REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.1° Constanța Mie., 2 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6870
11.1° Constanța Miercuri, 2 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6870
 

Aleea pietonală din Centrul Vechi, împânzită de dale sparte și gropi! Când intră în reparații capitale? Video

Aleea pietonală din Centrul Vechi, împânzită de dale sparte și gropi! Când intră în reparații capitale? Video

Andreea VLAICU 17 iunie 2024 | 00:00 1787

Aleea pietonală din Centrul Vechi al Constanței este o zonă prielnică plimbărilor relaxante. Totuși, acest lucru nu este atât de benefic dacă prin asta riști să te împiedici sau, mai rău, să îți rupi mașina în două în căutarea locurilor de parcare. La o scurtă plimbare pe străzile din jurul Pieței Ovidiu se observă gropile și dalele sparte sau chiar lipsă, pe alocuri.

Aleea pietonala din Centrul Vechi, impanzita de dale sparte si gropi! Cand intra in reparatii capitale? Video

O zonă ce este pe lista obiectivelor turistice se transformă încet-încet într-o zonă a ignoranței. Este vorba despre zona pietonală din Centrul Vechi, respectiv străzile din jurul Pieței Ovidiu. Ce-i drept, aleile pietonale sunt circulate și de mașini nu doar de pietoni, de aceea zona și este împânzită de gropi.

Aleea pietonala din Centrul Vechi, impanzita de dale sparte si gropi! Cand intra in reparatii capitale? Video

Dacă o iei la pas pe străzile din zonă e foarte probabil să te împiedici sau să chiar să calci strâmb și să te accidentezi, iar dacă decizi să folosești mașina, ei bine, e mai rău pentru că dacă ocolești o groapă, dai de alte trei. Starea străzilor este una jalnică și din păcate este afectată una dintre cele mai vizitate zone din municipiu. Pe străzi este greu, în unele zone chiar imposibil, să găsești o bucată de asfalt fără să fie afectată de cratere.

Aleea pietonala din Centrul Vechi, impanzita de dale sparte si gropi! Cand intra in reparatii capitale? Video

Așadar, o simplă plimbare care ar trebuie să fie menită să aducă relaxare și liniște se poate transforma foarte ușor în una plină de nervi și dezamăgiri.

Aleea pietonala din Centrul Vechi, impanzita de dale sparte si gropi! Cand intra in reparatii capitale? Video

Video:

Vergil Chițac vrea să reînvie, urgent, Zona Peninsulară!

De specificat faptul că, în cadrul unui interviu acordat ziarului Replica, primarul Vergil Chițac ne declara că Piața Ovidiu a devenit o prioritate a viitorului mandat,  propunându-și să facă din zona peninsulară un punct cultural, atractiv și pietonal atât pentru constănțeni cât și pentru turiști. Noi proiecte vor fi realizate în următorul mandat al primarului Virgil Chițac, punând accentul pe programele OMD și REACTIS ce au ca scop sporirea atractivității centrului istoric și încurajarea proprietarilor în ceea ce privește reabilitarea clădirilor importante. De asemenea, se va gândi și un nou Regulament de acces în Zona Peninsulară, dar nu la fel de restrictiv precum cel din 2021.  A afirmat vehement faptul că trebuie să se pună în valoare nivelul cultural al zonei istorice, deoarece avem ce oferi și cu să ne mândrim. Cetățenii vin într-un oraș ca să studieze și să vadă cultura locului, plecând de la istorie, ajungând la gastronomie, la obiceiuri, la ce vreți dumneavoastră. Iar noi trebuie să le punem în valoare și ne putem mândri cu ceea ce avem în zona peninsulară“spune Chițac.

