REPLICA ONLINE CONSTANTA

32.7° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
32.7° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Alertă! Am putea avea cutremur de 8.1 grade în România, conform IGSU

Alertă! Am putea avea cutremur de 8.1 grade în România, conform IGSU

Virgil STOIAN 17 februarie 2023 | 00:00 21388

Un raport al IGSU arată faptul că zona seisimică Vrancea ar putea produce un cutremur de maxim 8.1 grade. Datorită adâncimii mari, pagubele produse de un astfel de cutremur ar depăși dezastrul din Turcia. În România au fost, de-a lungul timpului mai multe cutremure devastatoare, de referință fiind cel din 1977. Pe lângă acesta, au mai existat cutremure puternice și în 1940 dar și în 1986.

Alerta! Am putea avea cutremur de 8.1 grade in Romania, conform IGSUCutremur 1977

Conform Proiectului RO-RISK, cel mai puternic cutremur ce poate avea loc în această zonă poate avea 8,1. Datorită adâncimii mari a cutremurelor, modului de propagare a undelor seismice și influenței efectelor locale, pagubele generate de cutremurele din această sursă nu sunt majore doar în zona epicentrală (în județele Vrancea sau Buzău), ci și la distanțe epicentrale mult mai mari, până la 200-300 km, cu o directivitate NE-SV, arată documentul IGSU, informează Antena 3 CNN.

Alerta! Am putea avea cutremur de 8.1 grade in Romania, conform IGSUCutremur 1977

Potrivit specialiștilor de la IGSU, un cutremur cu magnitudinea de 8 grade eliberează o energie egală cu cea produsă de 1.200 de bombe nucleare precum cele de la Hiroshima.

Totodată, numărul de persoane grav rănite sau decedate ar fi de peste 45.000.

Vrancea este în punctul de convergență dintre Placa Est-Europeană și Subplăcile Moesică și Intra-Alpină.

Pe teritoriul României, cutremurele vrâncene pot afecta zeci de localități urbane, mai arată documentul IGSU, în special pe direcția Iași – Focșani – București.

Cutremurul din 1940 a durat 45 de secunde

De-a lungul timpului, România s-a confruntat cu mai multe cutremure de magnitudine mare, peste 7 grade pe scara Richter. Primul dintre ele s-a petrecut în 1908, și a avut 7,1 grade. Următorul a avut loc în noiembrie 1940 și a avut 7,4 grade pe scara Richter. A fost primul mare cutremur din România contemporană, având o durată de 45 de secunde. 

Alerta! Am putea avea cutremur de 8.1 grade in Romania, conform IGSU

Cutremurul din 1940

Efectele lui au fost devastatoare în centrul și sudul Moldovei, dar și în Muntenia. Numărul victimelor a fost estimat la 1.000 de morți și 4.000 de răniți, majoritatea în Moldova. Din cauza contextului în care s-a produs, cifra exactă a victimelor nu a fost cunoscută, informațiile fiind cenzurate în timpul războiului.

Alerta! Am putea avea cutremur de 8.1 grade in Romania, conform IGSU

Cutremur de 7,4 grade în 1977

Vă reamintim că  pe 4 martie 1977, a fost un cutremur puternic care s-a produs la ora 21:22:22, cu efecte devastatoare asupra României. A avut o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter și o durată de circa 56 de secunde, 1.570 de victime, din care 1.391  numai în București. La nivelul întregii țări au fost circa 11.300 de răniți și aproximativ 35.000 de locuințe s-au prăbușit.

Alerta! Am putea avea cutremur de 8.1 grade in Romania, conform IGSUCutremur 1977

Majoritatea pagubelor materiale s-au concentrat in București unde peste 33 de clădiri s-au prăbușit.  Epicentrul cutremurului a fost localizat în zona Vrancea, cea mai activă zonă seismică din țară, la o adâncime de circa 100 km.

