REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.3° Constanța Joi, 25 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6801
22.3° Constanța Joi, 25 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6801
 

Alegeri în Turcia: Erdogan va fi președinte pentru încă 5 ani

Alegeri în Turcia: Erdogan va fi președinte pentru încă 5 ani

A.F. 29 mai 2023 | 00:00 2984

Turcii au fost chemaţi duminică la urne pentru al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. Consiliul Electoral Suprem din Turcia a anunțat oficial victoria președintelui Recep Tayyip Erdogan. Până în acest moment, Erdogan are un avans de 2,2 milioane de voturi, a declarat Ahmet Yener, președintele consiliului, într-un discurs televizat. Peste 99% din voturi au fost numărate, a spus el, iar cele rămase nu vor schimba câștigătorul.

Alegeri in Turcia: Erdogan va fi presedinte pentru inca 5 ani

UPDATE 28 mai, ora 15:31 - Kemal Kiliçdaroglu îndeamnă populația să iasă la vot

”Fratele meu care încă nu ai votat, mergi la vot, nu fi leneș, votează. Viitorul tău este la un pas de tine...”, se arată într-o postare pe Twitter a lui Kemal.

UPDATE 28 mai, ora 15:44 - Secțiile de votare se vor închide la ora 17:00, iar primele rezultate exit-poll vor apărea la scurt timp după închidere.

UPDATE 28 mai, ora 16:53 - Au fost raportate fraude și atacuri asupra observatorilor de vot

Au existat mai multe presupuse incidente de nereguli la vot pe teritoriul Turciei, inclusiv acuzații de atacuri asupra observatorilor de vot și cel puțin un raport privind o femeie moartă care figurează ca fiind eligibilă pentru a vota.

Alegeri in Turcia: Erdogan va fi presedinte pentru inca 5 ani

Aynur Usta a declarat că mama sa, care a murit în urmă cu opt ani, a apărut pe lista de votanți în suburbia Bahcelievler din Istanbul.

"Nu am mai întâlnit o astfel de situație la alegerile organizate din 2015 încoace", a declarat ea pentru ziarul BirGun.

Neregulile la vot nu sunt neobișnuite la alegerile din Turcia, dar sunt de obicei incidente izolate care au loc în zonele rurale. În provincia sud-estică Sanliurfa, una dintre zonele afectate de cutremurele din februarie, observatorii au raportat mai multe încălcări ale legii electorale.

Avocatul Ronayi Paydas a declarat că observatorii legali au fost atacați în Yazlica, un sat din apropierea graniței cu Siria, după ce au încercat să oprească mai multe persoane deodată să intre în cabina de vot.

UPDATE 28 mai, ora 17:01

Secțiile de votare s-au închis oficial la ora locală 17:00.

În Turcia nu există sondaje la ieșirea de la urne, dar se așteaptă ca rezultatele preliminare să apară la câteva ore de la închiderea urnelor, citează stiripesurse.ro.

Alegeri in Turcia: Erdogan va fi presedinte pentru inca 5 ani

În pofida unor sondaje care-l dădeau învins sigur, Erdogan, politician islamist-conservator, a fost foarte aproape să câştige alegerile încă din primul tur, obţinând 49,5%, faţă de 45% pentru Kiliçdaroglu, un social-democrat pro-occidental.

Update, ora 18:45 - Erdogan, a obținut 57,09% din voturi

CNN Turcia a publicat, duminică, primele rezultate parțiale ale alegerilor din Turcia.

Exit-poll-urile arată că după numărarea a 42,78% din voturi, președintele în exercițiu, Recep Tayyip Erdogan, a obținut 57,09% din voturi, iar candidatul opoziției, Kemal Kiliçdaroglu, a fost votat de 42,91% din turcii care au mers la urne.

Agenția de stat Anadolu din Turcia transmite la rândul ei că Erdogan conduce cu 57,1%, în timp ce adversarul său, Kilicdargolu, are 42,9% din voturi.

După închiderea urnelor, Erdogan a mulțumit echipei sale de campanie și celor care se ocupă de vot pentru timpul și munca depusă, îndemnând cetățenii să „protejeze urnele”.

Într-un tweet, el a spus: „Aș dori să mulțumesc fiecăruia dintre colegii mei care au lucrat cu devotament la urne încă de la primele ore ale dimineții. Îi invit pe toți concetățenii mei să protejeze urnele de vot până când rezultatele vor fi definitive. Acum este momentul să protejăm voința națiunii noastre până în ultimul moment!”.

