REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.4° Constanța Sâm., 3 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6810
22.4° Constanța Sâmbătă, 3 August 2024 Anul XX Nr. 6810
 

Alertă! Hackerii ruși ameninţă că vor ataca şi câteva site-uri din Constanța!

Alertă! Hackerii ruși ameninţă că vor ataca şi câteva site-uri din Constanța!

Replica API 2 mai 2022 | 01:13 2913

Hackerii ruși de la Killnet, care au dat jos vineri timp de mai multe ore site-urile Guvernului României, al Ministerului Apărării Naționale, ale Poliției Române și Poliției de Frontieră, a publicat în noaptea de vineri spre sâmbătă o listă cu alte 281 de site-uri românești pe care amenință că le vor ataca. Este vorba în special de site-uri de presă, dar pe listă se regăsesc spitale, instituții de stat și chiar hoteluri. Patru dintre site-urile pe care hackerii ruși de la Killnet, susținători ai războiului declanșat de Putin în Ucraina, amenință că le va ataca în perioada imediat următoare sunt din Constanța: Universitatea Ovidius, Dobrogea TV, Radio Constanța și, aparent ilogic,- Hotel Sara, din stațiunea Venus.

Hackerii ruși de la Killnet au publicat sâmbătă dimineața, la ora 03.25, pe canalul lor de Telegram, o listă cu 281 de site-uri românești pe care le amenință că le va ataca în perioada următoare. ”DNSC, te simți rău?”, își încep mesajul hackerii lui Putin- trimitere la instituția română de stat care se ocupă cu securitatea cibernetică, Directoratul Național de Securitate Cibernetică.

Oare ce are Putin cu hotelul Sara din Venus?

Lista hackerilor ruși pare un amalgam fără cap și fără coadă, cuprinzând de la site-urile unor instituții de presă mai mult sau mai puțin cunoscute, până la cele ale unor spitale, inspectorate școlare, lanțuri de magazine, diverse ale instituții de stat și private.

Din cele 281 de site-uri pe care hackerii ruși amenință că le vor ataca, 4 sunt ale unor obiective din Constanța: Universitatea Ovidius, televiziunea Dobrogea TC, radioul de stat Radio Constanța dar și, fără nicio legătură cu restul, Hotel Sara din stațiunea Venus.

(click pe imagine)

De la malul mării, ar mai fi vizate și unitățile Ana Hotels, din care fac parte hotelul Europa și Ana Aslan Health Spa, ambele din Eforie Nord, precum și Continental Forum din Constanța, ca parte a lanțului Continental Hotels, de asemenea pe lista hackerilor de la Killnet.

Experţii: vor doar să creeze panică, nu au resurse să dărâme site-urile

Potrivit experților, hackerii de la Killnet nu au însă resursele necesare pentru a da jos toate cele 281 de site-uri, iar amenințarea lor este menită mai degrabă să creeze panică în România, mai ales printre instituțiile de presă. Cel mai probabil, vor ataca câteva dintre site-urile cu cea mai mare notorietate, motiv pentru care autoritățile le-au și avertizat să ia imediat toate măsurile de securitate.

Avertisment de maximă importanță de la DNSC. Ce trebuie să faci pentru a te feri de hackerii ruși

De altfel, Guvernul României a ieșit sâmbătă după amiaza cu un mesaj special adresat redacțiilor din țară.

”Acest mesaj este destinat protecției redacţiilor, în cazul în care se confruntă cu atacuri de securitate cibernetică.

Directoratul Național de Securitate Cibernetică recomandă implementarea măsurilor de securitate cibernetică necesare asigurării funcționării normale a paginilor web, a rețelelor și sistemelor informatice, atât pentru cele personale, cât și pentru cele care aparțin entităților de stat sau private.

DNSC face aceste recomandări în contextul în care o grupare de criminalitate cibernetică a publicat pe canalul de Telegram propriu informația că s-ar afla în spatele mai multor atacuri și, totodată, a postat o listă de site-uri web din România (instituții, media, partide politice, business, cultură, etc.) care, spun ei, vor fi în aceste zile noi ținte ale atacurilor de tipul distributed denial of service (DDoS).

Obiectivul principal al atacatorilor este inactivarea site-urilor și a serviciilor web, distrugerea reputației și panicarea utilizatorilor din România.

Directoratul Național de Securitate Cibernetică face apel la calm și la vigilența tuturor utilizatorilor în mediul online, în perioada următoare.

Experții DNSC recomandă monitorizarea atentă și implementarea rapidă și precisă a măsurilor adecvate pentru protecția site-urilor web și a infrastructurilor cibernetice.

Masurile de securitate cibernetica sunt incluse în ghidul care poate fi accesat și descărcat de aici https://dnsc.ro/vezi/document/ghid-securitate-cibernetica-2021

În cazul în care ați suferit un atac de securitate cibernetică contactați DNSC la numărul de urgență 1911 sau pe mail la alerts@dnsc.ro

Persoană de contact pentru presă: Mihai Rotariu | mihai.rotariu@dnsc.ro | 0740 066 866”.

Numărul atacurilor cibernetice au crescut de peste 100 de ori în aprilie

Hackerii pro-Kremlin de la Killnet au atacat vineri site-urile Guvernului, ale MapN, de la Poliția Română, Poliția de Frontieră, CFR Călători, OTP Bank, dar și PSD. Într-un mesaj postat pe site-ul PSD, hackerii lui Putin spun că adevărații dușmani ai românilor sunt Guvernul și NATO, în timp ce rușii ne sunt prieteni.

În noaptea de vineri spre sâmbătă, la câteva minute după ce au publicat pe Telegram lista site-urilor din România pe care le vor ataca, hackerii ruși au dat jos și site-ul DNSC, structura statală de securitate cibernetică reușind însă să-l pună la loc pe picioare câteva ore mai târziu.

Atacurile cibernetice ale Rusiei vin în urma sancțiunilor fără precedent dictate de țările civilizate în urma invadării Ucrainei și a războiului dus de Kremlin, cea mai gravă criză militară de după Al Doilea Război Mondial. Una dintre victimele predilecte este România, unde atacurile cibernetice au crescut de peste 100 de ori de la începutul lunii aprilie.

Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sa sparga, sa sparga ca e problema de siguranta nationala. cu escrocii.
0
0
La Ovidius daca gasesc ceva va fi doar despre Vancea si afirmatiile rectorului,Da am inteles!
0
0
pe neamul lor de rusi inapoiati!
0
0
Daca va ataca si pe voi si va inchide rusinea asta de publicatie? Stiu un baiat care angajeaza la el la spalatorie daca va intereseaza.
1
0
nici nu le trebuie cine stie ce resurse. multe sunt pe wordpress iar institutiile care au platit zeci de mii de euro pt siteurile lor simple si pline de vulnerabilitati sunt tinte usoare. traiasca cloudflare ca va da cdn moka.
0
0
Traisca sri ul si divizia dis info voi tot pelicani tot
0
0
mai lasati vrajala, noi incercam sa reducem, preturile umflate la gaz si alimente, astia de la gov, cf ptr asta ,ei au salarii de 7000 euro asa k nui intereseaza
0
0

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768