Aleea pietonala din Centrul Vechi, impanzita de dale sparte si gropi! Cand intra in reparatii capitale? VideoVergil Chițac

Proiectele în ceea ce privește traficul din Centrul Istoric

Primarul a specificat că anul trecut au existat două proiecte care viza Centru Vechi, dintre care doar primul proiect a fost finalizat, menționând că aria pavată trebuia să fie ocazional carosabilă și pietonală. Prezența unui regulament de acces în zona peninsulară, nu la fel de aspru precum cel propus în 2021, este considerată ca fiind obiectivul principal pentru a păstra o parte a pieței, pietonală, fără a se permite accesul autovehiculelor. Primarul a precizat faptul că în nicio țară nu li se permite conducătorilor auto accesul cu autoturismele în zona istorică. „Toată Zona Peninsulară trebuie să recapete o nouă înfățișare. Știți că au fost două anul trecut proiecte, unul nu s-a făcut, acolo s-a pavat, din păcate zona aia pavată trebuia să fie ocazional carosabilă și pietonal, a fost și scandalul care a fost. S-a dat drumul la circulație cu mașini și uitați ce fac mașinile. Ați văzut cum e Piața Ovidiu, da? În absența unui regulament de acces în zona peninsulară, care poate nu trebuie fie la fel de dur ca acela pe care l-am propus noi în 2021, dar oricum trebuie să fie... restrictiv, dar oricum nu putem face mare lucru... nicăieri în lumea asta nu o să vedeți o zonă istorică în care se poate intra cu mașina”, a subliniat primarul. Trebuie să creăm două circuite, un circuit în partea de nord, să se intre pe strada mai de sus de bulevardul Marinarilor, facem stânga și după care să iasă, și altul în zona de sud, iar între aceste două circuite, unde practic nu au ce să caute mașinile. Deci, să lăsăm mașinile să ajungă acolo, dar poată intra și ieși, dar să nu poată staționa în zona aia și bineînțeles să ii lăsăm pe riverani să poată intra așa cum am propus. Cei care n-au locuri de parcare, să parcheze pe domeniul public limitat. Trebuie să reglementăm zona”, a mai specificat Chițac.

Renovarea clădirilor istorice și ce trebuie să aibă în vedere cetățenii care doresc să își consolideze clădirile

Proiectul denumit REACTIS (Program multianual REACTIS - REAbilităm ConsTanța IStorică) are ca centru de interes stoparea degradării și reabilitatea integrală a fațadei clădirilor, prin a atrage în teorie proprietarii clădirilor să acceseze suma de bani pusă la dispoziție de primărie, pentru a acoperi cheltuiala restaurării.

Proprietarii, în acest caz se angajează să folosească ajutorul acordat în renovarea fațadelor, urmând ca banii să fie returnați, fără a fi aplicată vreo dobândă.

Aleea pietonala din Centrul Vechi, impanzita de dale sparte si gropi! Cand intra in reparatii capitale? Video

Toată clădirile istorice...ar arăta bine recondiționate. Avem programul REACTIS și ne adresăm, în special  tuturor celor care vor să renoveze fațadele, în special în zona peninsulară, dar continuând cu zona centrală. E un program  pe care l-am pus la punct, din păcate, nu văd oameni care să-l acceseze. E un program prin care noi putem contribui financiar, pentru că e posibil ca cheltuiala să fie importantă și oamenii să nu aibă disponibilitatea bănească și atunci noi le oferim bani din bugetul nostru, îi și ajutăm în anumite etape. Ei își renovează fațadele, urmând să ne returneze banii într-un interval de timp, fără dobândă. Ne pare rău, a trebuit să aplică și alte metode, îi suprataxăm tocmai pentru că vrem să înțelegea, să vină să-l acceseze, în loc să plătească aceste taxe supraimpozitate”, a conchis Chițac.

Video:

.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
vom parasi orasul asta. o sa ramina chitac si m********i.
3
0
NU ATI ALES CHITAC?ANSEAMNA CA VA PLACE AN TROCUL PORCULUI.FARA CUVINTE.
5
0
De ce nu scrieti si cine a ''reabilitat'' zona peninsulara? ABC Val cumva?
6
0
Faliment scrie pe inteprinzatorii din zona daca intra MOSUL cu gasca lui de incompetenti. Va luat ochii cu asfaltarile facute pe repede inainte de p*****a calitate si rabilitarea parcurilor , vai ce om gospodar, vedeti voi in urmatorii 4 ani , trebuie scosi banii investiti in campanie.
5
0
Era o reclama,, aici sânt banii dumneavoastră,, ce votați aia primiți +una gratis
7
0
Intra in reparatii când vrea mușchiul meu, mi se rupe, canci reparatii. L-ați votat pe chitz, sa o repare el.
7
0

REPLICA


LOTO

6/49
4721674622
5/49
2412151840
joker
18175371515