UPDATE 20.18: Organismul electoral turc confirmă oficial într-o conferință de presă datele difuzate în avans de agenția de presă Anadolu, anunțând că, după numărarea a 75,42% din voturi, președintele Erdogan a primit 53,41% din voturi, iar adversarul său, Kemal Kilicdaroglu, 46,59%.

Alegeri in Turcia: Erdogan va fi presedinte pentru inca 5 ani

UPDATE 20.30: Președintele Recep Tayyip Erdogan și-a declarat victoria în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Turcia, într-un discurs ținut la câteva ore după închiderea urnelor.

Adresându-se susținătorilor săi din Istanbul, el a mulțumit „fiecărui membru al națiunii care ne-a transmis încă o dată responsabilitatea de a guverna Turcia pentru următorii cinci ani”, scrie Al Jazeera.

El a mulțumit publicului turc pentru „festivalul democrației” pe care țara l-a trăit în timpul alegerilor.

UPDATE 20.49: Președintele Turciei și-a început discursul mai devreme decât se aștepta, de pe un autobuz, de unde le-a cântat suporterilor săi. „Bye, bye, bye Kemal”, i-a spus rivalului Kilicdaroglu.

„Suntem împreună nu doar până duminică, ci până în mormânt”, le-a spus el suporterilor, potrivit New York Times și Sky News. El a fost deja felicitat de premierul Ungariei, Viktor Orban, de președintele Serbiei, de cel al Azerbaidjanului și de alți oficiali.

Alegeri in Turcia: Erdogan va fi presedinte pentru inca 5 ani

UPDATE 21.10: Erdogan conduce cu 52,07% din voturi, iar Kilicdaroglu are 47,93%, după deschiderea a 99% din urnele de vot, potrivit datelor oferite de agenția publică de știri Anadolu.

UPDATE 21.30: Erdogan își va ține discursul victoriei – de fapt al doilea discurs – de la palatul prezidențial.

UPDATE 22.10: Și Vladimir Putin l-a felicitat pe Erdogan. „Stimate domnule Erdogan, dragă prietene, vă rog să acceptați sincerele mele felicitări pentru realegerea dvs. în funcția de președinte”, i-a spus Putin, într-un mesaj.

UPDATE 23.00 Consiliul Electoral Suprem din Turcia a anunțat oficial victoria președintelui Recep Tayyip Erdogan. Până în acest moment, Erdogan are un avans de 2,2 milioane de voturi, a declarat Ahmet Yener, președintele consiliului, într-un discurs televizat. Peste 99% din voturi au fost numărate, a spus el, iar cele rămase nu vor schimba câștigătorul.

Până acum, toți câștigătorii alegerilor din Turcia au vorbit de la sediul partidului lor – lucru pe care Erdogan l-a făcut de asemenea, întotdeauna.

