REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° ConstanÈ›a Vin., 18 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6886
11.6° ConstanÈ›a Vineri, 18 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6886
 

Alertă! Două produse pe care toți românii le au în casă, clasificate drept posibil cancerigene

Alertă! Două produse pe care toți românii le au în casă, clasificate drept posibil cancerigene

A.F. 8 iulie 2024 | 00:00 325

Talcul a fost clasificat drept „probabil cancerigen” de către AgenÈ›ia InternaÈ›ională de Cercetare asupra Cancerului (IARC) din cadrul OrganizaÈ›iei Mondiale a Sănătății (OMS), iar acrilonitrilul a fost catalogat drept „cancerigen”, conform unui raport al AFP.

Alerta! Doua produse pe care toti romanii le au in casa, clasificate drept posibil cancerigene

Talcul, clasificat drept „probabil cancerigen”

ExperÈ›ii IARC reuniÈ›i la Lyon, FranÈ›a, au publicat vineri rezultatele studiilor lor în revista The Lancet Oncology. Clasificarea talcului ca „probabil cancerigen” pentru oameni se bazează pe dovezi limitate de cancer ovarian la femei È™i dovezi suficiente de cancer la animale de laborator. Expunerea la talc apare în principal în locuri de muncă legate de extracÈ›ia, măcinarea È™i prelucrarea talcului, precum È™i în producÈ›ia de produse care conÈ›in talc, conform sursei citate de Agerpres.

În rândul populaÈ›iei generale, expunerea la talc se realizează prin utilizarea produselor cosmetice È™i a pudrelor pentru corp care conÈ›in acest ingredient. Există, totuÈ™i, preocupări legate de posibile distorsiuni în studiile care au evidenÈ›iat o creÈ™tere a cancerului. DeÈ™i evaluarea s-a concentrat pe talcul fără azbest, contaminarea cu azbest nu poate fi exclusă în majoritatea studiilor care au investigat utilizatorii de talc. În iunie, Johnson & Johnson a ajuns la un acord cu justiÈ›ia din 42 de state americane într-un proces legat de pudra sa de talc, acuzată că ar fi contribuit la mai multe cazuri de cancer.

O sinteză a studiilor publicată în ianuarie 2020, care a implicat 250.000 de femei din Statele Unite, nu a găsit nicio legătură statistică între utilizarea pudrei de talc pe organele genitale È™i riscul de cancer ovarian. Cu toate acestea, îngrijorările au apărut încă din anii 1970, când s-a descoperit contaminarea talcului cu azbest, un mineral des întâlnit în apropierea depozitelor de talc, crescând riscul de cancer ovarian în rândul femeilor care utilizau produse cu talc.

Acrilonitrilul: Confirmat cancerigen

AgenÈ›ia din cadrul OMS a clasificat acrilonitrilul drept „cancerigen” pentru oameni, bazându-se pe „dovezi suficiente de cancer pulmonar” È™i dovezi „limitate” de cancer de vezică la oameni, conform IARC. Acrilonitrilul, un compus organic volatil, este utilizat în principal în producÈ›ia de polimeri folosiÈ›i în fibre pentru îmbrăcăminte, covoare, materiale plastice pentru consumatori È™i piese auto. De asemenea, acrilonitrilul este prezent în fumul de È›igară È™i poate fi o sursă de expunere prin poluarea aerului, citează stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
18411739468
5/49
739244635
joker
630232677