REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Sâm., 3 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6810
18.4° Constanța Sâmbătă, 3 August 2024 Anul XX Nr. 6810
 

Alergia la veninul de albine poate pune viața în pericol! Medic, despre măsurile de prim ajutor

Alergia la veninul de albine poate pune viața în pericol! Medic, despre măsurile de prim ajutor

A.F. 1 iunie 2023 | 00:00 329

Pentru majoritatea oamenilor, o înțepătură de albină are ca efect durerea și iritarea temporară la locul înțepăturii. Însă pentru alții, înțepăturile de albină sau viespe provoacă o reacție alergică.

Alergia la veninul de albine poate pune viata in pericol! Medic, despre masurile de prim ajutor

În ciuda atitudinii superficiale a oamenilor față de înțepăturile de albină sau de viespe, există anumiți pacienți care sunt expuși unui risc enorm.

Medicii spun că aceste persoane sunt adesea în pericol, mai ales dacă au la îndemână mijloacele de acordare a primului ajutor. Veninul de albine este secretat de glandele specializate ale albinelor lucrătoare și ale mătcilor.

Persoanele hipersensibile, care nu sunt la primul contact cu veninul acestor insecte vor prezenta prurit generalizat, urticarie, dispnee, wheezing, greata sau crampe abdominale.

Atenţie la reacțiile mai întârziate!

„Când vorbim despre înțepăturile de albină, ne referim mai ales la persoanele alergice. În cazul acestora, pot apărea reacții rapide, în aproximativ 10-15 minute. Totodată, există pacienți care prezintă reacții mai întârziate, ce apar chiar și la 60 de minute de la înțepătură.

Pentru aceste cazuri, foarte grave, este bine să existe un EpiPen cu adrenalină, ce poate fi utilizat de persoanele alergice. Aceste persoane își pot administra, în coapsă, prin autoinjectare. În acest sens, instruirea poate fi făcută de către medicul de familie.

Dacă persoana respectivă se află într-o zonă îndepărtate, pe munte, de exemplu, și nu are la îndemână acel EpiPen, se poate apela la cricotiroidotomie, însemnând o incizie la nivelul gâtului, pentru eliberarea căilor respiratorii”, a transmis prof. dr. Diana Cimpoeșu, coordonator UPU-SMURD Iași, potrivit Adevarul.

Mai mult decât atât, și în cazul în care o persoană nu este alergică la venin, înțepătura trebuie tratată cu seriozitate. „În cazul înțepăturii de albină pot fi reacții limitate, care nu necesită prezentarea la medic. Este vorba despre durere și înroșire locală. Astfel, se spală zona cu apă și săpun și se iau antihistaminice care se eliberează fără rețetă, la farmacie.

Totodată, dacă reacția este extinsă, pacientul poate apela la ajutorul medicului de familie, în regim de urgență”, a mai specificat prof. dr. Diana Cimpoeșu, citează doctorulzilei.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768