REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Vin., 26 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6802
18.4° Constanța Vineri, 26 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6802
 

Alegeri pe muchie: Recep Erdogan pe cale să-și piardă aura de invincibilitate?!

Alegeri pe muchie: Recep Erdogan pe cale să-și piardă aura de invincibilitate?!

Alexandru CRENGANIȘ 9 mai 2023 | 00:00 599

Președintele Recep Tayyip Erdogan, care este la putere de mai bine de 20 de ani, urmează să se confrunte săptămâna viitoare cu cel mai dificil moment din cariera sa politică.Conform sondajelor de opinie, adversarul său politic, Kemal Kilicadaroglu ar avea un avans în fața lui Erdogan.Alegerile din 14 mai sunt privite cu interes de toate capitalele lumii, deoarece  pot modifica arhitectura geopolitică globală.
Alegeri pe muchie: Recep Erdogan pe cale sa-si piarda aura de invincibilitate?!

 

Recep Tayyip Erdogan

 

 

Peste câteva zile, urmează să aibă loc în Turcia, probabil cele mai importante alegeri generale din ultimii 100 de ani. Președintele Recep Tayyip Erdogan, care se află la putere de mai bine de 20 de ani, urmează să se confrunte cu cea mai grea bătălie politică din cariera sa. Opoziția a reușit să se coalizeze, astfel s-a creat Alianța Națiunii formată din șase partide, iar candidatul opoziție pentru alegerile din data de 14 mai, este Kemal Kilicadaroglu.

Alegerile parlamentare, dar și prezidențiale, din 14 mai din Turcia, ocupă un loc important pe agenda politică globală. Lumea întreagă privește aceste alegeri, deoarece pot influența geopolitica globală. The Washington Post, publica un articol cu luni în urmă în care se zicea „ că cele mai importante alegeri din lume vor avea loc în Turcia.” În schimb, The Economist a publicat un articol intitulat „ Cele mai importante alegeri din lume”. Articolul descrie importanța economică, politică, dar și militară a Turciei.

Deși relațiile dintre Turcia și marile capitale al lumii au avut de suferit după ce Turcia a cumpărat sisteme de rachete S-400 din Rusia, marile capitale occidentale urmăresc cu mare atenție alegerile, deoarece rezultatul acestor vor influența politica globală dar și securitatea regională, mai ales că Turcia este unul din cei mai importanți membrii NATO. Potrivit unui sondaj, publicat de Politico, în primul tur de scrutin, Erdogan ar obține 46% din voturi, iar contracandidatul său, Kemeal Kilicdarogu, ar urma să obțină 47% din voturi. În turul doi, conform sondajului aceștia ar obține același număr de voturi, respectiv 49%.

Pentru prima dată, după mai bine de 20 de ani, Erdogan este pus în dificultate, deoarece sondajele de opinie arată că rivalul său este în avantaj.

Erdogan de 20 de ani la putere

AKP, partidul din care face parte Erdogan, deține puterea din anul 2002, iar acesta conduce Turcia încă din anul 2003, mai întâi ca prim-ministru, iar apoi devenind președinte. Liderul de la Ankara, a câștigat în 20 de ani, două alegeri prezidențiale, cinci rânduri de alegeri parlamentare, dar și trei referendumuri pentru modificare Constituției.

Lucrurile au început să se schimbe, odată cu tentativa de lovitură de stat, din anul 2016. După acest eveniment, Erdogan a început să-și sporească puterile, dar și să îi închidă pe adversarii politici. De asemenea, acesta a pierdut capital electoral și din cauza situație economice, mai ale în ultimul an, când inflația a ajuns la peste 50%.

Alegeri pe muchie: Recep Erdogan pe cale sa-si piarda aura de invincibilitate?!

După cutremurele din 6 februarie, situația a devenit și mai complicată pentru Recep Tayyip Erdogan, acesta fiind acuzat de cetățeni că a gestionat extrem de prost misiunile de salvare și căutare ale victimelor.

Ce dorește opoziția?

Alianța Națională, condusă de rivalul lui Erdogan, Kemal Kilicdaroglu, propune restabilirea sistemului parlamentar, dar și reformarea președenției, eliminând dreptul președintelui de a bloca legile prin veto. De asemenea, opoziția mai dorește demararea procesului de aderare la UE, dar și restabilirea relațiilor de încredere cu SUA.

Opoziția mai dorește să reducă inflația cu 10% în doi ani, dar și să trimită voluntar refugiați din țară. În prezent, pe teritoriul Turciei se află peste 3,6 milioane de refugiați sirieni.

Alegeri pe muchie: Recep Erdogan pe cale sa-si piarda aura de invincibilitate?!Kemal Kilicdaroglu

Erdogan îl acuză pe Kemal Kilicdaroglu

În mitingul electoral, desfășurat pe data de 7 mai, la Istanbul în fața a sute de mii de oameni, Erdogan a acuzat opoziția că vrea să devieze țara, dar l-a atacat și pe rivalul său, Kilicdaroglu, pe care  l-a numit „bețiv” și necredincios”.

„Nu-l vom lăsa pe Kilicdaroglu, care merge cu organizaţii teroriste, să divizeze această ţară”, a declarat Erdogan în timpul unui discurs transmis în direct la televiziunea turcă, potrivit Digi24.ro. Erdogan a declarat în fața oamenilor că Kilicdaroglu “poate să bea cât vrea, oamenii nu vor da țara pe mână unui bețiv și i-a calificat pe opozanți drept necredincioși. În schimb, Kemal Kilicdaroglu a declarat cu o zi înainte, că dacă va fi ales acesta va unifica țara.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
4219716334
5/49
91935222527
joker
51729436