REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Vin., 26 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6802
18.4° Constanța Vineri, 26 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6802
 

Alertă la Chișinău: Transnistria cere suplimentarea numărului de soldați ruși

Alertă la Chișinău: Transnistria cere suplimentarea numărului de soldați ruși

A.F. 8 mai 2023 | 20:35 750

Autorităţile din regiunea separatistă moldoveană Transnistria au afirmat, luni, că îşi doresc ca Moscova să îşi suplimenteze micul contingent de menţinere a păcii, din cauza a ceea ce au numit drept riscuri pentru securitate, potrivit agenţiei ruse de presă RIA, notează Rador.

Alerta la Chisinau: Transnistria cere suplimentarea numarului de soldati rusi

Deşi Republica Moldova nu permite Rusiei să desfăşoare noi trupe în Transnistria, Rusia a menţinut sute de militari de menţinere a păcii în regiune, de la un război sângeros dintre separatiştii proruşi şi forţele guvernului moldovean, după dezintegrarea Uniunii Sovietice, în 1991. "Cât timp misiunea Rusiei de menţinere a păcii continuă, Moldova este limitată în orice planuri şi pregătiri militare împotriva Transnistriei", a declarat Leonid Manakov, emisarul regiunii la Moscova, citat de RIA.

"Transnistria a solicitat în mod repetat o creştere a numărului de forţe de menţinere a păcii ruse. Există o astfel de opţiune şi este justificată din punct de vedere al înrăutăţirii riscurilor pentru securitate", a adăugat Manakov. Relaţiile Republicii Moldova cu Rusia sunt, în prezent, extrem de tensionate şi s-au deteriorat rapid, pe durata invaziei la scară largă a Moscovei în ţara vecină, Ucraina - invazie pe care Chişinăul a condamnat-o în mod repetat. În ultimul an, guvernul prooccidental al Moldovei a acuzat Moscova de amestec în afacerile sale interne, a sistat consumul de gaze ruseşti şi a aplicat pentru aderarea la Uniunea Europeană. Procesul de negociere transnistrean, cunoscut drept formatul 5+2, a intrat în impas în timpul războiului din Ucraina. Atât Kievul, cât şi Moscova sunt participante la procesul de negociere.

Analistul politic Vitali Andrievschi a declarat că afirmaţiile lui Manakov ar putea avea scopul de a presa Moscova să redeschidă dialogul. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, într-un briefing zilnic, că nu are nimic de spus, deocamdată, despre comentariile lui Manakov. Transnistria se află la graniţa cu sud-vestul Ucrainei, nu departe de portul Oseda de la Marea Neagră. Rusia păstrează şi o mică unitate de trupe în regiune, pentru a păzi un depozit uriaş de muniţie, rămas acolo după colapsul Uniunii Sovietice. Forţa de menţinere a păcii este alcătuită din 402 ruşi, 492 transnistreni şi 355 moldoveni, potrivit autorităţilor din regiune, citează stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
4219716334
5/49
91935222527
joker
51729436