Alerta! Am putea avea cutremur de 8.1 grade in Romania, conform IGSUCutremur 1977

Un alt cutremur destul de puternic s-a petrecut în anul 1986 și a avut 7,1 grade pe scara Richter. Cutremurul a dus în România la decesul a 8 persoane (niciuna în București) și la rănirea a 317 persoane - în principal din cauza pagubelor elementelor non-structurale (tencuială căzută de exemplu).

Cutremurele din 1990 - câte seisme au fost

Între 30 și 31 mai 1990, au avut loc o serie de cutremure puternice în zona Vrancea, la adâncimea de 80-100 de kilometri. Cel mai puternic s-a înregistrat pe data de 30 la ora prânzului, cu o magnitudine de 6,9 pe scara Richter. La câteva ore după primul cutremur a avut loc un al doilea, cu magnitudinea de 6,4 grade, iar la scurt timp după al doilea a avut loc și al treilea. În România, opt persoane au murit și 62 au fost rănit. Din acestea, 100 au fost rănite grav. În Republica Moldova, patru oameni au murit și alte zeci au fost rănite, iar în nordul Bulgariei, o persoană a murit în urma unui atac de cord.

Cutremur de 5,3 grade în 2016

Unul dintre cel mai mare cutremur din ultimii ani a fost cel din 2016, de 5,3 grade pe scara Richter. Seismul a avut loc în noaptea de 27 spre 28 decembrie, la ora 1.20, în zona Vrancea, la o adâncime de 99,9 kilometri. Seismul, cu epicentrul în Vrancea, a fost resimțit și în Bulgaria și Republica Moldova. Adâncimea la care s-a produs a fost mai mică de 100 de kilometri.

Alerta! Am putea avea cutremur de 8.1 grade in Romania, conform IGSUVideo:

 

 

 

 

 

