REPLICA ONLINE CONSTANTA

30.6° Constanța Joi, 18 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6794
30.6° Constanța Joi, 18 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6794
 

Alegeri Rusia 2024. Motivul pentru care scrutinul prezidențial de trei zile este crucial pentru Vladimir Putin

Alegeri Rusia 2024. Motivul pentru care scrutinul prezidențial de trei zile este crucial pentru Vladimir Putin

Virgil STOIAN 16 martie 2024 | 00:00 945

Rușii își aleg președintele pentru un mandat de șase ani într-un proces electoral ce durează trei zile și care în unele regiuni a început deja. În marea majoritate a regiunilor țării votul este organizat în perioada 15 - 17 martie și la acest proces pot participa peste 112 milioane de persoane. Rezultatul alegerilor prezintă interes din punct de vedere al scorului cu care Vladimir Putin, care candidează independent, va fi reales.

Alegeri Rusia 2024. Motivul pentru care scrutinul prezidential de trei zile este crucial pentru Vladimir PutinVladimir Putin

Recent, presa controlată de stat, majoritară în Rusia, a publicat un sondaj care îl dă pe Putin câștigător cu circa 82%. El a mai fost ales în anii 2000 (cu 53,44%), 2004 (cu 71,91%), 2012 (cu 64,35%) și 2018 (cu 76,7%).

Limitat la două mandate consecutive de Constituția din 1993, Vladimir Putin n-a mai candidat în 2008, lăsându-l pe apropiatul său, Dmitri Medvedev, să preia președinția.

Medvedev, în schimb, l-a numit pe Putin prim-ministru.

Reales în funcția supremă în 2012, după ce a scăpat de constrângerea constituțională asupra mandatelor consecutive, fostul ofițer KGB a avut grijă să modifice legea fundamentală în două etape: mai întâi, a extins durata mandatului prezidențial, ceea ce i-a asigurat o ședere de șase ani la Kremlin, din 2018.

Apoi, în 2020, sub pretextul că limitează numărul de mandate de președinte la două, indiferent de circumstanțe, a resetat din nou contorul la zero în ceea ce-l privește: poate să candideze în 2024 și mai are dreptul la încă un mandat, din 2030.

Teoretic, el ar putea să conducă, de la Kremlin, Rusia până în 2036, când va împlini 84 de ani.

Alegerile prezidențiale din Rusia vor arăta câtă lume susține războiul din Ucraina

Votul prezidențial întins pe trei zile este o premieră în Rusia. O premieră este, de asemenea, votul online pentru funcția de președinte.

În regiunile anexate ilegal din Ucraina, autoritățile de ocupație au făcut eforturi serioase să scoată oamenii la urne, deși e clar pentru toată lumea care va fi clasamentul final.

Însuși Putin le-a transmis alegătorilor ruși să vină să voteze, pentru că "fiecare vot este valoros și important".

Președintele rus nu și-a făcut, practic, campanie, cu toate că există panotaj electoral și clipuri TV care îndeamnă la realegerea lui.

Această agitație pentru a aduce câți mai mulți cetățeni în cabinele de vot este explicată de analiști și de cei care-l cunosc bine pe președintele rus prin faptul că Vladimir Putin cere, practic, un mandat popular pentru a continua războiul în Ucraina și, într-un viitor imposibil de prezis în mod exact, chiar dincolo de granițele acesteia.

Abbas Galliamov, omul care i-a redactat discursurile lui Putin în trecut și care a părăsit Rusia, spune că scrutinul prezidențial din 15 - 17 martie va fi "un referendum pe tema războiului, iar un vot pentru Putin va deveni un vot pentru război".

Leonid Volkov, fost consilier al lui Aleksei Navalnîi și victima recentă a unui atac violent în Lituania, unde s-a refugiat, susține, la rândul lui, că alegerile din Rusia sunt un circ organizat pentru a produce ideea unui sprijin popular copleșitor față de Putin.

"Trebuie să înțelegeți ce înseamnă 'alegerile' din martie pentru Putin. Ele reprezintă un efort de propagandă pentru a răspândi deznădejdea în rândul electoratului", suținea Volkov, luna trecută, potrivit antena3.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nenorocițul asta pe care mici iadul nu l a accepta, poate va crapă, la propriu pana la data alegerii. Nu poți ucide un popor intreg
3
0
E crucial pe naiba Putin si-a Elimination totzi contracandidatzi inainte de alegerile astea,practic la presedintzia Rusiei candideaza Putin cu marionetele lui,cat despre prezentza la vot asta va fi de 98% cum era in Romania pe timpul lui N.Ceaushescu cand nu conta catzi romani votau ci ce procent vrea Ceaushescu sa aiba asha este si in Rusia cu Putin,caci de la rushi au invatzat comunishti romani cum se manipuleaza alegerile.
3
0
Oricum, este ca si reales ! Cu bune si cu rele, este un Presedinte Nationalist convins, un Om care cu adevarat isi iubeste Tara.... Ceea ce in m UE nu mai pot fi regatiti Presedinti de genul asta, poate cu exceptia lui Viktor Orban ! In prostia si dementa celor care guverneaza destinele UE, maine poimaine....Patriotismul v a fi scos in afara legii !
1
3

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510