Faptul că Erdogan va vorbi de la palatul prezidențial, deci proprietate guvernamentală, și nu de la sediul partidului, este un semn al undei demarcări tot mai reduse între partid și stat, scrie Sky News.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ce e drept, mai bine Erdogan decat AUR si partidul lui Sosoaca. Ha ha. Vb celui de mai jos. Ne paste o guvernare AURistica. Cred ca e indicat sa ne facem mai multe griji despre asta, decat faptul ca Erdogan a castigat un nou mandat.
8
1
Multe creiere pe aici spalate de PC. Asa dupa cum unii nu sunt in stare sa inteleaga principiile termodinamicii, asa si cea mai mare parte a poporului t**c este incapabil sa inteleaga principiile democratiei. Este atat de simplu ... A nu se intelege ca le suntem in vreun fel superior turcilor. Conjunctura internationala ne a fost favorabila intr o masura mai mare, acesta este secretul reusitei noastre, in masura in care putem vorbi de o reusita si nu de noroc chior.
7
4
Bai popor zamislit din doi barbati, Traian si Decebal, ce va bateti capul cine o sa fie presedinte le turciei? Aveti lapte si miere in Romanika? S-au gasit solutii la toate problemele din tara si acum va ganditi sa rezolvati si problema din Turcia?
7
5
Am o gramada de colegi la universitate, veniti din Turcia. Am auzit cat "lapte si miere" e cu sultanu Erdogan.
9
5
Taci ma da-te-n pwlm de trol.
7
6
Bai muiakan, ce relatii economice avem noi cu Turcia prrostul scolii? Esti p***t de bubuii. Romania are relatii economive cu cine vrea UE, prrostovane. Tzaran bashit si incult. Pai daca venea uncle sam la butoane in TR, mai trecea prin Bosgor doar cine vroia sam. Asa mana de fier a lui Erdogan, tine in frau populatia turciei. Te doare burta pe tine de cine iese presedinte la turci, sa te doara burta pe cine ai presedinte jegule. Dar re alde catine care au pus botul la un kg de faina si 1 litru de ulei, ce sa gandeasca. Gandesc alti pentru voi si voi executati. Esti la prima generatie de incaltatibsi te-ai gasit sa dai lecti de politica externa. Spala-te pe dinti prima data si apoi sa te bagi in seama cu mine.
7
8
Rectific acum cu 200 lira cumperi 10 dolari in loc de 100 dolari acum 10 ani cu aceaiasi bancnota de 200 lira
7
3
in 10 ani de la 2 lire cumparai un dolar azi 20 de lire costa un dolar deci acum cu o bancnota de 200 lire cumperi 1 dolar iar acum 10 ani cumparai 100 Este adevarat ca inainte turcia a avut crestere economica de 9 % la inceput cu Erdogan si s-a construit mult dar p***t iar lumea de calitate a fost data afara pt ca au fost fara sa vrea in scoli ,licee ,si facultati alew lui Fettullah Gullen.La turci le este frica ca tara va fi prea occidentala si vor vota cu Erdogan dar prefera sa ramana saraci
7
4
Iliescu, inca 5ani la putere in Turcia !, blestemul a cazut pe ei , se vede ca au ras de noi pe vremuri !
9
3
Bravo lui! Macar se vede ce a facut in 20 de ani. Ai nostri in 30 de ani nu au foat in stare sa faca o autostrada Bucuresti - Brasov. Cand o sa stati cate 2-3 ore blocati in trafic sa va ganditi sa comentati la alegerile din Turcia. Bravo Erdogan! Uncle sam, nu ti-a iesit!
8
10
Cum ce ne foote grija ? Este vorba despre o tara vecina cu care avem relatii economice. Este o tara care se afla in NATO, este o tara cu stramtoare la marea neagra, ceea ce le da libertatea s-o inchida cand vrea pl lor. p*****a poola a fost la curu lui doamna ma-ta cand ti-a dat viata. Stai ca strutu cu capul bagat in pamant, fara sa-ti pese ce se intampla in jurul tau, fiindca biluta aia mica a ta de materie cacanie ce-o ai intre urechi crede ca nu exista influente regionale. Popandaul ala inchis in casa cu perdeaua trasa esti fix tu dupa cum se vede.
9
8
Mashallah kral Erdogan! Ce va foote grija pe voi cine iese presedinte la turci? Stati in plm in case ca popandaii si comentati cu perdeaua trasa.
7
11
Adevarat sultan! Cu el la carma, Turcia a ajuns o mare putere economica si militara! In anii 80 ,Turcia era sub Romania ceausista, razboi civil,inflatie devastatoare, etc., acum RO dupa 20 de ani de condusa de slugi ai Americii si UE e la ani lumina fata de Turcia.
13
13
Maka, maka, comentati fara sa cunoasteti realiatea. Venea alaltul si trebuia sa faca plata catre americani. Erdogan e singurul care ii poate struni pe turci. Restul, vanzatori de tara. Ce a facut uncle sam bun in lume? Unde si-a bagat nasul, a distrus. Asa ca vedeti-va de saracia noastra. Daca nu iesea el, se intareq lira turceasca si voi aveati de pierdut. Asa ca, rau cu rau, mai rau fara rau.
12
9
e si prostie multa, o sa ajunga sa roada radacini de plante si coaja de copac, ca-n Korea de Nord.
17
7
Foarte bine ca iese erdogan
11
17
Au si astia proostii lor. Cum s-a votal la noi mereu numai pramatii, asa continua proostimea sa voteze si la astia aceeasi pramatie. Prosteala si promisiunile penibile prind mereu la proosti. Bravo turcaletilor ! Inca 5 ani cu sultanu Erdogan si-ajungeti precum sirienii vecini.
21
9
Eu zic ca o sa iasa Kaka Kalciu! Hahahahaha!
7
10

REPLICA

LOTO

6/49
26274422417
5/49
28142710620
joker
1241143699