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Am început cu pandemia după atâția ani începând războiul brusc nu au mai fost cazuri .in plin război toată lumea panicați ,acum cutremurul din Turcia a schimbat toată țara ..in fiecare zi sunt cutremure oamenilor dar brusc nu se mai aude nimic nici de covid nici de epidemie nici de război decât de cutremure ..pardon sa ma corectez a început și gripa aviară iar ….
1
0
Virgile primi care vor muri in cutremurul din 2023 vor fi Ma-ta si tu ! :))
1
2
Primele care cad vor fi magaoaiele de pe lac, construite pe nisip si cu infiltratii la fundatie! Nu mai zic de toate residence-urile si blocurile noi, facute in viteza...
5
0
Bun așa. Mai băgați puțintică panică!! E necesară zilele astea....
3
0
Toata conducerea igsu la inchisoare! Sa va iau familiile in pla!
3
2
PAPU le,știi ca ai dreptate?Fără glumă,chiar ești p aproape..Doar probleme vor fi cu pozitionmarea și mantenenta caprelor în Cta actuala.
3
0
Acum va începe nebunia cutremurelor?
5
0
cu papagalul marmureanu. Iar a simtit in urina.
11
3
NOI AM CONSTRUIT SAIVANE REZIDENTIALE CU CAP!! FIECARE CARTIER ARE O TURMA DE CAPRE SI SE STIE CA ELE SIMT CUTREMURELE CHIAR SI CU 1 ORA INAINTE SI DEVIN AGITATE! DECI CAND AUZITI BEEEE SAU MEEE LUATI TOT SI FUGITI !! CEA MAI BUNA SOLUTIE LA CUTREMUR TOT LA TEHNOLOGIA ARMANA RAMANE!!
9
3
...sa inceapa cu sediile Latrinelor...agitatori platiti cu bani grei sa prosteasca populatia...cu informatii alarmiste...cine draqu se mai uita in gura lor ...
12
1
Cand o sa vina sper sa fie o sedinta mare in sala parlamentului si senat
12
1
Raspopi.
4
0
Cu tot respectul cand va veni,pe mulți va raspopi.Sau nu i asa?Și de nu va veni nu va raspopo pe mulți.Deci vrem sa vina,sau nu?
5
0
de exprimare de parca asta ar fi cea mai importanta; important este ca un cutremur mare va avea loc cu certitudine, vor zeci de mii de morti la un moment dat si nu se face nimic pentru a reduce pierderea de vieti omenesti; iar asta nu este motiv de alerta sau vreo noutate pentru ca era un lucru bine cunoscut de multe secole - vezi Listă de cutremure în r*mânia - Wikimedia; negarea realitatii este inconstienta si costa vieti
5
5
Fugițiiiiiiii... Acum....așa a zis Replica!!!!
9
2
ati terminat cu pana de curent, ati inceput cu cutremuraturile. daca nu era la turci, mai panicati oamenii? urmeaza tsunami pe seceta cumplita
10
1
SE POATE,INSA NIMENI NU STIE CAND,STIREA ABORDATA CORECT NU FACE PANICA,DESI VOI ASTA VRETI,E UN BUN MOTIV CA MULTIMEA DE HACADEMICIENI DIN HENRY COANDA SA SUNE LA URGENTE SI SA IASA DIN CASE,CHIAR DACA STRUCTURA METALICA PE CARE S-A CONTRUIT ACOLO E CEA MAI ELASTICA SI PUTIN CASANTA,DECI VA REZISTA CEL MAI BINE LA UN CUTREMUR
12
0
Constanţa mai este periculoasa si falia shabla la vreo 90 km in sud, in marea neagra, in apropierea coastei bulgare; cel mai puternic seism în zona Shabla a fost de 7,2 grade in 1901; statistic un astfel de cutremur de peste 7 are loc o data la 500 de ani; cercetătorii r*mâni de la INFP spun că în zona Shabla se produc, în medie, zece evenimente la 116 ani; nu avem un ORGANISM EFICIENT DE CONTROL SI SANCTIUNE a celor din constructii si a celor care refuza consolidarile si reparatiile sau refacerile structurilor de rezistenta si asta va fi adevarata cauza a zecilor de mii de morti la primul cutremur foarte mare; iar pentru asta sunt vinovati toti infractorii si analfabetii care si-au asumat conducerea tarii din toate guvernele si toate parlamentele din ultimii 40 - 50 de ani
17
3
Se face referire la limita maxima teoretica ce o poate da zona seismica Vrancea. Nu a prezis nimeni ca asa ceva o sa se intampe vreodata. Dar hai sa facem o stire boombastica sa speriem naivii. Noi astia din Constanta nu de Vrancea trebuie sa ne fie teama. Ci de zona Shabla care da cutremure de peste 7, si se afla la o aruncatura de bat de Constanta. Ultimu seism de 7.2 a avut loc in 1902. Consemnandu-se la acea vreme distrugerea tota a zeci de localitati din sudu judetului. Tsnumai de 4 metri ce a maturat orasul Mangalia. Si lista continua.
20
2
Si daca vine ce,credeti ca vreun bucurestean din centrul vechi al capitalei isi va vinde apartamentul dupa care se va muta in vreun sat din Romania unde doar cu o parte din bani isi poate cumpara o casa buna cu 2000 m.p. teren si pe unde nu trece unda seismica ,nu tata stau totzi acolo cu frica in suflet,nu se muta astia la tara nici daca mor de inima la o mica zgaltaitura nu la un cutremur mare care probabil ii va ingroapa de vii sub daramaturi.
13
2
Atunci sa vezi praf si pulbere din asa cartiere rezidentiale construite in majoritate de turci sau papu investitorul pe repede inainte fara un control sau evaluare seismica doar pe hartie ca papu are rude oriunde
25
0
ia puie cu rahat. Desi e in Romania din 1987, arabetele continua sa batjocoreasca limba romana. Nu-l injurati de mama, ca a tradat-o cum si-a tradat neamul cand a acceptat sa fie sclavul mosadului. Apoi cum a ajuns la noi s-a grabit sa colaboreze cu Securitatea si sa-si toarne toti colegii. Asta daca va intrebati cine-l tine pe puturosu si incompetentul asta in functie.
10
6
Așteptăm cutremurul de 8 cu deosebit interes.
12
7

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510