REPLICA ONLINE CONSTANTA

32.7° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
32.7° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Alergiile de sezon: cum le previi și cum le ameliorezi

Alergiile de sezon: cum le previi și cum le ameliorezi

Replica API 28 aprilie 2021 | 00:00 807

Primăvara nu vine numai cu temperaturi ridicate, soare din belșug și zile mai lungi, ci și cu neplăcutele alergii de sezon. Există însă metode prin care poți ameliora simptomele alergiilor de sezon. Iată cum poți preveni sau măcar ameliora simptomele specifice alergiilor de primăvară!

Sursă foto: Shutterstock

Polenul, praful și vântul care le împrăștie sunt inamicii principali ai persoanelor care suferă de alergii. Există însă metode prin care te poți proteja.

Simptomele alergiilor de sezon

congestie nazala

lăcrimarea ochilor

strănut

tuse

iritații la nivelul ochilor

cearcăne.

Folosește aerul condiționat pentru împrospătarea aerului din casă – întrucât geamurile deschise înseamnă o invitație deschisă pentru polen, ai face bine că, pe perioada primăverii, să renunți la aerisirea clasică a încăperilor, pe care să o înlocuiești cu împrospătarea aerului cu ajutorul aerului condiționat, scrie doc.ro.

Plănuiește-ți înțelept timpul petrecut afară – perioada în care temperaturile sunt cele mai plăcute este, din păcate, perioada în care nivelul de polen din aer este cel mai ridicat, ceea ce înseamnă că persoanele care suferă de alergii nu se pot bucură cu adevărat de venirea primăverii.

Încearcă să eviți să petreci timp în aer liber în zilele în care bate vântul, iar în celelalte zile, poartă întotdeauna ochelari de soare, pentru a ține polenul și alți alergeni departe de ochii tăi. Și o masca pentru față poate ajută, asta dacă nu te simți jenată să atragi privirile tuturor oamenilor care trec pe lângă ține pe stradă. Încearcă, totuși, să eviți să ieși din casă dimineață, la prima ora, atunci când nivelul de polen din aer este mai ridicat decât în a două parte a zilei.

Specialiștii te sfătuiesc că, odată ce ai ajuns acasă după ce ai petrecut timp în aer liber, să îți dai toate hainele jos și să faci un dus pentru a îndepărta alergenii de pe piele și din par.

Ia tratament pentru alergiile tale – medicamentele cu efect antihistaminic își fac efectul în mai puțin de o ora și ameliorează simptomele specifice alergiilor de primăvară precum iritațiile de la nivelul ochilor, lăcrimarea și congestia nazala.

Întrucât multe medicamente antialergice au că efect secundar o stare puternică de somnolență, consulta-te cu medicul tău atunci când alegi medicamentul pe care îl vei lua, precum și pentru stabilirea unei scheme de tratament. Medicamentele ar trebui luate cu cel puțin o săptămâna înainte de începerea sezonului pentru că organismul să fie pregătit și tu să ai cât mai puțin de suferit de pe urmă alergiilor.

Folosește remedii naturiste – o mulțime de remedii pe baza de plante medicinale te pot ajută în lupta cu alergiile de sezon. Turmericul, spre exemplu, conține curcuma, substanță care funcționează precum un decongestionant nazal. Condimentul de origine asiatică te poate ajută să treci cu bine peste această perioada, așa că introdu-l în alimentația ta.

Suplimentele pe baza de ulei de peste, bogate în Omega 3, sunt și ele benefice în ameliorarea simptomelor specifice alergiilor. Un studiu realizat recent a dovedit că, în cazul persoanelor diagnosticate cu astm de natură alergică, suplimentele de ulei de peste scad nivelul de leucotriene din organism. Leucotrienele contribuie la declanșarea reacțiilor alergice.

Tratament fără prescripție medicală

Există mai multe tipuri de medicamente care se pot elibera fără prescripție medicală. Cere sfatul medicului sau farmacistului în privința acestora, chiar dacă medicamentele îți pot calmă simptomele alergiilor, este bine să ceri totuși sfatul unui expert.

Antihistaminice orale - acesea calmează simptomele precum: strănutul, mâncărimile, secrețiile nazale, lacrimatul.

Decongestionante - decongestionantele orale, precum pseudoefedrina, pot calmă temporar unele simptome nazale. Aceste medicamente sunt disponibile și sub formă de spray-uri nazale, însă ele trebuie folosite doar câteva zile la rând, nu pe termen lung.

Combinații de medicamente - Unele medicamente pentru alergii combină un antihistaminic cu un decongestionant. Întreabă medicul sau farmacistul despre modul de administrare și despre durata tratamentului.

Cere sfatul alergologului

Medicul alergolog îți poate recomandă unul sau mai multe medicamente pentru a ține sub control simptomele. Unele substanțe sunt disponibile fără prescripție medicală, pe când pentru altele ai nevoie de rețeta de la medic.

Una dintre cele mai eficiente modalități prin care poți trata alergiile de sezon asociate cu polenul este imunoterapia (injecțiile special concepute pentru a contracara alergiile).

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510