REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.3° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.3° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Alertă în Japonia: O pisică a scăpat după ce a fost contaminată cu o substanță extrem de toxică. Video

Alertă în Japonia: O pisică a scăpat după ce a fost contaminată cu o substanță extrem de toxică. Video

A.F. 15 martie 2024 | 19:05 1221

Orașul Fukuyama din Japonia este în alertă maximă din cauza unei pisici care a căzut într-o cuvă de crom hexavalent și a scăpat. Substanța chimică este foarte periculoasă și poate provoca leziuni ale ochilor și pielii la oameni, precum și cancer pulmonar dacă este inhalată. Autoritățile au intensificat patrulele în zonă și caută pisica prin toate mijloacele.

Alerta in Japonia: O pisica a scapat dupa ce a fost contaminata cu o substanta extrem de toxica. Video

Ce este cromul hexavalent

Cromul hexavalent (crom(VI), Cr(VI), crom 6) este crom în orice compus chimic care conține elementul în starea de oxidare +6 (deci hexavalent). Forma hexavalentă apare rareori în mod natural.

Cromul hexavalent este cheia tuturor materialelor fabricate din crom. Aproximativ 136.000 de tone (150.000 de tone) de crom hexavalent au fost produse din 1985.Compușii cromului hexavalent pot fi cancerigeni (Grupul 1 IARC), mai ales dacă sunt transportați în aer și inhalați, unde pot provoca cancer pulmonar.

Toți compușii cromului hexavalent pot fi cancerigeni (IARC Grupa 1), mai ales dacă sunt transportați în aer și inhalați, unde pot provoca cancer pulmonar. S-au observat, de asemenea, asociații pozitive între expunerea la compușii de crom (VI) și cancerul nasului și al sinusurilor nazale. Lucrătorii din multe ocupații sunt expuși la crom hexavalent. Se știe că expunerea problematică are loc în rândul lucrătorilor care manipulează produse care conțin cromat și al celor care macină și/sau sudează oțel inoxidabil. Lucrătorii care sunt expuși la crom hexavalent prezintă un risc crescut de a dezvolta cancer pulmonar, astm sau afectarea epiteliului nazal și a pielii. În Uniunea Europeană, utilizarea cromului hexavalent în echipamentele electronice este în mare măsură interzisă de Directiva privind restricția substanțelor periculoase și de regulamentul Uniunii Europene privind înregistrarea, evaluarea, autorizarea și restricționarea substanțelor chimice.

Compuși cancerigeni

Compușii cromului hexavalent pot fi cancerigeni genotoxici. Datorită asemănării sale structurale cu sulfatul, cromatul (o formă tipică de crom (VI) la pH neutru) este transportat în celule prin canalele de sulfat.În interiorul celulei, cromul hexavalent (VI) este redus mai întâi la crom pentavalent (V) apoi la crom trivalent (III) fără ajutorul oricăror enzime. Reducerea are loc prin transfer direct de electroni, în principal din ascorbat și unii tioli neproteici. Vitamina C și alți agenți reducători se combină cu cromatul pentru a da produse de crom (III) în interiorul celulei. Cromul (III) rezultat formează complexe stabile cu acizi nucleici și proteine. Acest lucru provoacă rupturi de catenă și aducti Cr-ADN care sunt responsabili pentru deteriorarea mutagenă. Potrivit lui Shi, ADN-ul poate fi deteriorat și de radicalii hidroxil produși în timpul reoxidării cromului pentavalent de către moleculele de peroxid de hidrogen prezente în celulă, ceea ce poate provoca ruperea dublu-catenară, citează stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016