alcool. Dacă stăteam două – trei zile fără să consum alcool, mi se părea că am stat o lună –două…”, a spus Tiberiu.

Pe o mână aveam perfuzie și cu cealaltă consumam alcool

Deși soția a tras un semnal de alarmă, Tiberiu nu mai vedea, nu mai auzea...”A început soția să îmi spună că deja consum de nevoie. Eu încercam să mă mint și să o mint și pe ea că pot să controlez consumul, dar era o minciună pentru că, în sinea mea, știam că nu este adevărat. Au mai trecut câțiva ani și încercam să îi fac și pe părinții și prietenii mei să creadă același lucru, că eu consum controlat. În perioada 2019 – 2020 am făcut două operații pe coloană și am făcut o depresie urâtă de tot. După operații, timp de zece luni, n-am făcut altceva decât să beau și să plâng. Pe o mână aveam perfuzie și cu cealaltă consumam alcool. Și soția m-a lăsat o lună, două, trei și mi-a zis după aceea, că mă înțelege prin ce am trecut, dar, că îmi distrug viața de tot…

Alcoolismul, boala grea! Interviu cutremurator cu un dependent de alcool! Video

Soția și prietenii i-au dat o lecție și nu au venit la ziua lui de naștere

A încercat să reducă consumul de alcool...dar degeaba. ”Soția nu mi-a spus că are tăria să stea lângă mine toată viața. Am realizat și i-am promis că voi consuma numai în week-end. Așa am făcut..dar, când venea ziua de vineri, beam cantități…Îmi cumpăram beri cu sacoșele și o sticlă de rom, votcă sau whisky, pe care le ascundeam, să nu le vadă soția. Pe ea, o mințeam că beau câte o bere, două. Oricum, mă cunoștea, știa…Doar că nu îmi găsea băutura. Deja colaboram cu un psihiatru după operație, dar, nu era voință din partea mea. Luam tratament și consumam și alcool. Fix de ziua mea, pe 21 mai, când așteptam musafiri, pentru că mi-o organizasem la pădure, soția m-a rugat să nu beau cu o seară înainte. Și, bineînțeles, când a venit ea de la muncă, vineri, eu eram deja beat și s-a supărat. Mi-a sunat toți prietenii și le-a spus că ea n-o să vină, dacă ei vor…”

Am vrut să reușesc să renunț la dependența mea

În final, și-a dat seama că are nevoie de ajutor, așa că l-a cerut specialiștilor. ”Când am intrat în centru, am intrat hotărât, am ascultat orice sfat, am făcut ce mi s-a spus. Am vrut să reușesc să renunț la dependența mea. Eram conștient că dacă mă întorc în alcool, pierd familie, pierd prieteni, pierd locul de muncă. Un loc de muncă mai găsești dar, prieteni adevărați e greu să găsești. Acum, sunt abstinent de un an și aproape două luni”.

Putea să moară...

Bănuțul l-am primit când am intrat în centru, când am început programul. Primim un bănuț de o zi, care se schimbă la o lună, două, cu cât crește abstinența. Începem cu o zi pentru că este importantă ziua de astăzi. Nu ne punem target-uri că vrem să stăm o săptămână, două, pentru că aștepți să se termine perioada aceea și e posibil să ajungi să consumi. Totodată  te sperii de perioada lungă, dar, dacă te gândești doar la ziua de azi, este mult mai ușor să depășești. Tibi este conștient că putea să moară. ”Dacă nu mă lăsam de băutură, pierdeam locul de muncă, familia și, cu siguranță, urmau probleme grave de sănătate, care n-au unde să ducă decât la moarte„.

Video:

Recuperarea e procesul cel mai important

El a venit la recomandarea medicului psihiatru. Avea foarte multe probleme, consecințe ale alcoolului, și, sigur, dependența e o boală primară, pentru că, orice altceva decurge din dependență, tratezi degeaba. Prin urmare, tratamentul psihiatric în paralel cu alcoolul, nu e o soluție. Acum a ajuns la recuperare. Recuperarea e o etapă importantă în schimbarea unei persoane dependente. Nu este prima etapă. De obicei, un dependent are nevoie de detox sau de scoaterea din mediu, dar, recuperarea este procesul cel mai important în mediul de viață și asigură menținerea abstinenței și un proces de schimbare profundă. Fiecare om vine cu bagajul lui, cu plusuri, cu minusuri. Tibi a fost susținut de familie. A fost puternic ancorat de ideea de familie, de rolul lui de tată, de soț. A avut atuurile lui, printre care complianța”

Alcoolismul, boala grea! Interviu cutremurator cu un dependent de alcool! VideoMariana State, psiholog în cadrul centrului Equitas

„A lucrat tot ce i-am propus noi să lucreze. Și-a lucrat abstinența amănunțit și cu grijă. Știu că a avut multe momente dificile, pentru că acest proces de schimbare înseamnă perioade de instabilitate. Faptul că ia tratament și nu mai bea de șase luni, nu garantează o permanență a stării de bine sau un traseu ascendent. Sunt instabilități și Tibi a avut momentele lui acum câteva luni. Stări depresive sau de iritabilitate dar, a înțeles ce are de făcut și, de fiecare dată, a venit , a semnalat prin ce trece. Am discutat despre soluții. A depășit stările și merge mai departe”, ne-a declarat Mariana State, psiholog în cadrul centrului Equitas din Constanța.

Video:

Se vor acorda și pachete sociale

Va fi înființată o nouă asociație, pentru tratarea dependenților, ne-a declarat Marius Oprișan, președintele centrului ”Equitas”.

Alcoolismul, boala grea! Interviu cutremurator cu un dependent de alcool! VideoMarius Oprișan

E vorba despre o asociație nou înființată care se numește Asociația de prevenire, evaluare și terapii în adicții ”Equitas” Constanța. Urmează să ne și mutăm într-o locație nouă, mai spațioasă și adaptată nevoilor, respectiv de tratare a tuturor dependențelor. Aici vreau să specific că vom avea inclusiv cabinet medical deci, practic, toate condițiile pentru ca orice persoană, care are o adicție și accesează aceste servicii, într-un final, să devină abstinentă. În cadrul asociației noastre vom avea pachete sociale, care vor consta dintr-un minim de terapii, care vor fi acordate persoanelor dependente”, ne-a declarat Marius Oprișan.

Video:


 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510